به گیلان که میرویم، فقط به فکر شنا در دریا و دیدن جنگلهای بکر و دیدن موزه میراث روستایی و خوردن ترشی تره گیلان هستیم. اما گیلان جاهای دیدنی دیگری هم دارد. میدانهای گیلان هم دست کمی از مکانهای گردشگری گیلان ندارند. میخواهیم زیباترین میدان های گیلان را به شما معرفی کنیم.
راستی فراموش نکنید با اجاره اقامتگاه بوم گردی و سنتی به صورت آنلاین به خصوص در شمال میتوانید با خیال راحت به سراسر این منطقه گردشگری سرسبز و جذاب سفر کنید. آثار تاریخی را ببینید و یک مدتی هم بیخیال دود و دم شوید.
در هیچ کجای گیلان میدانی به این زیبایی پیدا نمیکنید. میدان شهرداری رشت، هم یک جای تاریخی است، هم میشود در آن جاذبههای گردشگری زیادی را دید. شهرداری از زیباترین میدان های گیلان است.
اینجا خوراکیهای خوشمزه ای هم پیدا میشود. از آلوچه جنگلی تا لواشک و ترشیهای مخصوص را میشود در گوشه و کنار میدان شهرداری رشت امتحان کرد. یادتان باشد حتماً سراغ اسکموی آلوچه را از دستفروشها بگیرید. باقالی رشتی بخورید و در ضمن رشته خشکار هم فراموش نشود.
میدان شهرداری رشت در زمان پهلوی اول ساخته شده. بعضیها هم گفتهاند اینجا 110 سالی قدمت دارد. اصلا چون ساختمان شهرداری اینجاست، برای میدان همچین اسمی انتخاب کردهاند.
ساخت ساختمان شهرداری رشت سال 1286 شروع شد و در سال 1305 به پایان رسید. البته بعضیها گفتهاند سال 1302 شروع به ساخت اینجا کردهاند.
ساختمان را اداره بلدیه رشت ساخت، با الهام گرفتن از معماری روسی و خانههای شهر سنپترزبورگ. در آن زمان میرزا خلیل رفیع دستور ساخت اینجا را داد. همان کسی که یک خانه تاریخی هم در شهر دارد.
آرتم سرداراف ارمنی معمار ساختمان شهرداری بوده. هنوز هم کارمندان شهرداری رشت همیجا مستقر هستند. ساختمان شهرداری در منطقه یک رشت واقع شده.
اینجا یک برج ساعت هم دارد که هر یک ساعت یک بار، زنگ میزند.
ساختمان شهرداری در زلزله سال 1369 آسیب زیادی دید، اما دوباره آن را بازسازی کردند، آن هم به دست یک معمار ارمنی به اسم روبرت واهانیان.
یکی از زیباترین میدان های گیلان ، از چند جای مختلف مثل هتل ایران، موزه پست و کتابخانه ملی رشت تشکیل شده.
هتل ایران ساختش همزمان با ساختمان شهرداری شروع شد و زودتر به بهره برداری رسید.
این هتل سه طبقه هزار و هشتصد متر وسعت دارد و در ضلع شمالی میدان بین ساختمانهای شهرداری و اداره پست، میشود پیدایش کرد.
دستور ساخت اینجا را محمد حسین آیرم صادر کرد. ساختمان اداره پست سال 1310 ساختش شروع شد و 2 سال بعد هم به پایان رسید.
ساختمان اداره پست رشت، 1930 متر مربع است و از چهار طبقه تشکیل شده. اینجا را یک معمار روس طراحی کرده و برای همین شبیه به ساختمانهای اروپای شرقی است.
کتابخانه رشت اولین کتابخانه ملی ایران است. اینجا را محمد علی تربیت در سال 1306 شمسی ساخته. آدمهای معروف زیادی مثل ملک الشعرای بهار و علامه دهخدا و دکتر محمد معین، در کتابخانه رفت و آمد داشتهاند.پ
در کتابخانه حدودا 150 هزار جلد کتاب نگه میدارند که 1750 عدد از آنها نسخههای خطی هستند. هر روز هزاران نفر برای خواندن کتاب به اینجا میآیند.
در میدان شهرداری اگر خیابان علم الهدی را پیدا کنید و ادامه بدهید، به سبزه میدان رشت میرسید. اینجا از زیباترین میدان های گیلان است.
سبزه میدان خیلی قدیمی است و بالای 100 سال از عمرش میگذرد. اینجا را به نظر میرزا محمد قاسم خان والی ساخته.
چون در گیلان روسها و خارجیها زیاد رفت و آمد میکردند، پهلوی آدمهای وزارت خارجه را برای فرمانروایی گیلان انتخاب میکرد. برای همین هم میرزا محمد قاسم خان والی برای حکومت گیلان انتخاب شد. حکمران آن زمانِ گیلان، برای یک چیز دیگر هم خیلی معروف است.
نمیشود کسی عاشق گیلان باشد و میرزاقاسمی را نشناسد. میرزا محمد قاسم خان والی کسی بوده که این غذای خوشمزه را درست کرده.
در سال 1237 وقتی که او از سن پترزبوگ آمد، میرزاقاسمی را درست کرد و در همه شهر گسترشش داد.
در سبزه میدان میشود قدم زد و کمی از دنیا فاصله گرفت. به خصوص که حالا پاییز هم آمده و برگها روی زمین ریحتهاند.
در ضلع جنوبی سبزه میدان، سردیس آدمهای معروف را میبینید. چهرههای سرشناسی مثل شیون فومنی شاعر معروف، پروفسور مجید سمیعی و دکتر محمود بهزاد، اینجا هستند.
سبزه میدان در واقع یک پارک است که شکلی شبیه به میدان دارد. در میدان آبنما و کتابخانه هم دیده میشود.
اینجا اتفاقهای تاریخی خیلی زیادی افتاده، مثل اعلام جمهوری میرزا کوچک خان جنگلی.
خیابانهای اطراف سبزه میدان را که کمی بگردید، چند خانه تاریخی زیبا و دلنشین هم پیدا میکنید. برای همین است که سبزه میدان را از زیباترین میدان های گیلان است.
در ضلع شرقی سبزه میدان رشت، خانه تاریخی قدیری را پیدا میکنید. اینجا در اوایل دوره پهلوی توسط محمد ولی خان تنکابنی ساخته شد.
بعدها فریدون نصیری ملک را خرید و آن را به اسم همسرش اکرم قدیری کرد. برای همین هم خانه به این اسم معروف شد.
خانه قدیری رشت 827 متر مربع وسعت دارد و در دو طبقه ساخته شده.
خانه میرزا حسین کسمایی حالا به موزه گنجینه رشت تبدیل شده. موزه دو بخش مردمشناسی و باستانشناسی دارد.
خانه کسمایی 70 سالی از عمرش میگذرد و در سال 1349 برای اولین با تبدیل به موزه شد. آقای کسمایی از کسانی بود که در نهضت مشروطه نقش پررنگی داشت.
برای دیدن اینجا باید به خیابان طالقانی یا بیستون سابق بروید.
اینجا نزدیک به خانه میرزا خلیل رفیع است، اما کسی به طور دقیق آدرسش را نمیداند. باید به خیابان مطهری بروید و کوچه میرزا خلیل را پیدا کنید. بعد از محلیها بپرسید تا خانه را نشانتان دهند.
این خانه دو طبقه 2000 متر وسعت دارد و در هر طبقه اش 8 اتاق ساختهاند.
بیشتر بخوانید: خانه های سنتی گیلان – ۶ خانه سنتی با معماری روستایی دلنشین
اگر دنبال یک جای متفاوت و جدید میگردید، به میدان گلسار رشت سر بزنید. اینجا فضایی سرزنده و شاداب دارد و خیلی هم زیبا است. برای همین گلسار را جزء زیباترین میدان های گیلان میدانند.
در رشت محلهای به اسم گلسار هست که هم بلوارش زیبا است هم میدانی دیدنی دارد. در میدان یک مجسمه ترکیبی اسب و ماهی میبینید که نماد شهر رشت هستند.
این مجسمه موجودی افسانهای است که بدنش شکل ماهی و سر و دستش شبیه به اسب درست شده.
میدان گلسار حالا به میدان انصاری تغییر نام داده اما زیبایی سابقش را دارد. پارک ملت رشت هم نزدیک اینجاست و میشود از جاهای دیدنی آن هم بازدید کرد.
گلسار را همه به اسم منطقه مرفهنشین رشت میشناسند. در گلسار پاساژ و مرکز خرید زیاد است و برندهای خارجی هم اینجا شعبه دارند.
اینجا به خاطر مجسمه معروفش شناخته شده. مجسمه آناهیتا خیلی سال است در میدان شهدای فومن خودنمایی میکند. مجسمه آنقدر زیباست که اینجا را به یکی از زیباترین میدان های گیلان تبدیل کرده.
در میدان مجسمه آناهیتا را میبینید که سوار بر درشکه است و با اسبهایش میتازد. راستی درباره آناهیتا چیزی میدانید؟
آناهیتا را بانویی آزاده، پاکدامن و قهرمان توصیف کردهاند. آناهیتا در ایران باستان، مظهر پاکی و درستی بوده است.
آناهینا را الهه آب میدانستند. آناهیتا در متنهای باستانی، سوار به درشکهای با چهار اسب است. اسبها نماد اسب، باد، باران و تگرگ هستند.
دور میدان را که بگردید، هشت بنای تاریخی زیبا پیدا میکنید. از جمله ساختمان شهرداری، آموزش و پرورش، ثبت احوال، ثبت اسناد، دادگستری، دبیرستان و نیروی انتظامی.
عمارت شهرداری خیلی شبیه به شهرداری رشت است.این هشت جای تاریخی را معماران آلمانی ساختهاند و برای همین شبیه به هم هستند.
رضا شاه میخواست کاری کند که مردم در رودسر بمانند. برای همین هم این ساختمانها را ساخت. عمارت شهرداری رودسر یک برج ساعت زیبا هم دارد. در رودسر می شود یکی از زیباترین میدان های گیلان را دید.
تالش شهر زیاد بزرگی نیست، اما جاهای دیدنی متنوعی در آن پیدا میشود. از جمله میدان هشتپر که مجسمه آناهیتا در آن قرار دارد، مثل میدان شهدای فومن.
این میدان خیلی معروف شده و یه جورهایی نماد شهر تالش است. مکانهای گردشگری دیگر تالش هم دیدنی هستند.
اسم گیسوم را همه شنیدهاند و میدانند تا چه حد زیبا است. اینجا نزدیک ساحل است و چندین نوع گونه گیاهی و جانوری در آن دیده میشوند. منتها قبل از این که به ساحل زیبای گیسوم بروید و از ورزشها و تفریحات آبیاش لذت ببرید بد نیست با رزرو اقامتگاه در پینورست در همان نزدیکیها برنامهای یکی دو روزه برای دیدن جنگل و ساحل گیسوم تدارک ببینید.
مسیر زیبای جنگل را تا ساحل دنبال کنید و حین جنگلنوردی از تماشای درختهای زیبای ممرز و انجیلی لذت ببرید. بعضی از این درختها برگهای زیبایی به رنگ ارغوانی دارند که انگار از وسط تابلوهای نقاشی بیرون آمدهاند.
اگر میخواهید یک جای جدید را ببینید و از تماشای مناظرش شگفتزده شوید، به ییلاق سوباتان بروید. اینجا بهشت ایران است.
سوباتان از زیباترین ییلاقهای شمال است. کلبههای چوبی و اسبهای وحشی آنقدر زیاد هستند که دیگر چیزی از شلوغی شهر و درگیریهای روزمره یادتان نمیماند. ولی شاید کبابهای خوشمزهاش از هرچیزی مشهورتر باشد.
اینجا همیشه منقلها آماده هستند و آدمها در حال درست کردن غذاهای خوشمزه هستند. میتوانید ساعتها اینجا بگردید و غذاهای خوشمزه بخورید بدون این که متوجه شوید کی وقت رفتن شده.
در ورودی بره سر، میدانی میبینید که در وسطش یک جام زرین گذاشتهاند. این جام طلا داستان جالبی دارد و اینجا را به یکی از زیباترین میدان های گیلان تبدیل کرده.
این تندیس، نماد جام طلایی عمارلو است که حالا در موزه ملی ایران نگه داشته میشود.
جام در منطقه خورگام رودبار در استان گیلان کشف شده و قدمتش به هزار سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد.
روی جام دو نقش برجسته میبینید. یکی حمله شیر به گوزن، یکی هم راهبههایی که در حال گره زدن درخت زندگی هستند.
بیشتر بخوانید: رستوران های معروف رشت – لذت طعم کباب ترش و دوشکباب در گیلان
میدان نماز آستارا یک جای دیدنی است که با میدانهای دیگر گیلان کمی فرق دارد.
سال 1395 بود که شهردار آستارا، پروژه زیباسازی میدان نماز را افتتاح کرد. در میدان یک آسیاب مصنوعی چوبی، فرش گل و حوض نصب شد و اینجا را خیلی زیبا کرد.
یک کلبه روستایی کوچک هم کنار آسیاب گذاشتهاند. میدان نماز آستارا را که میبینید، انگار به تماشای همه زیباییهای شمال در یک قاب نشستهاید.
کار احداث این میدان بالاخره در آبانماه ۱۳۹۹ به پایان رسید. این میدان یکی از زیباترین میدانهای مدرن گیلان است.
هزینهی احداث آن بالغ بر ۴۵۰ میلیون تومان بوده است و ظاهرش شبیه یک فرشته است که بالهایش را کاملاً باز کرده است. عرض بالها از یک نوک تا نوک دیگر ۱۱ متر و ۵۱ سانتیمتر است.
این یکی از مدرنترین میدانهای استان گیلان است که در راستای پروژهی زیباسازی شهر لنگرود ساخته شده است.