نام تنگه هرمز را قطعا شنیدهاید، تنگهای که به عنوان یکی از شاه راههای بسیار مهم دنیا شناخته شده است. در 42 کیلومتری ورودی خلیج همیشه فارس و در نزدیکی تنگه هرمز، یکی از زیباترین جزیرههای کشورمان قرار دارد که مثل تابلوفرشی زیبا و رنگارنگ، در دل دریا قرار گرفته است.
اینجا جزیره رنگهای جالب و آیینهای رنگارنگ است. جایی که هم از نظر مردمشناسی و هم از نظر طبیعتدوستها مقصد ایدهآل گردشگری است. در سالهای اخیر هم مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. اما چه شد که این منطقه پرطرفدار شد؟
جزیره هرمز که نام اصلی آن هرموز یا هرمزد به معنی لنگرگاه است را از روی نقشه به شکل یک خشکی بیضی شکل و گنبد نمکی تشکیل شده از انواع سنگهای آذرین و آتشفشانی میبینید که در 42 کیلومتری ورودی خلیج فارس قرار گرفته و فاصله تقریبی آن تا بندر عباس حدود 8 کیلومتر است و از آنجا تا جزیره قشم حدود نیم ساعت راه است. به دلیل همین موقعیت جغرافیایی بسیار ویژه و قرارگیری در نزدیکی تنگه هرمز، جزیره هرمز را به عنوان کلید خلیج فارس میشناسند و رقابت استعمارگران خارجی در طول تاریخ برای به تسخیر در آوردن جزیره هرمز به خودی خود میتواند اهمیت این جزیره را برای همهکس روشن کند.
اگر فکر سفر به این جزیره شگفتانگیز به سرتان افتاده است، میتوانید از دو مسیر راهی جزیره هرمز بشوید. مسیر اول که شما را مستقیما از بندر عباس راهی جزیره هرمز میکند و مسیر دوم که شما باید از دیگر جزیره زیبا و توریستی خلیج فارس یعنی جزیره قشم راهی جزیره هرمز بشوید. برای اینکه از بندرعباس به سمت جزیره هرمز حرکت کنید باید از طریق اسکله شهید حقانی بندرعباس و با لنجهای مسیر بندرعباس به هرمز راهی این جزیره بشوید که حدوداً بیشتر از نیم ساعت در راه خواهید بود.
حرکت کشتیها از این اسکله به سمت هرمز چند بار در روز و معمولا هر 15 دقیقه یکبار انجام میشود و در حین رفتن به جزیره هرمز از جزیره قشم نیز عبور خواهید کرد. اما اگر از سمت جزیره قشم و اسکله شهید ذاکری، با قایقهای موتوری به سمت جزیره هرمز حرکت کنید، کمتر از نیم ساعت در راه خواهید بود. پس اگر از راه دریا و یا با هواپیما راهی جزیره قشم شدید، بازدید از جزیره زیبای هرمز را که تنها نیم ساعت با شما فاصله دارد از دست ندهید.
جزیره هرمز با هر جای دیدنی مشابه دیگری که به حال سفر کردهاید تفاوت دارد. بیخود نیست که به این جزیره سرزمین شگفتیها و رنگها گفتیم. کافی است جزیره هرمز را یکبار از نزدیک ببینید تا حس کنید که به یک سیاره دیگر سفر کردهاید. خاک جزیره هرمز باعث شده است که به آن لقب مریخ ایران یا جزیره مریخی را بدهند.
جدای از همه آثار تاریخی و جاهای دیدنی جزیره هرمز ، وجود کانیها و سنگهای زیبا، این جزیره را به بهشتی باور نکردنی و بی نظیر برای زمین شناسان تبدیل کرده است. بازدید از اغلب دیدنیهای جزیره هرمز رایگان است. پس شما میتوانید ساعتها با پای پیاده قدم بزنید و از دیدن دیدنیهای آنجا لذت ببرید و دوربین در دست، از جاهای مختلف عکس بگیرید.
دره رنگینکمان هرمز زیباترین جاذبه جزیره هرمز و جزو اولین جاهایی در جزیره است که عاشقان طبیعت گردی از آن دیدن میکنند. در این دره شما خاکها، سنگها و کانیهایی با بیش از 70 طیف رنگی مختلف را خواهید دید که باعث شدهاند این دره به دره رنگینکمان شهرت داشته باشد. زیبایی این دره به حدی فراتر از انتظار است که در یک لحظه تصور میکنید که این دره به دست یک هنرمند و نقاش حرفهای رنگآمیزی شده است.
بیشترین رنگهایی که در این ناحیه میتوانید ببینید رنگهای قرمز، زرد، نقرهای و مشکی هستند که گاها با هم ترکیب شدهاند و انواع رنگهای دیگر را هم به وجود آوردهاند. برای بازدید از دره رنگینکمان جزیره هرمز حتما روز را انتخاب کنید تا بتوانید در آنجا قدم بزنید و از نزدیک طیف رنگهای زیبا را ببینید، چون در شب و تاریکی هوا نمیتوانید زیبایی این ناحیه را به خوبی ببینید.
در نزدیکی ساحل جزیره هرمز و در دل ماسههای نقرهای ساحل، سنگهایی نظر شما را به خودشان جلب میکنند که هرکدام شکل و شمایل مختلفی دارند. اگر کمی از قوه تخیلتان استفاده کنید میتوانید هرکدام از این سنگها را به یک چیز نسبت بدهید.
با دیدن این سنگهای رسوبی و آهکی با شکلهای مختلف، ثابت میشود که جزیره هرمز طی هزاران سال از دل خلیج فارس بیرون آمده است و این سنگها نیز در اثر فرسایش هزاران ساله ایجاد شدهاند.
انتهای این فضای پر از مجسمههای خیالی به درهای با عمق 40 متری میرسد و بعد از آن نیز موجهای آبی دریا را خواهید دید. بازدید از دره مجسمهها هرمز را فراموش نکنید.
هنرمندانی که از جزیره هرمز دیدن میکنند، معمولاً با استفاده از خاکهای رنگارنگ این جزیره تابلوهای نقاشی جذابی خلق میکنند که از جمله آنها میتوانیم به فرشهای خاکی که معمولا در ساحلهای مختلف جزیره ایجاد شدهاند اشاره کنیم.
در معدن خاک سرخ که در زبان محلیها گِلک نام دارد شما میتوانید خودتان را بر روی سیاره مریخ تصور کنید. در اینجا، فضای اطراف شما پر خواهد بود از خاکهای سرخ و معروف جزیره هرمز که علت شهرت یافتن این جزیره نیز هستند.
باور بکنید یا نه، خاک این معدن بهعنوان خوراکی استفاده میشود و محلیهای جزیره برای تهیه انواع غذاها از این خاک بهعنوان طعم دهنده و رنگ دهنده استفاده میکنند. مثلا میتوانید کاربرد این خاک را در عنوان ترشیها و چاشنیها و سسها ببینید. از آنجایی که خاک اکسیدهای آهن دارد ته مزه آه ترش و ملس است و کسانی که کمبود آهن داشته باشند احتمالا از بو و مزه آن خوششان بیاید.
البته که این تنها کاربرد خاک سرخ نیست، چون از آن در صنایع کاشی و سرامیک سازی نیز استفاده میشود.
در بخشی از جزیره هرمز و مابین دره مجسمه و دره رنگینکمان، کوهی را خواهید دید که به کوه برفی معروف است. این کوه از بلورهای نمک پوشیده شده است و همین باعث شده است که متفاوت از سایر کوههای این جزیره باشد.
غروب خورشید زیباترین چیزی است که میتوانید با نشستن و خیره شدن به دور دستهای دریا آن را تماشا کنید. پرتگاه غروب از آن جاهایی است که شما میتوانید در اوج آرامش و همراه با شنیدن صدای دریا، از غروب خورشید و آسمان سرخ خلیج فارس در لحظه غروب لذت ببرید. پرتگاه غروب در سواحل جنوبی جزیره هرمز قرار گرفته است.
نمک یکی از مهمترین ترکیباتی است که میتوانید در جاهای مختلف جزیره هرمز ببینید. دشت نمک از آن جاهایی است که بلورهای نمک توانستهاند به خوبی خودنمایی کنند و فضای مانند یک دشت پر از برف ایجاد کنند. در سفر به جزیره هرمز قدم زدن در دشت نمک را از دست ندهید.
جزیره هرمز بهشت عاشقان طبیعت و طبیعتگردان است. به خصوص کسانی که دوست دارند جلوههای عجیبتر و کمتر دیدهشده طبیعت را از نزدیک ببینند.
احتمالا با جنگلهای حرا و درختان آنها آشنایی دارید. این جنگلها که در بسیاری از نقاط خلیج فارس میتوانید آنها را مشاهده کنید، نوعی آب شیرین کن طبیعی هستند که در زمان جزر به طور کامل از آب خارج میشوند و در هنگام مد دوباره به داخل آب فرو میروند. بخشی از این جنگلهای زیبا در شمال شرقی جزیره هرمز قرار گرفته است که با قایق میتوانید راهی آنجا بشوید و با عبور از میان این جنگلها و تماشای این پدیده طبیعی لذت ببرید.
غار الهه نمکی ترکیب خوش رنگ و لعابی از خاکهای با انواع رنگها و بلورهای نمک سفید تولید کرده است. زیبایی و دلربایی غار به حدی است که محلیها به آنجا لقب الهه نمکی دادهاند.
در غرب هرمز میتوانید از زیباترین ساحل این جزیره دیدن کنید. ساحل مفنق جزیره هرمز از مرجانها و سنگهای نوک تیر تشکیل شده است و اگر احتیاط را رعایت کنید میتواند محل مناسبی برای کمپینگ هم باشد. در ساحل مفنق میتوانید از رژه خرچنگها و آبتنی در آب زلال دریا لذت ببرید.
در جنوب جزیره هرمز میتوانید ساحل سنگی پوشیده شده از مرجانها را ببینید. اوج زیبایی این بخش زمانی مشخص میشود که جزر اتفاق بیفتد و مرجانها از دل آب خارج شوند.
دیدن موجهای دریا که با برخورد به ساحل قرمز رنگ میشوند، میتواند هوش از سر هرکسی ببرد! آب دریا در حالت طبیعی قرمز رنگ نیست، اما وقتیکه با ساحل جزیره و قسمتهایی که از خاک سرخ پوشیده شدهاند برخورد میکند قرمزرنگ میشود و این پدیده که چیزی شبیه به دریای خون است را ایجاد میکند.
بیشتر بخوانید: سفر به کیش – چند نکته برای یک کیشگردی متفاوت
در داخل خاک ساحل سرخ هرمز مواد معدنی مختلفی وجود دارند که هرکدام رنگ خاصی را از خودشان به نمایش میگذارند، ولی رنگ قرمز ایجاد شده به دلیل آهن موجود در خاک این جزیره است.
غارهای ساحلی را در جنوب و جنوب غربی ساحل هرمز میتوانید ببینید و لذت ببرید. این غارها که صدای خروش آب دریا را میتوانید در داخل آنها به زیبایی بشنوید و لذت ببرید، بهترین محل برای لذت بردن از ساحل جزیره و دست به دوربین شدن هستند.
اگر به دنبال یک محل اسکان دنج و ساکت در جزیره هستید، ساحل کمپ بهترین جا برای شما است. اسم این ساحل به همین خاطر که محل مناسبی برای اسکان و اقامت گردشگران است به این نام گذاشته شده است.
دیدار با ساحل سنگ مرغان در شمال غربی جزیره هرمز نیز میتواند در نوع خودش جالب باشد. در این ساحل میتوانید از یکی دیگر از فرشهای خاکی که در جزیره ساخته شدهاند دیدن کنید. در ساحل سنگ مرغان به امکانات رفاهی مختلف نیز دسترسی خواهید داشت.
حضور آهوها در جزیره هرمز یکی از اصلیترین نشانههای بکر بودن این جزیره است. رفتار دوستانه اهالی جزیره و گردشگران با آهوها و کوتاه بودن دست شکارچیان از این جزیره زیبا باعث شده است که آهوها را بتوانید در گوشه و کنار جزیره ببینید و از حیات وحش بکر و دست نخورده این جزیره حیرت زده شوید.
هر ساله در اواخر زمستان و اوایل فصل بهار، لاکپشتهای پوزه عقابی که جزو نادرترین گونههای لاکپشت آبزی هستند و خطر انقراض آنها در چند سال اخیر گزارش شده است سواحل جزیره هرمز را برای اقامت و تخمگذاری انتخاب میکنند. اگر خوششانس باشید و در زمان بیرون آمدن بچههای لاکپشت از تخم در آنجا حضور داشته باشید، میتوانید لاکپشتهای کوچک و بامزه را که از دل خاک بیرون میآیند و به سمت خانه اصلی خودشان یعنی دریا حرکت میکنند را ببینید و لذت ببرید. از ورود به حریم لاکپشتها جدا خودداری کنید چون این کار علاوه بر افزایش خطر شکسته شدن تخمها، باعث ترس لاکپشتها و فرار آنها از جزیره خواهد شد.
فروش سوغاتی و صنایع دستی یکی از منابع درآمدی مهم اهالی جزیره هرمز است. گردشگران هم علاقه زیادی به خرید سوغاتی و صنایع دستی این اهالی این جزیره دارند. از صنایع دستی متنوع و مهم جزیره هرمز که هرساله تعداد زیادی از گردشگران خارجی و ایرانی را جذب خودشان میکنند میتوانیم به حصیربافی و سفالگری، زری دوزی، بادله دوزی، خوس دوزی و گلابتون دوزی اشاره کنیم. جدای از مواردی که اشاره شد، مردم هنرمند محلی با استفاده از خاکهای رنگی جزیره نقاشیهایی را با طرح و نقشهای محلی و بومی خلق میکنند و به عنوان صنایع دستی به گردشگران میفروشند.
متاسفانه بهخاطر توجه جهانی به خاک این جزیره، عدهای از مردم جزیره خاکهای رنگی را در داخل شیشههایی ریخته و به گردشگران میفروشند. این کار ممنوع است و خرید این خاک بهعنوان سوغاتی میتواند در طول سالیان سال آسیب جبران نشدنی به محیطزیست و اکوسیستم جزیره بزند.
مهمترین بازار جزیره هرمز در ابتدای ورودی قلعه پرتغالیها قرار دارد و بیشتر صنایع دستی و هنر دست هنرمندان و بانوان این جزیره در این بازار به فروش میرسد. از لباسهای محلی و سنتی گرفته تا نقابها، سوزن دوزیهای زیبا بر روی پارچه، دستبند و زیورآلات ساخته شده با مروارید و صدف و تابلوهای نقاشی با خاک، همه و همه را میتوانید در این بازار زیبا و رنگارنگ ببینید و به عنوان هدیه برای دوستان و یا خودتان تهیه کنید.
از دیدنیهای جذاب و تحسین برانگیز جزیره هرمز که بگذریم، حتما بعد از گشت و گذار و دیدن جاهای مختلف جزیره دلتان هوس خوردن غذاهای محلی و خوشمزه هرمز را خواهد کرد. در جزیره هرمز نباید انتظار داشته باشید که غذا را در هتل پنج ستاره یا یک رستوران لوکس همراه با موزیک زنده بخورید، ولی اهالی جزیره در اقامت گاههای بوم گردی هرمز یا خانههای خودشان با دستپخت عالی خود برایتان بهترین غذاها از جمله قلیهماهی، ماهی، میگو، خرچنگ، نان تموشی و بالاتابه، صدف و … را درست خواهند کرد که انگشتتان را همراه با غذا بخورید!
بیشتر بخوانید: جزیره های خلیج فارس؛ از خاک رنگی هرمز تا جزیرهای مخصوص مردها!
در کل میتوانیم بگوییم که جزیره هرمز هیچ رستورانی برای پذیرایی از مهمانها ندارد و تنها چند ساندویچی در سطح جزیره وجود دارد. این خود مردم محلی هستند که در خانههایشان غذاهای محلی را با موادی که از دل خود دریا تهیه کردهاند آماده میکنند و به فروش میرسانند.
سلیقه غذایی مردم هرمز چیزی بین هندوستان و سواحل دریای سرخ است. آشپزی هندوستان بخشهای زیادی از جنوب کشور را تحت تأثیر خود قرار داده است. مثلا دال عدس یا ادویههای هندی و پاکستانی طرفداران زیادی از خوزستان تا زابل دارند.
ولی بخشی از این آشپزی در ضمن به آشپزی ساحل دریای سرخ و حوزه خلیج فارس و کشورهای عربی همسایه شبیه است. خلاصه اگر عاشق غذا خوردن هستید اینجا بهشت است و آماده باشید که خوشمزهترین غذاهای ممکن را بخورید. به خصوص اگر ماهی و میگو دوست دارید.
همانطور که گفته شد اینجا بهترین روش برای امتحان کردن غذاهای بومی این است که به فکر اجاره بوم گردی با غذا باشید.
در حین بازدید از جاهای مختلف جزیره حتما به موزه مشهور این جزیره یعنی موزه دکتر احمد نادعلیان هم سر بزنید. دکتر احمد نادعلیان را میتوانیم مشهورترین و شناخته شدهترین چهره ایرانی در زمینه هنرهای محیطی بنامیم. در موزه دکتر احمد نادعلیان میتوانید آثار ارزشمند این هنرمند کشورمان را از نزدیک ببینید.
محل موزه در واقع همان محل زندگی دکتر نادعلیان است که بعد از بازسازی، آثار این هنرمند کشورمان در اینجا دور هم جمع شدهاند تا چشمهای بازدید کنندگان را به خودشان خیره کنند. موزه در وسط محلههای قدیمی شهر هرمز قرار دارد و برای رفتن به آنجا میتوانید آدرس تکیه مولا را از بومیهای هرمز بپرسید. موزه در کوچه مقابل تکیه مولا قرار گرفته است.
جزیره هرمز سرزمینی باستانی است و این را طبیعت جالبش ثابت میکند. اما در کنار این زیباییهای تاریخ طبیعی، انسانها هم آثار زیادی در این جزیره به جا گذاشتهاند.
خانه تاریخی جری پولاک که متاسفانه امروزه کاربری خودش را از دست داده و تبدیل به محل نگهداری دوچرخهها برای اجاره به گردشگران شده است، خانه یک هنرمند به همین نام از کشور جمهوری چک بوده است و قدمت آن به دوره پهلوی بر میگردد.
از آنجا که جزیره هرمز سالیان سال در تصرف نیروهای نظامی پرتغالی بوده است و مردم در طی این سالها بارها و بارها دست به قیام زده بودند، خارجیها برای خودشان قلعهای دست و پا کرده بودند که امروز ما آن را بهعنوان قلعه پرتغالیها میشناسیم. این قلعه در فاصله 750 متری بندرگاه جزیره قرار دارد و بخشی از آن در اثر پیشروی آب دریا به زیر آب رفته است. قلعه از بخشهای مختلفی از جمله کلیسا، فرماندهی، سربازخانه، نوش خانه و تالار سخنرانی تشکیل شده است.
قلعه پرتغالیهای هرمز را میتوانیم بزرگترین دژ استعماری تاریخ ایران بنامیم که در جزیره هرمز و در قلب خلیج فارس ساخته شده است و در بازدید از آن میتوانید ضخیم بودن دیوارهای قلعه و توپهای جنگی زنگ زدهای که از آن زمانها به یادگار ماندهاند را ببینید. ارتفاع برجهای نگهبانی قلعه حدودا 12 متر است و ضخامت دیوارهای سنگی قلعه در بعضی از جاها به سه و نیم متر نیز میرسد.
زیارتگاه خضر نبی یکی از تاریخیترین و البته مقدسترین جاهای دیدنی جزیره هرمز است که بدون شک همهٔ گردشگران جزیره هرمز زیبا، از آنجا نیز دیدن میکنند. زیارتگاه خضر نبی از یک گنبد سبز رنگ و دیوارههای سفید و کچی تشکیل شده است و در قسمت شرقی جزیره قرار گرفته است.
گنبد سبز زیارتگاه را از جاهای مختلف جزیره میتوانید ببینید. روبهروی زیارتگاه خضر نبی و در داخل دریا، سنگ بزرگی قرار گرفته است که به مقام الیاس شهرت دارد و بازدید کنندگان زیادی را به سمت خودش میکشاند.
اگر قصد سفر به هرمز را دارید و مطمئن نیستید چطور در این جزیره یا جزایر اطراف اقامتگاه پیدا کنید، اگر اهل سفر هستید ولی در ضمن دلتان میخواهد اقامتگاه مطمئن داشته باشید و شب توی خانه بخوابید و خیالتان راحت باشد، بهترین گزینه اجاره آنلاین اقامتگاه است.
در ضمن فراموش نکنید وقتی از سفرتان برگشتید همینجا در بخش نظرات برایمان از شگفتیهایی که در هرمز دیدید بنویسید.