در مسیر جاده چالوس و در نزدیکی کرج، پر است از روستاهایی که با صرف کمترین زمان و هزینه میتوانید از آنها دیدن کنید. یکی از این روستاهای زیبا روستای چهار فصل گچسر است که قصد داریم در این مطلب دیدنیهای آن را معرفی کنیم و برای سفری یک روزه آماده شویم.
گچسر روستاییست در نزدیکی کرج، که در ارتفاع 2230 متری از سطح دریا واقع شده و به همین دلیل روستایی کوهستانی و خوش آبوهوا در بهار و تابستان، و سرد و برفی در پاییز و زمستان به حساب میآید.
در گذشته معادن گچ بسیاری در این روستا بوده و خاک روستا غنی از گچ است و به همین دلیل نام “گچسر” به روستا داده شده است. اگر گشتی در روستا بزنید، هنوز هم آثاری از کورههای گچپزی را در گوشه و کنار روستا خواهید دید.
این روستا به دلیل نزدیکی به خاطر طبیعت بکر و زیبا و همچنین جاذبههایی که در نزدیکی آن هستند، از مقاصد مهم طبیعتگردان به شمار میرود. از طرفی اگر ساکن تهران و کرج باشید، با صرف زمان کمی میتوانید خود را به گچسر برسانید. مسیر منتهی به گچسر، یعنی جادهی چالوس هم به تنهایی یکی از لذتهای این سفر کوتاه است.
بیشتر بخوانید: سد طالقان ؛ جایی که زمین به آسمان وصل میشود
طبق سرشماری سال 85، جمعیتی در حدود 1000 نفر ساکن روستا هستند که البته با تغییر فصل، این عدد هم تغییر میکند و در فصلهای سرد جمعیت کمتری دارد. اهالی گچسر با گویش گیلکی صحبت میکنند و درآمد اصلی آنها دامداری، باغداری، کشاورزی و تولید صنایع دستی است. محصولات کشاورزی آنها شامل گندم و جو، و محصولات باغهایشان میوههایی مانند گیلاس، آلبالو، سیب و گردو است و فروش این محصولات بخش عمدهی اقتصاد و سوغات آنها را شکل میدهد.
علاوه بر این ها، گردشگران و بازدیدکنندگان گچسر میتوانند از محصولات دامی مثل شیر، ماست، پنیر و کشک هم خریداری کنند و برای نزدیکان خود سوغات ببرند.
اهالی گچسر شیعه هستند و با آداب و رسومی مشابه بیشتر نقاط کشور اعیاد را جشن میگیرند و یا عزاداری میکنند. البته در جشنهایشان آوازهای محلی شاد با گویش گیلکی هم خوانده میشود.
غذاهای سنتی و معروف گچسر، انواع آش، نوعی آبگوشت محلی و حلوا است که با یک گشتوگذار ساده در روستا میتوانید آنها را از محلیها تهیه کنید.
گچسر به دلیل آنکه در ارتفاع و در ناحیهای کوهستانی واقع شده، دارای کوچههایی باریک و شیبدار، پیچدرپیچ و پلکانی است. بسیاری از این کوچهها به وسیلهی پله به یکدیگر متصل میشوند. خانههای روستا عموما قدیمی بوده و از مصالحی مثل چوب، گل، گچ، آجر و لاشه سنگ ساخته شدهاند و ترکیب این خانهها با کوچههای کم عرض و پیچدرپیچ، حال و هوایی دوستداشتنی به روستا دادهاند. خانههای جدیدتر روستا با مصالحی مثل آهن و سیمان ساخته شدهاند.
بیشتر بخوانید: سفر یک روزه آخر هفتهای در روستاهای اطراف تهران
گچسر فقط به خاطر آبوهوای خوب و دسترسی آسانش معروف نشده، این روستای کوچک که قدمت آن به دوران صفویه برمیگردد، پر از جاذبههای طبیعی و تاریخی است که بدون شک دیدن آنها سفر شما به گچسر را خاطرهانگیزتر خواهد کرد.
برای رسیدن به معروفترین جاذبهی گچسر، یعنی غار یخ مراد، دو ساعت پیادهروی سبک در پیش دارید. این غار پر است از قندیلهای یخی. داخل غار به حدی سرد است که ممکن است این قندیلها را تا خرداد ماه هم بتوانید ببینید.
قدمت این غار شگفتانگیز را بین 70 تا 230 میلیون سال تخمیل زدهاند. دهانهی غار 9.5 متر عرض و 3 متر ارتفاع دارد و در داخل غار سه تالار، یک آبشار و یک برکهی یخی وجود دارد. غار یخ مراد دارای شیبی رو به پایین است و هرچه به سمت جلو پیشروی کنید، چشمههای یخی و استالاکتیتهای اسفنجی بیشتری را میبینید. البته تاکنون کسی نتوانسته به انتهای این غار برسید چرا که در راه حفرههای فراوانی وجود دارد.
نکتهی جالب در مورد این غار این است که اهالی منطقه اعتقاد داشتهاند که یخها و قندیلهای درون غار، خواص درمانی دارد. نام غار هم از همین باور بومیها میآید.
چشمه ولد یکی دیگر از جاذبههای گچسر زیباست که در میان روستای ولد یا وله و گچسر قرار گرفته و به دلیل اینکه آب این چشمه دارای گوگرد میباشد، خواص درمانی دارد و آبتنی در آن برای بیماریهایی مثل روماتیسم وبیماریهای مجرای تنفسی پیشنهاد میشود.
و اما برویم سراغ رودخانه گچسر. رودی که با عبور از میان روستا به آن طراوت و زیبایی بخشیده است. حاشیهی این رود با درختان سیب و گردو پوشیده شده است و سایهی آنها فضای مناسبی را برای استراحت ایجاد کرده است.
در دو کیلومتری روستا پلی سنگی وجود دارد که قدمت آن به دورهی ایلخانی میرسد و البته در دورهی صفوی هم یک بار مرمت شده است. به خاطر استحکام و مقاومت بالای پل، به “آهنین راه” هم شهرت دارد.
کاخ رضاشاه، از دیگر دیدنیهای گچسر است که متعلق به دورهی اول پهلوی بوده و در سال 1381 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. ساخت این کاخ به زمان احداث تونل کندوان برمیگردد تا رضاشاه بتواند در آن اقامت کرده و بر ساخت تونل نظارت کند. در حال حاضر از این کاخ به عنوان هتل استفاده میشود.
اگر سه کیلومتر به سمت جنوب گچسر حرکت کنید، کورههای گچپزی را میبینید که روستا نام خود را از آنها میگیرد. قدمت این کورهها به دورهی قاجار برمیگردد. کورهها در واقع یک استوانه هستند که سنگ گچ را داخل آن قرار میدادند و با کورههای هیزمی، تا دمای 700 درجه گرم میکردند.
و اما کمی دورتر از گچسر، یعنی در فاصلهی 15 کیلومتری روستا، پیست معروف دیزین قرار دارد که اگر اهل اسکی یا ورزشهای زمستانی باشید، در اینجا حسابی به شما خوش میگذرد. البته در فصول گرمتر هم میتوانید از تلهکابین و اسکی روی چمن استفاده کنید و لذت ببرید. اگر در زمستان به گچسر رفتید و سری هم به پیست دیزین زدید، میتوانید از امکاناتی مثل آموزش اسکی یا اجارهی لوازم آن استفاده کنید.
در اطراف گچسر یه جاذبهی طبیعی دیگر هم وجود دارد که زیباییاش زبانزد است. باغ لالهها، در اطراف روستای گرماب قرار دارد و هر سال در اردیبهشت ماه، پر از گردشگر میشود. باغی با یک هکتار مساحت، که با انواع گلهای لاله پوشیده شده است.
به غیر از گشتوگذار در روستا و بازدید از این دیدنیها، به شما پیشنهاد میکنیم بساط پیکنیک به همراه داشته باشید تا از استراحت و صرف ناهار در طبیعت لذت ببرید. همینطور اگر اهل عکاسی هستید، دوربین خود را آماده کنید که در این روستا دنیایی از مناظر دیدنی انتظارتان را میکشد.
بیشتر بخوانید: مثل یک حرفهای به پیک نیک بروید
بهترین زمان برای سفر به این روستا شش ماه اول سال است. به ویژه اگر میخواهید غار یخ مراد را پوشیده از قندیل ببینید، بهتر است که تا اوایل خرداد برای سفر به گچسر اقدام کنید. اما برویم سراغ وسایل ضروری برای سفر.
سفر به گچسر میتواند یک سفر یک روزه باشد. اما اگر قصد کمپ کردن در روستا را دارید، این امکان برای شما فراهم است. کافیست چادر مسافرتی، لباس گرم، چراغ قوه و هدلایت، و همچنین آب و مقداری غذا به همراه داشته باشید.
اما اگر تصمیم بر یک سفر یک روزه داشتید، یک کولهی سبک ببندید و راهی شوید. باز هم آب آشامیدنی و مقداری خوراکی به همراه داشته باشید که در پیادهروی و گشتوگذار در داخل روستا لازمتان میشود. همچنین کفش پیادهروی مناسب بپوشید و در نظر داشته باشید که برای غارنوردی کفشتان لغزنده نباشد.
به غیر از مواردی که گفتیم، کارت بانکی و مقداری پول نقد، زیرانداز، عینک و کلاه آفتابی، لباس اضافی و وسایل سرگرمی هم به همراه ببرید.
همچنین کیسهی زباله حتما حتما با خودتان داشته باشید تا به هنگام برگشت، زبالههایتان را از روستا خارج کنید.
و نکتهی آخر اینکه قبل از سفر حتما وضعیت آب و هوا را بررسی کنید تا ترجیحا در روزهای بارانی به گچسر سفر نکنید.
بیشتر بخوانید: روستای سر آقا سید ؛ ماسوله زاگرس
مسیر منتهی به گچسر از جادهی چالوس میگذرد که مسیری بسیار سرراست و البته زیباست. حدود 65 کیلومتر بعد از کرج در جادهی چالوس، تابلوی گچسر را خواهید دید.
آیا شما تا به حال به گچسر سفر کردهاید؟ کدامیک از دیدنیها و ویژگیهای گچسر برای شما جذابتر بود؟ چه جاهای دیدنی دیگری را در گچسر یا نزدیکی آن پیشنهاد میکنید؟ حتما نظر و پیشنهاد خود را برای ما بنویسید.
راستی برای اجاره سوئیت تهران و اطراف تهران به سایت پینورست سر بزنید و در آن بهترین سوئیتها و انواع دیگر اقامتگاه را پیدا کنید.
من عاشق سفر کردن و طبیعتگردی، دیدن مکانها و آدمهای جدید هستم. دوست دارم از این طریق تجربه کسب کنم و یاد بگیرم.