امامزاده داوود یکی از مکانهای زیارتی و تفریحی خاطرهانگیز برای بسیاری از تهرانیها است. از مسیر زیبای این منطقه کوهستانی در شمال تهران گرفته تا حال و هوای عرفانی حرم، رستورانها و جاذبههای تفریحی آن شما را مجذوب خود میکند. اگر تا به حال از این جاذبه زیارتی سیاحتی دیدن نکردهاید وقت آن رسیده که اطلاعات جامعی درباره آن داشته باشید.
سیل امامزاده داوود در تابستان ۱۴۰۱ باعث کشته شدن و مفقود شدن ساکنان و بازدیدکنندگان از این روستا شد. در مورد سیل امامزاده داوود و سیل ۶۸ سال پیش در انتهای مطلب بخوانید:
راههای رسیدن به امام زاده داود شاید به تعداد آدمهای روی زمین نباشد اما کم هم نیست. اگر میپرسید که امامزاده داوود کجای تهران است؟ باید بدانید که امامزاده داوود در شمال تهران و در منطقه زیبای کوهستانی کن قرار دارد. کن یکی از دهکدههای باستانی تهران و ری است که گویش محلی و معماری مخصوص به خود را دارد. بخش کن در گذشتهای نهچندان دور قسمت وسیعی داشته اما امروزه به چند دهکده و روستای کوچک محدود شده است. جاده امامزاده داوود برای خیلی از قدیمیهای تهران که به دلیل صعبالعبور بودن با چهارپایان طی میشد، خاطرات بسیاری را به همراه دارد.
مسیر اول
در حال حاضر برای رسیدن به این دره زیبا و خوش آبوهوا از بزرگراه آبشناسان میتوانید بعد از فلکه دوم شهران به سمت مسیر سولقان یک ساعته با ماشین آن را طی کنید. در طول مسیر هم از طبیعت زیبای کوهستانی و مناظر پیش رو لذت ببرید.
مسیر دوم
جاده فرحزاد به امامزاده داوود هم یکی دیگر از مسیرهایی است که میتواند برایتان جذاب باشد. یادتان باشد که پس از 15 کیلومتر که در این مسیر حرکت کردید به تپه سلام میرسید. تپه سلام اولین جایی است که برق طلایی گنبد امام زاده از جاده دیده میشود.
کوهنوردی
خبر خوش برای کسانی که به کوهنوردی علاقه دارند، این است که میتوانند از ایستگاه هفت تلهکابین توچال مسیر خود را برای رفتن به امامزاده داوود کوهنوردی کنند. کافی است تا مسیر قله شاهنشین در پشت روستای شهرستانک را ادامه داده و پس از دور زدن آن به قله امام زاده داوود برسند.
امام زاده داوود برای خیلی از تهرانیها فقط یک مکان زیارتی نیست. سفری کوتاه از شهری شلوغ و دودگرفته به درهای آرام و خوش آبوهواست. مهم نیست چه فصلی از سال را برای رفتن به امامزاده داود انتخاب میکنید، آبوهوای مطبوع، درختان رنگارنگ، رودخانه و کلی جاذبههای طبیعی در این منطقه و جاده امامزاده داوود وجود دارد که شما را مجذوب خود میکند.
بیشتر بخوانید: قره کلیسا؛ اولین و قدیمی ترین کلیسا جامع مسیحیان
شرفالدین داود الحسنی با توجه به آنچه از ایشان در کتب و منابع تاریخی برمیآید از نوادگان حضرت امام حسن مجتبی (ع) هستند. مقبره ایشان مشهور به امامزاده داوود در بخش کن از شهر تهران قرار گرفته است. با اینکه اطلاع دقیقی از زمان تولد و وفات ایشان در دست نیست اما بسیاری زمان حیات امام زاده داود را قرن پنجم هجری میدانند.
معماری اولیه این امامزاده مانند بسیاری از اماکن متبرکه مربوط به دوره صفویان است. گرچه بخش اعظم این معماری در طول سالیان گذشته متأسفانه از بین رفته اما از آن بقعهای هشتضلعی بهجا مانده که به شکوه جلال تاریخی این مکان مقدس میافزاید. وقتی وارد این آرامگاه میشوید نمایی از دو مسجد را میبینید که با یک گنبد و دو گل دسته طلایی در میانه شما را مجذوب خود میکند.
بقعه قدیمی مربوط به دوره صفوی دارای سرداب بوده و تنها بخشی از بنای اولیه که از آسیب سیل در امان مانده است. بقعه امروزی در زمان قاجار ساخته شده و شعری 8 بیتی روی آن وجود دارد که نام فتحعلی شاه را در خود حک کرده است. جالب است بدانید که در گذشتهای نهچندان دور در زمان ناصرالدینشاه، عزیز السلطنه دختر کوچک شاه از ساختمانی با شیروانی سبزرنگ در خاطرات خود برای توصیف امامزاده داوود نوشته است. در دوره قاجار بسیاری از تهرانیها برای تفریح و زیارت به امام زاده داوود رفته و حتی شب را در دهکدههای اطراف میگذراندند.
درون این آرامگاه ضریحی شکیل اما ساده به سبک جعفری میبینید که 2.5 متر طول و 1.3 متر عرض دارد. تعداد زیاد دخیلهای روی این ضریح نشان از آرزوها و حاجتهای بسیار زائران است.
امام زاده داوود تنها یک مکان زیارتی نیست، امکانات تفریحی و رفاهی بسیاری در آن فراهم شده که اقامتی خاطرهانگیز را برایتان رقم میزند.
اقامت
یکی از مهمترین اطلاعاتی که باید قبل از سفر به این منطقه بدانید این است که در امامزاده داوود اجاره سوئیت امکانپذیر است. شما میتوانید همراه خانواده در سوئیتها یا خانههای اطراف حرم و حتی در دهکدههای مجاور اقامت کنید. این رسم از دوره قاجار به دلیل سخت و طولانی بودن راه بهجا مانده و امروزه نیز رواج دارد. شما میتوانید حتی قبل از عزیمت از طریق سایت پینورست محل اقامت خود را انتخاب و آن را رزرو کنید.
بهترین آپارتمان مبله و ویلا در تهران و شهرهای اطراف را میتوانید در پینورست پیدا کنید.
همین حالا رزرو تلفنی: ۰۲۱۹۱۰۰۹۲۹۷
شهربازی امامزاده داوود
این شهربازی در شمال شرقی امامزاده و جاده ایستگاه 7 توچال قرار دارد. به دلیل سرما ممکن است در فصول سرد، محدودیت استفاده داشته یا تنها در روزهای تعطیل و آخر هفتهها باز باشد. بالاتر از شهربازی امامزاده داوود، یک باغوحش متنوع از پرندگان زیبا نیز وجود دارد.
آبشار امام زاده داود
این آبشار در ابتدای ورودی روستا و در میانه درهای عمیق در جنوب امامزاده قرار دارد. در فصل بهار میتوانید آن را از جاده منتهی به امامزاده نیز مشاهده کنید. رودخانه سولقان نیز از دیگر جاذبههای این منطقه به طول ۳۳ کیلومتر است که از ارتفاعات شمال شرقی امامزاده داوود در درههای این منطقه جاری میشود.
بازارچه سنتی
اگر اهل خرید و بازار هستید حتماً از گشتوگذار در این بازارچه قدیمی لذت میبرید. این بازارچه با سقفی برزنتی در ضلع شمالی حرم قرار گرفته است. در آن میتوانید انواع سوغاتیها، کادو، لباس، مواد غذایی و خلاصه هر آنچه که یک زائر و مسافر به آن نیاز دارد را پیدا کنید.
مانند اغلب مناطق تفریحی و زیارتی در امامزاده داوود نیز انواع و اقسام رستورانها و اغذیهفروشیها وجود دارد. رستورانهای بینراهی متنوعی نیز در جایجای جاده تأسیس شده که هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند. رستورانهای سنتی، باغچهها و کافهرستوران، ساندویچیها و حتی دستفروشهای بسیاری را میتوان در طول راه و اطراف حرم مشاهده کرد.
انتخاب نوع غذا و رستوران برای سفارش غذا به عهده سلیقه و ذائقه شما و همراهانتان است اما باید نکات مهمی را به یاد داشته باشید:
محلهای زیارتی و سیاحتی در تهران و اطراف آن بسیار است که میتواند اوقات خوشی را برایتان به همراه بیاورد.
امام زاده صالح
یکی از معروفترین اماکن مذهبی و سیاحتی در شمال تهران، امام زاده صالح است. محال است سری به میدان تجریش تهران زده و متوجه گنبد و گل دسته فیروزهای آن نشده باشید.
امام زاده صالح از فرزندان امام موسی کاظم است که در تجریش به قتل رسیده و بارگاه ایشان نیز در همین مکان قرار دارد. جالب است بدانید که امروزه بقعه، بارگاه و صحن امام زاده صالح یکی از بزرگترین امامزادههای ایران به شمار میرود. طراحی معماری جذاب و خاص بیرونی و داخلی آن نیز شما را مجذوب خود میکند. در کنار این امامزاده میتوانید بخش مرمت شدهای از معماری قدیمی تهران را در بازار سنتی تجریش و کوچههای اطراف آن مشاهده کنید.
شما میتوانید خودتان را مترو به این جا برسانید. سوار خط ۱ مترو شوید و در ایستگاه تجریش پیاده شوید و با چند دقیقه پیاده روی به امامزاده صالح برسید. با BRT هم میتوانید به امامزاده صالح برسید. کافیست سوار خط راهآهن-تجریش بشوید. بعد از زیارت هم بازار سنتی تجریش و پاساژهای متنوعش را ببینید.
امام زاده هاشم
اگر از تهران در جاده هراز به سمت شمال کشور سفر کرده باشید، امام زاده هاشم محلی آشنا برایتان است. این امام زاده که در 60 کیلومتری شمال غرب تهران قرار دارد، روزانه پذیرای زائران و مسافران بسیاری است. بقعه مبارکه امام زاده هاشم بر فراز گردنه مشاء قرار گرفته و از جاده هراز دسترسی دارد. قدمت ساخت بقعه این امامزاده به دوره صفوی میرسد که در طول سالهای گذشته دستخوش تغییرات، مرمت و بازسازی قرار گرفته است. امام زاده هاشم از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) است که در این منطقه به شهادت میرسد. امکانات رفاهی متعددی در اطراف این امام زاده به چشم میخورد که آن را به محل مناسبی برای زیارت و سیاحت تبدیل کرده است.
امامزاده یحیی
آرامگاه ابوالقاسم عزالدین یحیی معروف به امام زاده یحیی که گفته میشود برادر امام سجاد (ع) است در خیابان ری تهران قرار دارد. محله قدیمی عود لاجان تهران که امروزه شامل خیابان ری، قبل از خیابان شهید مصطفی خمینی میشود، این آرامگاه را در خود جای داده است. این آرامگاه دارای صحن بزرگ، مسجد، ایوان، رواق، ضریح، حرم آیینهکاری شده، سرداب، گنبد مخروطی کاشیکاری و سقاخانه است.
امامزاده عین علی و زین علی
یکی دیگر از اماکن زیارتی و سیاحتی در تهران امامزاده عینعلی و زین علی است که در کوچهباغهای شمال غرب آن قرار دارد. با توجه به مدارک موجود این دو بزرگوار فرزندان نوجوان امام سجاد (ع) بودهاند که در نزدیکی ده پونک به شهادت رسیدهاند. سادگی، معماری خاص، درختان سر به فلک کشیده و کوچههای تنگ و باریک منتهی به امام زاده تجربه ارزشمندی را برایتان به ارمغان میآورد.
بیشتر بخوانید: امامزاده اسماعیل زرگنده؛ از شجرهنامه و تاریخچه تا درخت مقدس
در تابستان ۱۴۰۱ بر اثر بارش باران شدید در این منطقه سیل بزرگی اتفاق افتاد که باعث کشته و مفقود شدن بازدیدکنندگان و ساکنان این روستا و امامزاده شد. این سیل باعث آبگرفتگی کامل روستا و اطراف آن و خود امامزاده شد. این سیل بخشی از سلسله سیلهایی بود که ۲۱ استان ایران را در برگرفت.
دلیل اصلی این سیلها بارش شدید و غیر طبیعی باران و فرسایش خاک و از بین رفتن پوشش گیاهی است.
اما این اولین باری نیست که چنین اتفاقی در این روستا میافتد. بار پیش در سال ۱۳۳۳ و در تابستان بود که براثر سیل شدید عده بسیاری جان خود را از دست دادند. طبق روایتهایی که از این سیل تیرماه ۱۳۳۳ وجود دارد بارش بسیار شدید باران (در برخی روایتها سی تا چهل روز) باعث شده که سیل شدیدی منطقه فرحزاد و امامزاده داوود را در بر بگیرد.
طبق روایتها در این حادثه افراد بسیاری جان خودشان را از دست دادند. البته هیچ اطلاعات دقیقی از آمار کشتهشدهها در دست نیست. ولی طبق روایتها این عدد بسیار زیاد بوده است.
شما هم به امامزاده داوود رفتهاید؟ چه رستوران خوب و باکیفیتی نزدیکش میشناسید؟ امکانات تفریحی این منطقه را چطور میبینید؟ راه دسترسی به آن برایتان چطور بوده است؟ تجربه خود را برای ما در قسمت نظرات بخوانید چون قطعا برایما مفید است و به مطلبمان اضافه خواهیم کرد.
راستی برای اجاره آنلاین اقامتگاه در هر شهری میتوانید به سایت پینورست که برای شما گزینههای جذابی مثل اقامتگاههای درجه یک و بازرسی شده یا واحدهای استریل را آماده کرده است در این ایام کرونا سر بزنید و اقامتی با خیال راحت داشته باشید.