قلعه نصوری سیراف، قلعه‌ای به‌جامانده از شیخ جبار نصور

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
قلعه نصوری سیراف، قلعه‌ای به‌جامانده از شیخ جبار نصور

قلعه نصوری سیراف یکی از دیدنی‌های بندر سیراف در استان بوشهر است. این شهر بندری در تاریخ حرف‌های زیادی برای گفتن دارد، برای همین است که بیشتر دیدنی‌های سیراف تاریخی و باستانی هستند. 

 


قلعه نصوری سیراف کجاست؟

بندر سیراف در فاصله حدود ۲۵۰ کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر و ۳۸۰ کیلومتری بندرعباس قرار دارد. سیراف در حقیقت یک شهر باستانی بین بندر کنگان و بندر عسلویه است.

قلعه نصوری سیراف

منبع عکس گوکل مپ، عکاس Mahmoud Roshan

بیشتر بخوانید: نخل تقی بوشهر، از تفریحات آبی تا خرید جنس‌های بازار ته‌لنجی


داستان ساخت قلعه شیخ نصوری چیست؟

قلعه نصوری که به آن «عمارت شیخ جبار نصوری» و «قلعه شیخ»  هم می‌گویند، اثری به جا مانده از اوایل حکومت قاجار در بندر سیراف است. این قلعه یکی از کامل‌ترین قلعه‌های جنوب ایران شناخته شده است.
قلعه نصوری حدود ۲۰۰ سال قبل به‌ دستور شیخ جبار دوم، پدربزرگ شیخ ناصر نصوری روی تپه‌ای با چشم‌انداز دریای خلیج فارس به‌دست معمار علی اصغر شیرازی ساخته شد و محل زندگی شیخ جبار نصوری بود.
در آن زمان خانواده نصوری یکی از خانواده‌های معروف سیراف در اوایل دوران قاجار بودند و تا سال ۱۳۵۶ هجری شمسی در این قلعه زندگی کردند.
تمام مصالحی که در ساخت قلعه استفاده شده،‌ سنگ‌های بزرگ‌ هستند و ملات آن گل و گچ است. در ورودی این قلعه از ضلع جنوبی آن و رو به خلیج فارس است.
ورودی قلعه یک در چوبی بزرگ است که با گل میخ و کنده‌کاری تزئین شده است. بعد از ورودی اصلی، یک هشتی بزرگی وجود دارد که هشت طاقچه ساده دارد. اگر از این هشتی به حیاط بیرونی بروید، در ضلع شمالی حیاط یک پلکان برای رفتن به طبقه دوم می‌بیند.

قلعه نصوری

منبع عکس گوکل مپ، عکاس Mehdi Akbari

بیشتر بخوانید: بافت قدیم بوشهر ؛ جایی با سبک و معماری خاص


در طبقات عمارت نصوری چه چیزهایی را می‌توان دید؟

طبقه اول قلعه نصوری سیراف، ایوانی با ستون‌های سنگی و گچ‌بری‌های ظریف است. این ایوان از پنج در چوبی به اتاقی می‌رسد که در ضلع غربی آن است. در همین اتاق هم می‌توانید یک گچ‌بری ساده با شکل‌های گل و بوته و پلکانی به طبقه دوم ببینید.
از ویژگی جذاب این طبقه ایوان غربی عمارت است که ۱۸ تابلو از داستان‌های شاهنامه فردوسی در آن قرار دارد.
به طبقه دوم که بروید ‌ایوان ستون داری می‌بینید که سبک کار و تراش‌های آن شبیه بازار وکیل شیراز است. این ستون گچ‌بری‌هایی به شکل شاخ و برگ،‌ گل و بوته، فرشته و پرنده دارد که ظاهر قلعه را دیدنی‌تر کرده است.
در حیاط قلعه نصوری سیراف سنگ‌ها و گچ‌هایی دیده می‌شود که نشانه‌های از بازسازی این قلعه است.
در معماری این قلعه درست مثل ساختمان‌های ساحلی حاشیه خلیج فارس بادگیری وجود دارد که هوای خنک و نسیم دریا را به فضای داخلی آن وارد می‌کرد. این بادگیرها در واقع یکی از ویژگی‌های معماری ساختمان‌های دوران قاجار است.

منبع عکس گوکل مپ، عکاس majid Soheilinia

بیشتر بخوانید: جنگل حرا عسلویه؛ جنگلی همیشه سبز در منطقه‌ای صنعتی


بهترین زمان برای بازدید از قلعه نصوری چه موقع است؟

برای بازدید از قلعه شیخ نصوری همه روزه می‌توانید به آنجا بروید، اما باید بسیار احتیاط کنید چون با توجه به کهن بودن و فرسوده شدن آن احتمال ریزش برخی از دیواره‌های آن وجود دارد.

بازدید از قلعه نصوری

منبع عکس گوکل مپ، عکاس Mohammad Gaeini

بیشتر بخوانید: موزه خانه رئیس علی دلواری؛ یادگاری از قهرمان ملی بوشهر


آدرس قلعه نصوری: استان بوشهر، بندر سیراف، کوچه نصوری

بیشتر بخوانید: بندر سیراف ؛ شهری باستانی که فقط یک خیابان دارد


آیا شما تابه‌حال به بندسیراف رفته‌اید؟ از این شهر چه خاطره‌ای دارید؟ دیدنی های بوشهر را در این شهر چطور دیدید؟ آیا به بازدید از قلعه نصوری در بندر سیراف رفتید؟ این مجموعه آیا قابل دیدن است یا تخریب شده؟ از خاطراتی که از جنوب گردی در بوشهر داشتید برایمان بنویسید. ما منتظر خواندن نظرات و تجربیات ارزشمند شما هستیم.


سوالات متداول

قلعه نصوری سیراف کجاست؟
این قلعه در بندر سیراف و در فاصله حدود ۲۵۰ کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر و ۳۸۰ کیلومتری بندرعباس قرار دارد.

صاحب عمارت نصوری سیراف کیست؟
صاحب اصلی قلعه نصوری شیخ جبار دوم، پدربزرگ شیخ ناصر نصوری است که این قلعه را ۲۰۰ سال قبل بر روی تپه‌ای با چشم‌انداز دریای خلیج فارس به‌دست معمار علی اصغر شیرازی ساخت.

از محوطه داخل و پشت بام قلعه می‌توان دیدن کرد؟
بله اما باید بسیار احتیاط کنید، چون با توجه به کهن بودن و فرسوده شدن آن احتمال ریزش برخی از دیواره‌های آن وجود دارد.

همه‌چی از اونجایی شروع شد که چرخیدم و رسیدم به حرف بچگیم؛ نوشتن دوای هر دردیه :‌)

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی