کاخی ساخته شده از سنگهای سبز رنگ کمیاب و سنگهای مرمر که در یکی از بهترین نقاط تهران قرار دارد. ما داریم درباره کاخ موزه سبز یا همان کاخ شهوند صحبت میکنیم. کاخی که میتوان ساعتها به زیبایی و جذابیت آن خیره ماند و لذت برد.
پس در ادامه این مطلب از مجله گردشگری پینورست همراه باشید تا با این کاخ زیبا که جزوی از مجموعه سعادتآباد است آشنا شویم.
سالها پیش زمانی که رضاخان هنوز به سلطنت نرسیده بود ساختمانی را در تپههای شمال تهران میبیند. ساختمانی نیمهکاره که متعلق به شخصی به نام علیخان والی از زمینداران مشهور آن زمان بوده است. رضاخان این ساختمان را در زمان وزارتش به مبلغ هفت هزار تومان میخرد و میرزا جعفرخان معمارباشی همان ساختمان نیمهکاره را تبدیل به کاخی میکند که امروز میبینیم. ساخت و سازی که 7 سال به طول انجامید و در نهایت در سال 1307 و اوایل سلطنت رضا خان تکمیل شد.
کاخی که در دو طبقه و با نمایی از سنگهای سبز کمیاب معدنهای زنجان و سنگهای مرمر خراسان ساخته شد. طبقه همکف این ساختمان تبدیل به محل زندگی و دفتر کار رضاخان شد و طبقه زیرین تبدیل به انباری برای خانه. البته طبقه زیرزمین بعدا در زمان محمدرضا شاه بازسازی شد و به عنوان اتاق پذیرایی از مهمانان استفاده شد. همین زمان هم بود که این کاخ به شهوند مشهور شد.
درب اصلی این کاخ در قسمت شمال غربی تعبیه شد که زمانی که گشوده میشود رشته کوههای البرز را میبینید.
بیشتر بخوانید: باغ موزه هنر ایرانی ؛ در یک ساعت کل آثار تاریخی ایران را ببینید!
این کاخ را شاید بتوان یکی از زیباترین کاخهای تهران دانست. نمای بیرونی، حجاریها و آثاری که در آن قرار دارد واقعا بی همتا است. روزگاری به آن کاخ سنگی میگفتند بعدها به خاطر سنگهای سبز کمیابش با نام کاخ سبز شناخته شد. بعد از سکونت محمدرضا شاه به آن کاخ شهوند گفتند و بعد از انقلاب هم دوباره با همان نام کاخ سبز مشهور شد. فرقی نمیکند که اینجا را با چه اسمی صدا کنیم.، هرچه که باشد زیبا و پر هیبت است.
دسترسی به این کاخ واقعا راحت است. هم میتوانید از قسمت جنوبی و هم از قسمت شمالی خود را به این کاخ برسانید.
رفتن با مترو: اگر بخواهید با مترو به اینجا بروید باید سوار خط یک مترو تهران شوید و در ایستگاه تجریش از مترو پیاده شوید. در مقابل مترو سراغ تاکسیهای دربند را بگیرید و در میدان دربند پیاده شوید. در سمت جنوب غربی میدان ورودی مجموعه کاخهای سعدآباد را میبینید که کاخ سبز یا شهوند در همین مجموعه قرار دارد.
رفتن با اتوبوس: برای رفتن با اتوبوس هم میتوانید از اتوبوسهای تجریش استفاده کنید و همان مسیر بالا را ادامه دهید یا با اتوبوسهای خط هفت BRT در ایستگاه باغ فردوس پیاده شوید و باقی مسیر را قدم بزنید. البته ما همان مسیر میدان تجریش را پیشنهاد میکنیم که هم پیادهروی کمتری دارد و هم در فضای زیبای سعدآباد قدم میزنید.
رفتن با ماشین شخصی: اما اگر میخواهید با خودرو شخصی به اینجا بروید باید خیابان ولیعصر را تا ابتدای زعفرانیه (فلاحی) بروید. بعد از وارد شدن به زعفرانیه به خیابان طاهری میرسید که کاخ شهوند در انتهای همین خیابان طاهری قرار دارد.
پیشنهاد میکنیم حتما به وبسایت این کاخ سری بزنید و آثار ارزشمند آن را با تمام جزییات ببینید و درباره آنها بخوانید.
آدرس: خیابان ولیعصر، خیابان فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان طاهری
ساعات بازدید: ۸ صبح تا ۵ عصر
بلیت ورودی: برای ایرانیها 5 هزار تومان و برای خارجیها 50 هزار تومان
وبسایت کاخ شهوند: http://sadmu.ir/post/2
اگر زمانی به تهران آمدید حتما از این کاخ زیبا هم دیدن کنید. این را هم فراموش نکنید که میتوانید برای اجاره روزانه آپارتمان در تهران به سایت پینورست سر بزنید.
حالا بیایید کمی بیشتر درباره معماری و تزیینات کاخ شهوند بدانیم. باور کنید هرچقدر بیشتر در اینجا عمیق شویم هیجان انگیزتر و زیباتر خواهد شد.
گفته میشود طراحی و زیباسازی این کاخ را معماران و هنرمندانی چون حسین لرزاده، میرزا جعفرخان معمار باشی، حسین طاهرزاده بهزاد و علی مختاری انجام دادند. این کاخ حدود 1200 متر مساحت دارد که در دو طبقه همکف و زیرزمین ساخته شده است. طبقه همکف با چند پله از سطح زمین فاصله میگیرد که در انتهای پلهها 4 ستون مرمری سفید را میبینید. این ستونها هدیه دولت ایتالیا به رضا شاه بودهاند.
بعد از گذر از پلهها به سرسرایی میرسید که با دیوارکوبهای برنزی آراسته شدهاند. در اطراف سرسرا اتاقهایی مثل اتاق غذاخوری، اتاق کار، اتاق پذیرایی، اتاق خواب رضا شاه و تالار آیینه قرار دارد. یکی از زیباترین بخشهای این کاخ همان تالار آیینه است. اتاقی آیینهکاری شده که با گلهای گچی تزئین شده است. یک قالی مشهد 70 متری که نقش آن درست مانند سقفِ آیینه کاری شده است هم بر روی زمین پهن است. فرشی که اثر دست عبدالمحمد عمواغلی است.
بیشتر بخوانید: عمارت ارباب هرمز ؛ موزه گرافیک در یک خانه قجری!
بافت این فرش شش سال طول کشیده است و از ابریشمی ریزبافت ساخته شده است. در اطراف اتاق هم میتوانید مبلی کوبلن دوزی شده مربوط به دوران قاجار، میزی فرانسوی از قرج هجدهم میلادی و پردههایی نقرهای را ببینید که تا از نزدیک مشاهده نکنید زیبایی آنها را درک نخواهید کرد. درست در روبهروی تالار آیینه اتاق خواب رضا شاه قرار داشت که پنجره آن رو به دربند باز میشود. سقف اتاق غذاخوری اصلی هم همگی با چرمی خاص پوشانده شده است که کار دست هنرمندان ایتالیایی است.
طبقه زیرزمین هم چیزی از طبقه همکف کم ندارد. تا زمان رضا شاه اینجا انباری بود اما با ورود محمدرضا شاه اینجا بازسازی و تبدیل به جایی برای پذیرایی از مهمانان شد. در زیرزمین هم سالن پذیرایی، دو اتاق خواب، سرویسهای بهداشتی و سالن ناهارخوری قرار گرفته است. در اتاق پذیرایی زیرزمین دیوارها با ساتن فرانسوی پوشانده شدهاند و موکت آن که حاشیههایی آبی رنگ دارد حاصل دست هنرمندان انگلیسی است.
جدا از خود کاخ شهوند که یک اثر هنری زیبا است اینجا پر از آثار زیبا و جذابی است که هر چشمی را خیره میکند.
شاید بتوان گل سرسبد این آثار را همان فرش هفتاد متری داخل تالار آیینه دانست. فرشی که یک بار در سالهای 71 تا 73 مرمت شد. اما آثار دیگری هم در این کاخ قرار دارد که هر کدام خاص و زیبا هستند.
گلدانهای تزئینی مرمری که از دوران لوئی شانزدهم بهجا ماندهاند. ست رومیزی که از سنگهای یشم تراشیده شده و با یاقوت و جواهر تزئین شدهاند. وسایلی مثل شمعدان، قلمدان، جای مهر، جای کاغذ و … که برای میز رضاشاه ساخته شده بودند. در اینجا یک نشان ذوالفقار که در واقع یکی از نشانهای افتخار ارتش برای جنگهای خارجی بوده است هم مشاهده میشود.
بیشتر بخوانید: موزه جنگ تهران (عمارت تیمورتاش) – خانه تاریخی پر از گلوله و توپ
تابلو نقاشی گلدان گل که اثر آرنولد بلومر هلندی است و بسیاری اشیای تاریخی و نفیس دیگر که در سراسر این کاخ پخش شدهاند. چیزهایی مثل مبلمانهای نفیس و عتیقه، چلچراغ، تابلوهای نقاشی، شمعدانها و حتی دو میز کنسول که مربوط به دوران ناپلئون هستند همگی در این کاخ جمع آوری شدهاند.
این کاخ در مجموعه سعدآباد قرار دارد. باغی بزرگ که در هر فصل زیبایی خاص خودش را دارد. اصلا خود این باغ با درختان سربهفلک کشیده و با رودی که از کوه میآید و در میان آن جاری میشود بهتنهایی یک جاذبه گردشگری و تاریخی است.
در کنار آن میتوانید از بقیه دیدنیهای مجموعه مثل موزه ملت، موزه استاد بهزاد، پوشاک سلطنتی، سلاحهای درباری، آشپزخانه سلطنتی، موزه ملل، موزه آب، موزه ملل، هنرهای زیبا و موزه استاد فرشچیان هم دیدن کنید. در واقع اگر بخواهید تمام بخشهای مجموعه سعدآباد را ببینید در بهترین حالت یک روز کامل را باید وقت بگذارید و فقط لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: عمارت کوشک فخرالدوله ؛ یادگار ماندگار شاهزاده قاجار
شما تا بهحال به مجموعه کاخ سعدآباد رفتهاید؟ از کاخ شهوند هم دیدن کردید؟ شما هم موافق هستید که تزئینات داخلی این ساختمان واقعا دیدنی است. چه چیزی در این کاخ بیشتر از همه نظر شما را به خودش جلب کرد؟ حتما نظر و تجربه خودتان را برای ما بنویسید.
اگر تصمیم دارید زمانی به تهران یا سایر شهرهای ایران سفر کنید میتوانید برای اجاره آنلاین اقامتگاه به سایت پینورست سر بزنید. در پینورست انواع مختلف اقامتگاه مثل ویلا، آپارتمان، بومگردی، کلبه جنگلی و … با کیفیت خوب و قیمت مناسب گلچین شده است.
من محمدم. عاشق عکاسی و کسی که مینویسه چون دوست داره یاد بگیره. برای من نوشتن مثل یک کلاس میمونه که چیزای جدیدی یاد میگیرم ازش. بر خلاف اینکه آدم کمحرفی هستم، نوشتن برام خیلی راحتتره البته نه درباره خودم