گردنه حیران؛ جاده‌ای در پیچ و تاب طبیعت

    voted 3 stars voted 3 stars voted 3 stars voted 3 stars voted 4 stars
0نظر
گردنه حیران؛ جاده‌ای در پیچ و تاب طبیعت

 گردنه حیران از آن جاده‌ها است که شاید اگر از آنجا عبور نکرده باشید و تصویر بدون توضیحاتش را در جایی ببینید، تصور کنید که مربوط به یکی از کشورهای سرسبز اروپایی مانند سوئیس باشد که خب خوشبختانه این‌گونه نیست.

جاده‌ای سحرآمیز را تصور کنید که از میان ابرها سر بر می‌آورد و معمولا مه سراسر آن‌را فرا گرفته است. جاده‌ای که یک سوی آن جنگل‌های هیرکانی چندین میلیون ساله و کوهستان قرار دارد و سوی دیگر آن دره و رودخانه‌ای که در آن جاری است. جاده‌ای که باورتان بشود یا نه چند ترانه در وصف آن سروده شده و توسط خواننده‌ها اجرا شده است. راستی چند جاده را با این مشخصات سراغ دارید؟

بدون هیچ تردیدی گردنه حیران یکی از زیباترین جاده‌های کشور است. جاده‌ای زیبا و پیچ در پیچ که از میان ابرها  عبور کرده و در بیشتر روز‌های سال پوشیده از مه است. حیران که از سویی در مرز بین استان گیلان و اردبیل و از سویی دیگر در مجاورت رودخانه آستاراچای و مرز بین ایران و جمهوری آذربایجان قرار دارد؛ منطقه‌ای ییلاقی است که شامل سه روستای حیران سفلی، حیران وسطی و حیران علیا می‌شود.

به دلیل زیبایی حیرت انگیز و نفس‌گیر این جاده و منطقه بسیاری تصور می‌کنند که به همین علت گردنه حیران نام‌گذاری شده که البته این تصور اشتباه بوده و در ادامه به دلیل این نام‌گذاری خواهیم پرداخت.


گردنه حیران کجاست؟

گردنه حیران یا روستای ییلاقی حیران در واقع در مرز بین دو استان گیلان و اردبیل قرار گرفته است و 30 کیلومتر با آستارا فاصله دارد. شاید برای بسیاری این سوال پیش بیاید که گردنه حیران در کدام استان است و یا اینکه بالاخره گردنه حیران اردبیل یا گیلان؟ برخلاف باور عده‌ای گردنه حیران جزو استان گیلان محسوب می‌شود و گردنه حیران اردبیل عبارت صحیحی نیست.

زمستان گردنه حیران

روی نقشه ببینید!

گردنه حیران روی نقشه در انتهای غرب استان گیلان مشخص بوده و با ۲۲۰۰ هکتار مساحت جنگل‌های سرسبز گیلان را به کوهستان‌های اردبیل وصل می‌کند.


اسم گردنه حیران از کجا آمده؟

همانطور که اشاره کردیم عده‌ای به اشتباه تصور می‌کنند که به خاطر حیرت‌انگیز بودن مناظر و زیبایی‌های طبیعی منطقه به این گردنه حیران اطلاق می‌شود. اما دلیل واقعی این نام‌گذاری چیست؟

گردنه حیران

حیران در اصل معرب هیران بوده که در زبان قوم تالش که بیشتر ساکنین این منطقه را تشکیل می‌دهند به معنی محل ابر و مه است. پس گردنه حیران به معنی گردنه‌ای است که از میان ابرها و مه می‌گذرد و خب در واقعیت هم همینطور است و این جاده زیبا از میان ابرها عبور کرده و معمولا مه‌آلود است.

بیشتر بخوانید: جاده های زیبای ایران ؛ ۱۱ جاده رویاییِ مه‌آلود و پر پیچ و خم

اگر گذرتان به حیران بیافتد احتمالا درک می‌کنید کسانی را که حیرت‌انگیز و نفس‌گیر بودن زیبایی‌های منطقه را دلیل این نام‌گذاری می‌دانند و در می‌یابید که حق دارند دچار این تصور اشتباه شوند.


جاذبه‌ها و دیدنی‌های حیران

در رابطه با جاذبه‌ها و دیدنی‌های گردنه حیران که بعضی وقت‌ها به اشتباه گردن حیران هم نوشته می‌شود در ابتدا باید به خود جاده اشاره کرد اصلی‌ترین عامل شهرت منطقه است. در تایید این ادعا شاید تنها بیان این نکته کفایت کند که برخی برای سفر به اردبیل از تهران راه خود را طولانی‌تر می‌کنند و از مسیر آستارا راهی اردبیل می‌شوند.

اما چرا؟ تنها به این خاطر که از گردنه حیران عبور کنند و از زیبایی‌ها و آب هوای دلچسب این منطقه لذت ببرند و مسرور شوند. در نتیجه رانندگی در این مسیر در فصول مختلف که اغلب به حضور مه هم مزین می‌شود خود یکی از اصلی‌ترین عوامل جذب گردشگران است.

حیران

خالی از لطف نیست که به این نکته هم در اینجا اشاره کنیم که دلیل وجود مه در این منطقه نه فقط ناشی از ارتفاع 1500 متری از سطح دریا بلکه در نتیجه رطوبت ناشی از دریای خزر نیز است.

جنگل فندقلو هم که در مجاورت گردنه حیران جای دارد از دیگر مکان‌های دیدنی این ناحیه است و ه ساله تعداد زیادی از گردشگران را به سمت خود می‌کشاند. نزدیکی مسافت بین حیران و جنگل فندقلو به گونه‌ای نزدیک است که خیلی‌ها برای گشت و گذار در آن حوالی هر دو مکان را در برنامه خود می‌گنجانند.

فندقلو که بخشی سرسبز و جنگلی با مراتع و دشت‌های بکر و روح‌نواز بوده و طبعا از آب و هوای کوهستانی مطلوبی هم برخوردار است بعضا به عنوان مقصد مستقل برای سفر هم برگزیده می‌شود.

علاوه بر برخورداری از پتانسیل بالا برای کمپ کردن و جذب طبیعت‌دوستان و طبیعت‌گردان، فندقلو امکانات رفاهی مناسبی جهت اقامت هم دارد که طیف دیگری از گردشگران را نیز به سمت خود می‌کشاند. از جاذبه‌های فندقلو می‌توان به چشمه آب گرم مشه سویی یا پیست اسکی بر روی چمن و … اشاره کرد.

گردنه حیران

اما دیگر جاذبه توریستی مهم حیران که در سال‌های اخیر به بهرهبرداری رسیده تله کابین حیران است.

این مجموعه که رد سال 1390 افتتاح شده بخشی از یک مجموعه توریستی تفریحی خصوصی است که شامل هتل و رستوران … می‌شود. حتما می‌دانید که تله‌کابین به تنهایی می‌تواند عامل جذب توریست‌ها باشد و در انتخاب مقصد برای سفر نقش بسیار مهمی ایفا کند.

حالا در نظر بگیرید که تله کابین حیران در چنین منطقه منحصر به فردی و در چنین ارتفاعی واقع شده باشد، نتیجه این همنشینی غیر قابل وصف است. این تله کابین اگرچه طول مسیر چندانی ندارد اما به خاطر افزایش ارتفاعی که در مسیر آن اتفاق می‌افتد تجربه‌ای جادویی را رقم می‌زند و امکان ثبت عکس‌هایی بسیار خاطره‌انگیز را فراهم می‌کند. 

تله کابین حیران ۳۰ کابین معمولی و ۳ کابین وی آی پی دارد که می‌توانید از قبل آن‌ها را رزرو کنید. این تله کابین نزدیک به ۱۵۰۰ متر طول دارد.

قیمت بلیط تله کابین حیران برای هر نفر ۲۵ هزار تومان و برای کودکان  ۱۵ هزار تومان است. قیمت بلیط کابین‌های وی آی پی نفری ۵۰ هزار تومان است.

شماره تماس تله کابین حیران: ۰۲۱۲۲۲۵۸۹۹۰

آدرس تله کابین حیران: گیلان، آستارا، روستای ونه بین، نرسیده به تونل

ساعت بازدید: از ۹ صبح الی ۸ شب

 

بیشتر بخوانید: جاده چالوس؛ از مسیر هم به اندازه مقصد لذت ببرید

اما در ادامه معرفی دیدنی‌ها و امکانات توریستی گردنه حیران اجازه بدهید کمی هم از توصیف مناظر زیبای طبیعی و آب و هوا فاصله بگیریم و به قسمت‌های جذاب و هیجان‌انگیز برای جوانان و نوجوانان بپردازیم.

مه

در همین راستا ابتدا باید به پیست سورتمه حیران اشاره کنیم. این پیست سورتمه مارپیچ که در دل جنگل احداث شده بسیار محبوب جوان‌تر‌ها است. تجربه سورتمه سواری در این پیست آنقدر هیجان انگیز بوده که لازم نیست مثلا در سفر خانوادگی نگران حوصله سر رفتن بچه‌ها باشید.

اما اگر سورتمه سواری در دل جنگل‌های هیرکانی برای نوجوانان جوانان به اندازه کافی هیجان‌انگیز نبود جای نگرانی نیست؛ چون گزینه‌ چه بسا هیجان‌انگیزتری هم روی میز مذاکره میان بزرگترها و جوانان و نوجوانان وجود دارد. زیپ لاین حیران احتمالا نیاز به هیجان بیشتر و سرگرمی را فراهم می‌کند. البته به این معنی نیست که زیپ‌لاین تنها برای جوانان مناسب باشد؛ ابدا! هرکسی که ترس از ارتفاع ندارد و شیفته کمی هیجان و ترشح آدرنالین باشد می‌تواند زیپ‌لاین سواری در حیران را هم تجربه کند.

تله کابین گردنه حیران

آیا جاذبه‌ها تفریحی حیران تنها به تله‌کابین و سورتمه و زیپ‌لاین ختم می‌شود؟ پاسخ منفی است.

حیران همچنان سورپرایز تفریحی در چنته خود دارد و پیست کارتینگ هم از جمله امکانات تفریحی و هیجان‌انگیز گردنه است. مسیر کوهستانی و عمدتا مه‌آلود و در مواقعی از سال برفی حیران به رانندگی محتاطانه و راندن با سرعت مطمئنه نیاز دارد. به همین خاطر پیست کارتینگ به عنوان آلترناتیوی برای جاده این امکان را عرضه می‌کند که عشاق سرعت و رانندگی بی‌پروا هم در مکان مناسب این کار، حسابی خودشان را تخلیه کنند.


برای شکم‌گردی در حیران چه گزینه‌هایی داریم؟

مژده به خوش‌خوراک‌ها و شکم‌دوستان که حیران برای شکم‌گردی هم مقصدی رویایی است. از آش دوغ و انواع کباب با گوشت‌های لذیذ دام‌های همان حوالی که از قهوه‌خانه‌ها و رستوران‌های بین راه شروع شده و تا رستوران ایستگاه آخر تله‌کابین و یا خود دهکده گردشگری ادامه می‌یابد. تا انواع لبنیات محلی، عسل، فراورده‌های باغداری اهالی روستا مانند فندق و لواشک با میوه‌های جنگلی و … که در هر کنار و گوشه‌ای از منطقه عرضه می‌شوند.

بیشتر بخوانید: جذاب‌ ترین روستاهای ایران برای سفر ؛ سفر به دل ابرها و قلب صخره‌ها


کجا اقامت کنیم؟

 برای اقامت علاوه بر هتل و کمپ کردن در منطقه باید بدانید که اجاره کلبه در گردنه حیران رایج بوده و می‌توانید با قیمت مناسب برای اقامت‌تان کلبه روستایی اجاره کنید. به علاوه انواع ویلا گردنه حیران هم برای اجاره  موجود هستند و دیگر امکانی است که برای اسکان در حیران دارید.

ویلاسازی

اجاره ویلا گردنه حیران در سال‌های اخیر و با توجه به ساخت و سازهای صورت گرفته که البته در بین فعالان محیط زیست مخالفان جدی خود را دارد، در میان اهالی رایج شده است. بنابراین هر وقت که قصد سفر به آن‌جا را داشته باشید انتخاب‌های فراوانی پیش‌ روی شما خواهد بود. اما اگر دنبال سایت معتبر برای اجاره ویلا می‌گردید حتما به پینورست سری بزنید. فلسفه پینورست در اجاره ویلا این است که هر قدر آدم‌های بیشتری به جای خریدن ویلا آن‌ها را اجاره کنند، طبیعت هم کمتر تخریب می‌شود.

کافی است یکی از این امکان‌ها را برگزینید و برای ایام تعطیل بهتر این‌که از قبل رزرو کنید تا خیال‌تان از این بابت راحت باشد؛ چون به ویژه در فصل بهار و تابستان مسافران زیادی عازم گردنه هستند.


تا به حال از گردنه حیران عبور کرده‌اید؟ سوار تله کابین حیران شده‌اید؟ شگفت‌انگیزترین خاطره‌ای که از این سفر در ذهتان مانده چیست؟ چه جاهای دیدنی دیگری را در همان منطقه دیدید؟ حتما تجربه خودتان را با ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.

در ضمن اگر هنوز به گردنه حیران سفر نکرده‌اید ولی با خواندن این مطلب وسوسه شدید به آن سفر کنید، برای اجاره آنلاین اقامتگاه سری هم به پینورست بزنید. اجاره اقامتگاه بخش مهمی از سفر است. ممکن است گیج کننده هم باشد. خوبی پینورست این است که اقامتگاه‌ها را از قبل برای شما گلچین می‌کند. اینطوری با انتخاب‌های زیاد و سرسام‌آور روبه‌رو نیستید بلکه باید بین بهترین‌ها انتخاب کنید.

فراموش نکنید وقتی از سفر برگشتید خاطرات‌تان را برای ما همینجا در بخش نظرات بنویسید.

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی