عمر کوتاهتر از آن است که بخواهیم دیدن چیزهای قشنگ و تجربه خاطرات دلنشین را به زمان دیگری موکول کنیم. اکثر ما به حدی درگیر زندگی شهری و امکانات آن شدهایم که تنها با یک ساعت نبود اینترنت یا برق کلافه میشویم و روانمان به هم میریزد! اگر به تغییر شرایط زندگیتان فکر میکنید و دلتان میخواهد که یک زندگی بدون دغدغه را تجربه کنید روستاها بهترین جایی هستند که میتوانید سراغ آنها بروید. از بین 37 هزار روستای کشورمان امروز قصد داریم روستایی را برایتان معرفی کنیم که به روستای عجایب و شگفتیها مشهور است.
روستای دیزباد در استان خراسان رضوی و شهرستان نیشابور قرار دارد. این روستا عجایب و حقایقی دارد که حتما از شنیدن آنها شگفت زده میشوید. با پینورست همراه شوید تا از حال و هوای این روستا برایتان بگوییم و یک چشمه از ویژگیهای خاص این روستا را برایتان بازگو کنیم.
دسترسی به روستای دیزباد
روستای دیزباد که به آن دیزباد علیا یا دیزباد بالا هم گفته میشود بر اساس تقسیمات کشوری در شهرستان نیشابور و در جوار رشته کوه بینالود قرار گرفته است.
فاصله دیزباد تا مشهد 75 کیلومتر است. اگر بخواهید از سمت مشهد به طرف روستای دیزباد نیشابور حرکت کنید باید راه جاده مشهد – نیشابور را در پیش بگیرید و به سمت جنوب غربی مشهد حرکت کنید. وقتی وارد بزرگراه مشهد – نیشابور شدید باید از جاهایی مثل النگ امانآباد و ملکآباد عبور کنید و مسیرتان را تا جایی ادامه دهید که توربینهای بادی را در اطراف جاده ببینید.
اینجا در واقع همان نیروگاه بادی بینالود است که توربینهای بادی آن خودنمایی میکنند. مسیر را ادامه میدهید تا به فخر داود در 65 کیلومتری مشهد برسید. بعدازاینکه از فخر داود هم عبور کردید از مسیر بزرگراه وارد جاده فرعی سمت راست میشوید که یک جاده تقریبا پر پیچوخم است و نهایتا شمارا به روستای دیزباد بالا خواهد رساند.
اما اگر از جای دیگری مثل تهران بخواهید به سمت دیزباد علیا حرکت کنید مسیرتان متفاوت است و تقریبا باید 850 کیلومتر را در جادهها پشت سر بگذارید. ابتدا باید از تهران خارج شوید و از طریق بزرگراه امام رضا به سمت سمنان حرکت کنید. بعد از سمنان باید راه را ادامه دهید تا از دامغان، شاهرود و سبزوار عبور کنید و به سمت نیشابور بهپیش بروید.
از نیشابور باید به سمت مشهد حرکت کنید و در حوالی فخر داود که در مسیر قرار دارد از دوربرگردان خودتان را به مسیر فرعی سمت چپ جاده که همان مسیر روستا است برسانید.
چرا روستای دیزباد معروف است و باید به آن سر بزنیم؟
اینجا را با ماسوله گیلان اشتباه نگیرید!
ماسوله را حتما میشناسید، روستایی در گیلان که به معماری پلکانیاش معروف است. دیزباد هم مثل ماسوله بهصورت پلکانی در دامنه رشتهکوههای بینالود شکل گرفته است و در فصل بهار با سرسبز شدن درختها و گیاهان واقعا تبدیل به ماسوله دوم میشود! حتی در ساخت خانههای روستا هم از سبک معماری خاصی استفاده شده است و همه مردم روستا باید در گوشه و کنار خانهشان جایی برای زندگی پرندهها آماده کنند.
مردم روستا از باغبانهای حرفهای روزگار هستند!
باغبانی شغل اصلی مردم روستا نیست چون بیشتر آنها ساکن شهرهای اطراف مثل مشهد و نیشابور هستند. وقتی فصل بهار و تابستان از راه میرسد اهالی روستا بار سفر را میبندند و خودشان را به دیزباد میرسانند.
درواقع باغبانی تنها بهانهای برای دور هم جمع شدن اهالی است و آنها از باغبانی بهعنوان یک شغل دوم استفاده میکنند. اما نکتهای که ماجرا را جالب میکند شیوه خاص باغبانی مردم روستا است که از سواد آنها منشا گرفته است. آنها از سم شیمیایی استفاده نمیکنند و زمینها را شخم نمیزنند، بلکه از پرندهها برای خوردن آفت و از گرازهای وحشی برای شخم زدن زمین کمک میگیرند!
اینجا متمدنترین روستای ایران است!
شاید باور نکنید اما صد درصد مردم روستای دیزباد بالا باسواد هستند. نگاهی که به تاریخ این روستا میکنیم متوجه میشویم که افراد بزرگ و نخبگان زیادی در این روستا رشد کردهاند که ازجمله آنها میتوانیم به محمد فدایی خراسانی و امام قلی خاکی اشاره کنیم.
این روستا از سال 1312 مدرسه دارد!
اولین مدرسه این روستا که دبستان ناصرخسرو نام دارد در سال 1312 به دستور سلطان محمد شاه تاسیس شده است. در آن سالها کمتر روستایی را میتوانستید پیدا کنید که مدرسه داشته باشد و اهالی آن فرصت درس خواندن در خود روستا را داشته باشند. همین حضور مدرسه در روستا شاید مهمترین عامل در باسواد بودن اهالی این روستا باشد.
دیزباد اولین شبکه خصوصی برق کشور را دارد!
اینکه روستای دیزباد اولین جا در کشور است که شبکه برق اختصاصی خودش را دارد واقعا شگفتانگیز است! تاریکی روستا و مشکلات رفتوآمد در حین تاریکی هوا آنهم در کوچه پس کوچههای پلکانی روستا باعث شد که اهالی روستا دستبهدست هم بدهند و با خرید توربین بادی کلید استارت یک نیروگاه بادی را در این ناحیه بزنند.
تفکیک زباله در این روستا یک عادت قدیمی است!
اینجا و در روستای دیزباد خیلی از چیزهایی که در جاهای دیگر آرزوی مردم هستند به خاطره تبدیل شدهاند! تفکیک زباله یکی از کارهایی است که مردم روستا از زمانهای قدیم آن را انجام میدهند. این کار اهالی روستا برای احترام هرچه بیشتر به محیطزیست انجام میشود.
سنتهای قدیمی روستا هنوز هم پابرجا هستند!
سنتهایی مثل مراسم چیله بجست و مراسم نوحصار هنوز هم در روستا زنده و پابرجا هستند. اهالی روستا از لهجه شیرین خودشان استفاده میکنند و صنایعدستی این روستا از زمانهای قدیم حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
اهالی دیزباد عاشق گیاهان و حیوانات هستند!
در دیزباد قطع درختان بلند ممنوع است، چون پرندهها اغلب اوقات در بالای همین درختان بلند لانه میسازند. اینجا از تراکتور برای شخم زدن استفاده نمیشود، بلکه با جاساز کردن سیبزمینی و خوراکیهای دیگر در زیرزمین از گرازها که به امید خوردن سیبزمینی زمین را میکنند برای شخم زدن استفاده میکنند.
اینجا جواب حیوانات مزاحم مثل گرازها را با تیر و تفنگ نمیدهند، بلکه با حصار کشی جلوی ورود آنها به مزرعه را میگیرند.
حوالی روستا چندین رودخانه و بیش از 150 چشمه کوچک و بزرگ قرارگرفتهاند و همین دلیل سرسبزی روستا و وجود باغهای با انواع و اقسام درختان میوه است. در حوالی روستا بقایای یک قلعه سنگی قرار گرفته که اطلاعات دقیقی از آن در دست نیست ولی قطعا ارزش یکبار دیدن را دارد.
یکی از نمادهای جالب روستا یک نقش شبیه به DNA است که بالای آن یک لانه پرنده ساخته شده است. احتمالا منظور از این تابلو این است که فرهنگ حفاظت از محیطزیست و تمدن در ژن مردم دیزباد بالا قرار دارد و همینطور از والدین به فرزند منتقل میشود.
خوشبختانه در روستا امکانات رفاهی خوبی مثل آلاچیق، باغرستوران، سرویس بهداشتی پیدا میشود و اقامتگاهها آماده پذیرایی از گردشگران هستند. اگر اهل کوهنوردی هستید کافی است نگاهتان را به بالادست روستا بیندازید تا رشتهکوه بینالود را ببینید. این رشتهکوه برای کسانی که اهل هیجان و کوهنوردی هستند واقعا یک بهشت است.
از دیزباد تا نیشابور تنها 70 کیلومتر مسیر در پیش دارید، پس توصیه میکنیم حتما به نیشابور هم سر بزنید و جاهای دیدنی بینظیر این شهر مثل آرامگاه کمالالملک، آرامگاه عطار نیشابوری، آرامگاه عمر خیام، دهکده چوبی، دره هفت غار و آبشار بوژان را ببینید.
بهترین فصل برای سفر به دیزباد
معمولا در بهار و تابستان سرسبزی روستا به اوج خودش میرسد و اهالی روستا به سبک و شیوه خاص خودشان در این ایام به کشاورزی میپردازند. در این فصلها جمعیت روستا بیشتر میشود، چون با فرا رسیدن فصل سرما و ازآنجاییکه روستا در دامنه کوه قرار گرفته بعضی از اهالی روستا به شهرهای اطراف میروند و با رسیدن فصل بهار به اینجا بر میگردند. ما هم به شما توصیه میکنیم در بهار و تابستان به روستای دیزباد سفر کنید.