پل قدیم دزفول یکی از دیدنیهای تاریخی و زیبای این شهر است. شاید بدانید که دزفول شهری تاریخی است که در استان خوزستان قرار دارد. تاریخچه این شهر به دوره ساسانیان برمیگردد اما بخشهایی از آن قدیمیترند و در دوره هخامنشیان بخشی از سرزمینهای امپراتوری عیلام و هخامنشی بودهاند. شهر دزفول پر از جاذبههای طبیعی و تاریخی است. حیف است که به دزفول بروید ولی این جاذبهها را نبینید.
برای قدم زدن روی پل قدیمی دزفول با پینورست همراه شوید.
پل قدیم دزفول در خیابان شهید منتظری این شهر قرار دارد. اگر وارد این خیابان شوید و به سمت انتهای آن جلو بروید، خیلی زود پل جلوی چشمتان ظاهر میشود. اول از همه بخشهای قدیمیتر پل چشمتان را میگیرد و بعد میتوانید روی جزئیات آن دقیق شوید. پل قدیم دزفول شرق و غرب این شهر را به هم پیوند میزند. اما شاید برایتان جالب باشد در روزگاران قدیم این پل دو منطقه مهم را بههم متصل میکرد.
منبع: گوگلمپ عکاس: Saman PourFalatoon
بیشتر بخوانید: آبشار شوی دزفول؛ راهنمای سفر به بزرگترین آبشار خاورمیانه
میگویند شاپور اول که یکی از پادشاهان مهم دوره ساسانی است، دستور ساخت پل را داد. هدف شاپور این بود که تبادلات بین مناطقی که در دو طرف پل قرار گرفتهاند بهتر شود. منطقه جندی شاپور و بینالنهرین دو منطقه کاملا استراتژیک در دوره ساسانیان بودند و لازم بود که دسترسی مردم بین این دو قسمت به راحتی انجام شود.
پلها همیشه برای راحتی بیشتر آدمها ساخته میشوند و مثل دستهایی هستند که درهم گره میخورند تا آدمها زندگی راحتتری داشته باشند. در قرنهای گذشته که امکانات ساخت و ساز زیادی وجود نداشت، آدمها زحمت زیادی برای ساخت پلها میکشیدند. اما پلهایی که میساختند هم محکم بود و هم نقش خیلی مهمی داشت. درباره مراحل ساخت و ساز پل دزفول هم داستانهایی وجود دارد. مثلا خیلیها میگویند که اسیران رومی این پل را ساختهاند. برای همین امروز به این پل، پل رومی هم میگویند.
این پل چهارده دهانه و هفده ستون دارد. ماده اولیه ساخت پل آهک و ساروج بود اما در دوران صفویه و بعد از آن در دوره پهلوی بازسازی شد و امروز بخشهایی از این پل بتنی است. در گذشته امکان عبور و مرور بر روی پل وجود داشت. ولی این اتفاق باعث شد پایههای پل سست شود. بنابراین امروز دیگر امکان ورود ماشینها و کامیونها بر روی پل وجود ندارد.
منبع: گوگلمپ عکاس: Saman PourFalatoon
اما همین که میتوان از دور هم ایستادگی و زیبایی پل را تماشا کرد، اتفاق خوبی است. احتمالا بعد از تماشای پل دلتان بخواهد روی آن قدیم بزنید و در حین قدم زدن جای پای آدمهایی را ببینید که در طول قرنها روی این پل راه رفتهاند. مثلا مسافری که از جندی شاپور آمده و میخواهد زندگیاش را در این سوی پل ادامه دهد.
میرزا عبدالغفار اصفهانی ملقب به نجم الملک در سال ۱۲۹۹ درباره پل قدیم دزفول مینویسد: «پلی عظیم بر روی دز از قدیم زدهاند که از آثار غریبه است. فی الجمله تعمیری لازم دارد، طول این پل سیصد و شصت ذرع است. دو دامنه دارد به طول سی ذرع و عرض هفت ذرع و ارتفاع دوازده ذرع عدد چشمهها بیست عدد و عرض چشمهها بعضی پنج و بعضی نه ذرع است.»
همانطور که گفتیم شهر دزفول پر از دیدنیهای جذاب است و خیلی از مسافران تلاش میکنند جوری برنامه سفرشان را بچینند که بتوانند حداقل بخشی از این دیدنیها را ببینند. در ادامه به چند تا از جاذبه های دزفول اشاره میکنیم که دیدنشان لازم است.
منبع: گوگلمپ Ali
بیشتر بخوانید: کاخ آپادانا شوش؛ اقامتگاه زمستانی شاهان هخامنشی
گفتیم پل قدیم دزفول در گذشته جندی شاپور و بینالنهرین را به هم وصل میکرد. پس بد نیست که ببینید جندیشاپور کجاست و چه ویژگیهایی دارد و چرا منطقه مهمی بوده است. جندی شاپور را میتوان قطب علمی کشور در دوره ساسانی دانست. از طرفی دانشگاه جندی شاپور اولین دانشگاهی بود که در منطقه خاورمیانه ایجاد شد. امروز بقایایی از این شهر باقی مانده ولی بازدید از آن حداقل یکی دو ساعت زمان میبرد. فاصله این منطقه باستانی از شهر دزفول حدود هفده کیلومتر است و کل محوطه آن حدود هشت کیلومتر وسعت دارد. راهنماهایی که در منطقه باستانی گندی شاپور حضور دارند درباره ویژگیهای این منطقه، معماری خاص بناهای آن و کاربرد هر قسمت از این بناها به شما توضیح میدهند.
شهر دزفول جاذبههایی دارد که هر کدام برای خودشان یک تاریخچه دور و دراز دارند. بازار کهنه این شهر هم یک جاذبه تاریخی و دیدنی است که در گذشته جایی برای داد و ستد بوده و امروز همچنان کاربری خودش را حفظ کرده است. بازارا آهنگران، بازار بزازان، بازار خرده فروشان، بازار خراطان و بازار زرگران چند راسته اصلی این بازار هستند.
عکاس: Milad Mamadi
در این بازار میتوانید انواع صنایع دستی و همچنین ادویههای مختلف و متنوع جنوبی را پیدا کنید. این بازار در خیابان شریعتی شهر دزفول قرار دارد و در صورتی که قصد خرید کالای خاصی را ندارید، قدم زدن در آن هم به تنهایی میتواند جذاب باشد.
بیشتر بخوانید: بازدید از قلعه شوش برای عاشقان داستان شوالیهها
کَتهای شهر دزفول سازههای کوچکی شبیه غار هستند که آدمها در گذشته آنها را روی رودخانه این شهر ساختهاند. خیلی از پژوهشگران احتمال میدهند علت ساخت این سازهها به وجود آوردن جایی برای نجات از گرمای شهر دزفول باشد. فکرش را بکنید که وقتی آدمها در گذشته وارد این کتها میشدند و باد خنک از روی رودخانه به صورتشان میشد چه حس خوبی تجربه میکردند.
منبع: گوگلمپ عکاس: Mehdi Akbari
البته قبل از این لحظه احتمالا همهشان از شدت گرما در حال تبخیر بودند. این کتهای اندازههای مختلفی دارند مساحت بعضی از آنها تا صد متر هم میرسد اما کتهای کوچکتری با مساحت پنج متر هم در بین آنها دیده میشود. گذر زمان و تغییرات آبوهوایی شکل خاصی به این سازهها داده اما تماشای آن بر روی رودخانه همچنان تصویری جالب برای مسافرانی است که به دزفول سفر کردهاند.
چغامیش حدودا بین دو شهر شوشتر و شوش قرار دارد و برای باستانشناسان منطقه مهمی است. تا امروز حفاریهای زیادی در این منطقه انجام شده و اشیای قدیمی زیادی در آن پیدا شده است. اینطور که تاریخپژوهان گفتهاند اولین شکلهای دقیق خط و کتابت در این منطقه ظهور پیدا کرده است. اهمیت این منطقه بسیاری از باستانشناسان غیرایرانی را هم به حیرت انداخته است و خیلیها فقط به قصد دیدن این منطقه تاریخی و کهن به دزفول سفر میکنند. فاصله تپه چغامیش از دزفول حدود چهل کیلومتر است و دیدن آن به همه علاقهمندان به مناطق تاریخی پیشنهاد میشود.
بیشتر بخوانید: فصل سرما به کجا سفر کنیم؟ ؛ پیشنهاد ویژه پینورستی
خانه تاریخی سوزنگر نسبت به جاهای دیدنی دیگری که در شهر دزفول معرفی کردیم عمر کمتری دارد. ولی هنوز هم بخشی از تاریخ این شهر به حساب میآید و عمرش چیزی در حدود صد سال است. معماری این خانه با آجرکاری ظریف و رنگ گرم پنجرهها و شیشههای رنگی آن مثل یک قاب عکس دیدنی است. تزئینات آجری این خانه که در قسمتهای مختلفی از آن به چشم میخورد، باعث میشود که نتوانید به راحتی از آن دل بکنید. شاید بد نباشد مدتی در گوشه حیاط بنشینید و هنر معماری معمارانی را تحسین کنید که صد سال پیش معماری این خانه را طراحی کردند.
منبع: گوگلمپ عکاس: Amirhosein Moghtadaee
خانه تاریخی سوزنگر در محله میاندره شهر دزفول و در کوچه کلانتریان قرار دارد و بازدید از آن هزینهای ندارد.
بعد از دیدن چند بنای تاریخی و باستانی بهتر است کمی به خودتان استراحت بدهید و به دیدن یک جاذبه طبیعی بروید. تفاوت دیدن جاذبههای تاریخی با جاذبههای طبیعی در این است که معمولا آدمها موقع دیدن جاهای تاریخی باید دقت و تمرکزشان را بالا ببرند. حواسشان به ویژگیها و جزئیات هر بنا و یا مکانی باشد و به توضیحاتی که راهنمای محل میدهد هم به طور کامل گوش کنند و همه چیزهایی که میبینند و میشنوند را به تصاویری از آن بنا پیوست کرده و توی حافظهشان ذخیره کنند. اما جاذبههای طبیعی به آدمها اجازه میدهند ذهنشان را آزاد کرده و با نهایت آسودگی استراحت کنند. دریاچه شهیون هم چنین جایی است. این دریاچه در قسمت شمالی شهر دزفول قرار دارد و آب آن از رشته کوههای زاگرس میآید.
منبع: گوگلمپ عکاس: Bijan Masuodi
بیشتر بخوانید: دریاچه شهیون ، کشف قطعه ای از بهشت در طبیعت سبز دزفول
یکی از ویژگیهای مهم دریاچه شهیون این است که گیاهان و جانوران بسیاری در اطراف آن رشد کرده و زندگی میکنند. حیات این گیاهان و جانوران به دریاچه وابسته است و در بعضی از قسمتهای آن حیواناتی مثل پلنگ هم دیده شده است. در قسمتی از این دریاچه میتوانید قایقسواری کنید و از میان آبهای آبی و صاف دریاچه طبیعت و منظره اطرافتان را تماشا کنید. با وجود این تفریحات آبی، شنا کردن و ماهیگیری در اطراف این دریاچه ممنوع است.
معمولا در اواخر زمستان و در تمام ماههای فصل بهار هوای اطراف دریاچه شهیون به خنکترین حالت خودش میرسد و بهترین زمان برای سفر به دزفول است. اگر میخواهید به دزفول سفر کنید از همین حالا برنامهاش را بریزید.
اگر تجربه سفر به شهر دزفول را دارید برایمان از جاهای دیدنی که رفتید بنویسید. کدام جاذبه این شهر برای شما جذابتر بود؟ کدام جاذبه را خیلی دوست داشتید اما اسمش را توی این مطلب پیدا نکردید؟
برای سفرهای آیندهتان روی پینورست حساب کنید. در سایت پینورست میتوانید کلی اقامتگاه باکیفیت پیدا کنید. اقامتگاههای پینورست تمیز و بازرسی شده هستند و خیالتان را اقامت راحت میکنند.
خیالباف و قصهپرداز