تماشای عمارتهای قاجاری که تلفیقی از معماری سنتی و مدرن است با پنجره های رنگی، ستون های بلند، گچبریها و قابکاریها همیشه سرگرم کننده ست. این بار قصد داریم سفری کوتاه به یکی از همین عمارتها یعنی عمارت عین الدوله در تهران داشته باشیم؛ عمارتی کمتر شناختهشده اما باشکوه و تاریخی.
عمارت عین الدوله در اواخر دوران قاجار در زمینی به وسعت ۱۱۹۰۰ متر که به شکل مستطیلی شمالی جنوبی است ساخته شد. در آن زمان این مکان ساختمان ییلاقی وزیر قدرتمند مظفرالدین شاه، عین الدوله بود.
بعد از تمام شدن حکومت قاجار و آغاز دوران پهلوی این ملک توسط بصیرالدوله خریداری و تبدیل به محل سکونت دائم خانواده هروی شد.
این بنا در زمان ساخته شدن دارای یک عمارت، استخر بزرگ و باغهای زیادی در اطرافش بود. با شروع ساختمانسازی در اطراف عمارت و رشد برجها و آپارتمانهای کوچک و بزرگ به مرور زمان بخشی از ساختمان از بین رفت. درختان قسمتی از مجموعه هم به دلیل تغییر مسیر آب قنات خشک شدند و عملا عمارت به یک متروکه تبدیل شد.
در سال ۱۳۷۶ این بنا توسط نوه بصیرالدوله، خانم شیرین هروی به شهرداری تهران واگذار شد. باغ و ساختمان که سالها پیش ویران و متروک شده بود شناسایی و بازسازی شد. عمارت عین الدوله در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
بیشتر بخوانید: باغ نگارستان تهران؛ باغی صمیمی و با شکوه
عمارت تاریخی عین الدوله در بهار ۱۳۸۶ به مناسبت صدمین سالگرد بلدیه توسط شهردار تهران افتتاح شد. امروزه این عمارت تبدیل به مکانی برای بازدید گردشگران و برگزاری نمایشگاه های هنری شده است.
عمارت عین الدوله در محله پاسداران و هروی قرار گرفته است. شما هفت روز هفته به جز روزهای تعطیل میتوانید از ساعت ۸ صبح تا ۴ بعدازظهر از عمارت و کل مجموعه دیدن کنید. برای بازدید حدود ۱ الی ۲ ساعت زمان نیاز دارید. البته جذابیت عمارت تا همیشه در ذهنتان باقی میماند.
دسترسی به این عمارت بسیار راحت است و میتوانید از وسایل نقلیه عمومی و ماشین شخصی استفاده کنید.
دسترسی با مترو: نزدیکترین ایستگاه مترو به عمارت ایستگاه حسین آباد در خط سه است. بعد از خارج شدن از مترو با تاکسی های خیابان وفامنش به سمت هروی حرکت کنید. سر خیابان جمالی پیاده شوید و به سمت عمارت راه بیفتید.
دسترسی با اتوبوس و تاکسی: از هر تاکسی و اتوبوسی که از میدان هروی عبور کند میتوانید استفاده کنید. ایستگاه آزادی در خط ۹ بیآرتی که از اتوبان امام علی میگذرد نزدیک به این عمارت است. فاصله ایستگاه تا عمارت چند دقیقه است که میتوانید پیادهروی کنید.
دسترسی با ماشین شخصی: اگر میخواهید با ماشین شخصی به اینجا بروید باید از اتوبان امام علی یا صیاد شیرازی وارد محله هروی شوید. این مکان دیدنی پارکینگ ندارد ولی میتوانید به راحتی در کوچههای خلوت اطراف عمارت جای پارک پیدا کنید.
آدرس: میدان هروی، خیابان وفامنش، خیابان جمالی
تلفن: ۰۲۱۲۲۹۶۹۷۴۱
فراموش نکنید که اگر زمانی تصمیم گرفتید برای دیدن این عمارت راهی تهران شوید میتوانید برای اجاره روزانه سوئیت به سایت پینورست سر بزنید.
در لحظه اول ورود به ساختمان اولین چیزی که میبینید شکوه و زیبایی عمارت است. سپس چشمتان به مجسمه مردی میخورد که پشت به در اصلی نشسته و یک کتاب در دست دارد. اگر کمی دقت کنید متوجه میشوید که نام خیام روی مجسمه حک شده است. در سمت راست هم مجسمه گاوی را میبینید که سر و ته شده و بر روی شاخهایش ایستاده است.
از پلهها که پایین بروید و به ساختمان اصلی نزدیکتر شوید تعداد زیاد ستونها بیشتر مشخص است. این ستونها از ویژگیهای عمارت به حساب میآید. در ایوان اصلی تندیسهای زیادی از افراد مشهور معاصر و گذشته قرار داده شده.
بوی گلها و نسیم خنکی که از لای درختان میوزد حالوهوای تازهای را به شما میدهد. هرچه بیشتر در عمارت قدم بزنید آثار هنری چشمنوازی را می بینید که ساخته ذهن و دست هنرمندان است. اگر از قدم زدن خسته شدید آلاچیقهای داخل محوطه برای لحظهای استراحت و تازه کردن نفس بسیار مناسب است.
همان طور که گفتیم در این عمارت نمایشگاههای هنری برگزار میشود. میتوانید برای دیدن نقاشیها، تابلوها و عکسها سری به نگارخانه برگ که بیشتر در موردش خواهیم گفت بزنید.
اگر از علاقهمندان به هنرهای تجسمی مانند نقاشی و مجسمهسازی هستید عمارت عین الدوله و نگارخانه مناسب شماست. بعد از بازسازی عمارت نگارخانه ای در آنجا بهوجود آمد و به محلی برای برگزاری نمایشگاههای نقاشی، عکاسی و به نمایش گذاشتن آثار هنری مختلف تبدیل شد.
نگارخانه برگ یکی از بزرگترین و معتبرترین نگارخانههای ایران است که آثار زیبا، مهم و با ارزشی در آن به نمایش گذاشته میشود. اگر به عمارت عین الدوله رفتید به سادگی از کنار نگارخانه عبور نکنید.
بعد از نوسازی و حمایت شهرداری عمارت روزهای خوشی را میگذراند. محوطه باغ با وجود مجسمههایی مثل مجسمه خیام و عبید زاکانی، سردیسها، فضای سبز و پرندههایی که داخل عمارت هستند و از همه مهمتر معماری و تزيینات خود ساختمان ارزش دیدن دارد.
نیازی نیست حتما دوستدار بناهای قاجاری باشید تا بخواهید سری به عمارت بزنید. اگر به دنبال یک مکان خوب برای عکاسی میگردید این بنا گزینه خوبی ست؛ گچبریها، نقاشیهای دیواری و آینهکاریها و در و پنجرههای چوبی سوژههای خوبی برای عکاسی هستند.
این عمارت به دلیل داشتن ویژگیهایی که گفته شد مکان مورد علاقه دانشجویان معماری و هنر است. وجود نگارخانه برگ هم زیبایی بیشتری به مجموعه داده است.
بیشتر بخوانید: تالار وحدت؛ وقتی تاریخ و هنر با هم ترکیب میشوند!
بناهای ساخته شده در زمان قاجار شباهتهای زیادی به هم در سبک معماری دارند. معماری آن دوران بیشتر تلفیقی بوده است. ترکیب طرحهای سنتی ایرانی و مدرن اروپایی جذابیتی چند برابر به بناها داده که عمارت عین الدوله هم از این قضیه مستثنی نیست.
ساختمان اولیه بنایی اعیانی ولی ییلاقی بود. در طبقه همکف شاهنشین با سقف آینهکاری قرار داشت که دو طرف آن راهرویی ایجاد شده بود.
بصیرالدوله بعد از خریداری عمارت تغییراتی در آن ایجاد کرد. او در سمت شمالی شاهنشین سالنی ساخت که همین امر باعث بهوجود آمدن بالکنی در طبقه دوم شده است. ساختن اتاقهایی به شکل دو گوشواره در دو طرف عمارت هم از تغییراتی بود که هروی ایجاد کرد.
در دوران رونق ساختمان در وسط باغ، استخر بزرگی ساخته بودند. در استخر جزیرههای کوچکی وجود داشت که با پلهای فلزی به خشکی و یکدیگر وصل میشدند.
بنای امروزی عمارت تفاوتهایی با بنای اولیه دارد اما زیبایی آن به خوبی حفظ شده است.
این مکان به دلیل قدمت تاریخی آن و قرارگیری در یکی از بهترین نقاط تهران ارزش بسیاری دارد. اما مهمترین اتفاقی که در این بنا افتاده اسکان استالین، چرچیل و رزولت هنگام اجلاس سران سه کشور آمریکا، انگلیس و شوروی در جنگ جهانی دوم بوده. همین مسئله هم به شهرت ساختمان افزوده است
یکی دیگر از دلایل اهمیت عمارت حضور فعالش در زمان انتقال قدرت از قاجار به پهلوی است.
بیشتر بخوانید: باغ ملی ؛ اینجا همه چیز رنگ و بوی تاریخ دارد
پس اگر قصد سفر به تهران را دارید پیشنهاد میکنیم حتما عمارت عین الدوله را هم در لیست مکانهایی که قصد دارید ببینید اضافه کنید. اگر هم به دنبال یک فضای باز برای دورهمی دوستانه هستید به عمارت سری بزنید؛ آلاچیق های موجود در محوطه به اینکه شما زمانی را خوش باشید اما خستگی آزارتان ندهد کمک می کند، بازدید از نگارخانه برگ راهم نباید فراموش کرد. نظر و تجربه خودتان را از دیدن این عمارت زیبا برای ما بنویسید.
این را به یاد داشته باشید که اگر زمانی برای سفر به تهران یا هر شهر دیگری برنامهریزی کردید برای اجاره اقامتگاه به صورت آنلاین به سایت پینورست سر بزنید. انواع مختلف اقامتگاه با کیفیت خوب و قیمت مناسب در این سایت برای شما گلچین شده است.