تا اسم کاشان میآید یاد حمام فین کاشان میافتیم. اینجا خیلی معروف است. ما اینجاییم تا دلیل معروف بودنش را به شما بگوییم و درونش یک چرخ بزنیم.
میدانید که دلیل شهرتش داستان امیرکبیر است.یکی از مدیران توسعهطلب این کشور که نقش مهمی در شروع گذار این را از سنت به مدرنیته داشته .
اگر هوای سفر به کاشان به سرتان زد، میتوانید در پینورست اقامتگاه بوم گردی اجاره کنید.
سروستان فین کاشان
وقتی از اتوبان تهران-اصفهان عبور میکنید درست جایی که شهر کاشان تمام میشود، سبزی انبوهی از سروها توجهها را به خود جلب میکند. مثل همه باغهای زیبای کویر مرکزی ایران کاشان محصور در رمل و شنهای کویری هم باغی زیبا و سرسبز دارد.
این سبزی را هم مدیون چشمهای جوشان است که باغات فین کاشان را آبیاری میکند.
در واقع شروع داستان از همینجاست. چشمهای که زمینهای جنوبی شهر کاشان رنگ و بوی دیگر داده و آنقدر مهم و موثر بوده که شاهان صفوی عمارت شاهیشان را آنجا ساختهاند.
همه این توصیفات را کردیم که بگوییم ویژگیهای تاریخی، جذابیتهای معماری و هر چیز دیگری که درباره باغ فین شنیدهاید را بخشی از ماجراست.
جادوی اصلی این بنا همین سرسبزی آن است. در دل کویر باغی چنین سبز و مشجر و آرایش شده با سروهای ایرانی یا دقیقتر بگویم سروهای کاشی از حیرتانگیزترین اتفاقات کاشان است.
اگر از مرکز شهر کاشان خیابان بلند امیرکبیر را در پیش بگیرید تا به باغ فین برسید متوجه اختلاف دمای چند درجهای این بخش از شهر با بقیه جاها میشوید.
این همان جادوی آب و درختان فین است. همین مسئله هم موجب میشود تا خیابان امیرکبیر به محبوبترین خیابان کاشانیها تبدیل شود و از عصر خودروهای شهری به سمت آن روانه شود.
این مسیر چنانکه خواهید دید پر از رستوران و باغ برای صرف غذاست که همه اینها این نوید را به شما میدهد فرصت برای خوشگذرانی در جریان بازدید از باغ فین فراهم است.
خیلیها فکر میکنند این بنا حمام بزرگی است که صدراعظم کاردان ایرانی را در آن رگ زدهاند. با این توصیفات پاسخ به این سوال که چرا باید از باغ فین دیدار کنیم چندان سخت نیست.
یک بنای تاریخی که محل رخداد یکی از مهمترین وقایع ۵۰۰ سال اخیر ایران بوده در کنار یک معماری دیدنی و همچنین ویژگیهای طبیعی منحصر به فرد در دل کویر مرکزی ایران جای باحالی برای دیدن است.
برای همین باید به این بنا حق داد که در میان سایر بناهای زیبا و تاریخی کاشان به نماد شهر تبدیل شود.
اینکه سابقه تاریخی باغ فین و حمام فین به کجا میرسد هم چندان سخت نیست و مثل خیلی از بناهای تاریخی پابرجای امروزی این بنا محصل تدبیر حاکمان صفوی است.
نوشتههای تاریخی قدمت باغ کهنه فین را به دوران آلبویه نسبت میدهند که ایلخانان مغول هم در توسعه آن نقش داشتند. اما گویا زلزله سال ۱۵۷۳ میلادی سرنوشت این باغ را به نقطه پایان رساند و تا بعد از یک فاصله تاریخی شاهعباس صفوی دستور ساخت باغ فین فعلی را داد.
برای سفر به کاشان در هر فصلی درنگ نکنید و همین الان اقدام کنید.
معماهای معماری باغ و حمام فین کاشان
مثل خیلی از آثار به جا مانده از دوران صفوی باغ فین هم یک نمونه شاهکار معماری است. اگر به این باغ سری بزنید میبینید که مجموعهای از عجایب معماری در آن وجود دارد که برای برخی از آنها توضیح واضحی وجود ندارد.
یکی از آنها حوض جوش است. حوضی مستطیلی با ۱۶۰ حفره در دل آنکه اگر یک حفره به صورت فوارهای عمل کند حفره کناری در نقش مکنده ظاهر میشود و به این ترتیب یک در میان این اتفاق برای حفرهها رخ میدهد.
در این حوض ۸۰ فواره عمل میکند و ۸۰ حفره هم به صورت مکنده فعال میشوند. وقتی این اتفاق رخ بدهد جریان آب حوض ۱۲ فواره باغ فین را هم فعال میکند.
از دیگر بناهای زیبای این عمارت کوشک صفوی است. کوشک همان قصر است که ابعادی کوچکتر از تصورات شما از یک قصر دارد. این بنا معمولا درست در مرکز باغ قرار میگیرد.
چیزی که الان به عنوان کوشک صفوی در باغ فین میشناسیم حاصل کار دو شاه صفوی است. شاه عباس آن را برای جشن، تفرج و بار عام ساخت و بعدها شاه صفی به آن یک عمارت کلاهفرنگی اضافه کرد. در مرکز این کوشک حوضخانهای قرار دارد و از معدود کوشکهای ایرانی است که به هر چهار جهت باغ در دارد.
در ضلع شرقی باغ هم حمامهای معروف باغ فین قرار دارند. این بنا دو حمام دارد که به حمام بزرگ و کوچک معروف است.
حمام فین بزرگ را صفویها ساختند و حمام کوچک را قاجاریها. امیرکبیر در سال 1268هجری قمری در حمام فین کوچک به قتل رسید.
در حال حاضر حمام کوچک به حمام بزرگ متصل شده است. همانطور که میدانیم در دوران فتحعلی شاه قاجار کاشان را زلزلهای عظیم لرزاند که باغ فین هم از آن مصون نماند. برای همین شاه قاجاری دستور ترمیم و ساخت بناهای جدید در باغ را داد.
هزینه ورودی باغ و حمام فینکاشان برای گردشگران ایرانی پنج هزار تومان است و برای توریستهای خارجی ۵۰ هزار تومان.
در مقابل در ورودی این بنا هم چند دستگاه صدور اتوماتیک بلیط قرار دارند که میتوان به کمک آنها بلیط تهیه کرد.
باغ در همه روزها از ساعت ۹ تا ۱۹ پذیرای مسافران و گردشگران است.
گردش در باغ و دیدن اماکن تاریخی آن نهایتا دو ساعت زمان نیاز دارد ولی اگر علاقهمند به عکاسی هستید باید زمان بیشتری را در این باغ زیبا بگذرانید چون قابهای فوق العادهای را در اختیار شما قرار میدهد.
باغ فین و حمام فین کاشان در بیشتر روزهای سال بجز ایام عزاداری باز است.
برای رسیدن به باغ فین کار چندان سختی ندارید. خیابان امیرکبیر که بلندترین خیابان کاشان است شما را از مرکز شهر به این باغستان زیبا در جنوب شهر میرساند.
تنها توجه به این نکته ضروری است که در برنامهریزی سفر باید دیدن خانههای تاریخی و بافت تاریخی کاشان را در یک روز برنامهریزی کنید و سر زدن به باغ و حمام فین کاشان را در نیمروزی دیگر.
خیابانی که شما را به فین میرساند هم به دلیل اینکه تفرجگاه مردم کاشان است پر از رستورانهای مختلف است. از فستفودهای ایتالیایی تا رستورانهای سنتی و کافههای خیابانی.
اگر یک بعد از ظهر به تماشای باغ فین برید هم میتوانید در نور مطلوب عصر عکاسی کنید و هم در مسیر برگشت شام مفصلی بخورید.
در روزهای شلوغ مانند تعطیلات عید نوروز هم مسیر دسترسی به باغ فین مسدود میشد و باید با اتوبوسهایی که شهرداری تدارک دیده خودتان را به باغ برسانید.
در مسیر رسیدن به باغ فین یک امامزاده قدیمی هم قرار داد به نام شاهزاده ابراهیم که بنایی زیبا و دیدنی است. بخشی از جذابیت این بنا این است که یکی از لوکیشنهای ساخت فیلم هامون به کارگردانی داریوش مهرجویی بوده.
تا حالا به کاشان سفر کردهاید؟ چه جاهای دیدنی دیگری در کاشان میشناسید که فکر میکنید باید حتما از آنها بازدید کنید؟ به نظر شما بهترین فصل برای سفر به کاشان چه فصلی است؟ نظر خودتان را برای تیم پینورست کامنت کنید.
تیم پینورست با هدف ارائه بهترین اقامتگاه به شما کمک میکند تا بهترین سفر خود را بسازید.