روستای داماش گیلان ؛ چراغانی شده با گلی به نام چلچراغ
0نظر
بازدید۲۸۷
تازگیها توجه به روستاهای بکر و در دل طبیعت بین گردشگران زیاد شده. خیلیها ساعتها در راه هستند و از جادههای کوهستانی و ناهموار عبور میکنند تا به مقصد مورد نظرشان برسند. داماش هم یکی از همین نوع مناطق محبوب گردشگری است.
روستای داماش در ارتفاعات استان گیلان و شهرستان رودبار است. زیستگاه سوسن چلچراغ، این گل شگفتانگیز بر فراز ابرها قرار دارد و آب هوایش خنک و معمولا مه آلود است.
این روستا در گذشته به عنوان سکونتگاهی ییلاقی برای بهار و تابستان محسوب میشد و الان هم کم و بیش به همان صورت است. اما داماش چه دیدنیهایی دارد و در کجا قرار گرفته که خیلیها را به سمت خودش میکشاند؟ برای پی بردن به این اطلاعات با ما همراه باشید.
داماش کجاست و چهطور روستاییه؟
روستای داماش در استان گیلان قرار دارد و از توابع شهرستان رودبار محسوب میشود. اینجا جزئی از دهستان جیرنده هم به شمار میرود.
به دلیل ارتفاع ۱۸۰۰ متری این روستا از سطح دریا آب و هوا پوشش گیاهی آن با جلگه گیلان و مازندران متفاوت است. البته به این معنی نیست که محیطی خشک دارد و در آن خبر از سرسبزی نیست.
داماش پوشش گیاهی مناطق کوهستانی شمال کشور را دارد و تنها بافت این پوشش با جلگه متفاوت است.
از چه راههایی بریم داماش؟
دسترسی به داماش از دو مسیر مختلف ممکن است. هر دوی این مسیرها هم از آزادراه قزوین رشت شروع میشوند و به آن راه دارند.
مسیر اول از شهر لوشان به سمت داماش میرود. برای رسیدن به داماش از راه لوشان باید وارد جاده جیرنده بشوید و پس از گذراندن حدود ۴۰ کیلومتر مسیر کوهستانی به جیرنده میرسید.
از جیرنده هم حدود ۴۰ کیلومتر با داماش مسافت باقی میماند که اوضاع جادهاش کمی خرابتر از مسیر تا جیرنده است. در نتیجه حتما با ماشین مناسب و تجهیزات لازم وارد این جاده بشوید.
مسیر دوم از شهر رستمآباد آغاز میشود . این مسیر جاده بهتری دارد. باید از رستم آباد به سمت برهسر بروید و سپس از برهسر تنها ۶ کیلومتر راه خاکی تا داماش دارید. این مسیر هم از نظر وضعیت جاده و رانندگی بهتر و مناسبتر است و هم مناظر بسیار زیبایی دارد که به جذابیت سفر اضافه میکند.
بهار و تابستون وقت روییدن گل اونجا باشین!
بهترین زمان برای سفر به داماش که در منطقهای ییلاقی و کوهستانی قرار دارد، بهار و تابستان است. اصلا این روستا از زمان قدیم به عنوان ییلاق و سکونتگاه موقت استفاده میشده است. مخصوصا در ماه خرداد که فصل روییدن سوسن چلچراغ است داماش در اوج زیبایی قرار دارد و بهترین موقع برای سفر به آنجا محسوب میشود.
آب و هوای خوب منطقه، سرسبزی طبیعت و زیباییهای فراروان در فصل بهار از داماش مقصدی ایدهآل میسازند. هرچند که در سالهای اخیر از یک سکونتگاه ییلاقی صرف و موقت بدل به یک سکونتگاه دائمی شده است؛ اما سفر بهش در زمستان چندان توصیه نمیشود. مگر اینکه ماشین مناسب، تجهیزات لازم و محل مناسب برای اسکان داشته باشید و به ماجراجویی نیز علاقمند باشید.
سوسن چلچراغ و روستای داماش
همانطور که اشاره کردیم داماش در ارتفاع ۱۸۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد. به همین خاطر پوشش گیاهی و آب و هوای این منطقه با نواحی جلگهای شمال متفاوت است.
اما همه چیز از ارتفاع، تا آب و هوا دست به دست هم دادهاند تا یکی از نادرترین گیاههای موجود در جهان در آنجا بروید. گل سوسن چلچراغ یکی از زیباترین و نادرترین گلهای جهان است. سوسن چلچراغ علاوه بر داماش تنها در قسمتی از جمهوری آذربایجان میروید. هرچند در سالهای اخیر در بخشهایی از ییلاقات رودسر و همچنین در استان مازندران هم دیده شده.
گل سوسن چلچراغ یک نوع سوسن سفید و واژگون است که گلبرگهایش به سمت بیرون برگشتهاند. این نوع منحصر به فرد از سوسن اولین بار توسط یک گیاهشناس آلمانی کشف شد و بعدها در دهه ۵۰ به عنوان اولین گل در فهرست میراث ملی به ثبت رسید.
امروزه سازمان حفاظت از محیط زیست چند هکتار از زمینهای محل رویش سوسن چلچراغ در حوالی داماش را به منطقهای محافظت شده برای رشد این گیاه اختصاص داده است. این منطقه حفاظت شده در فصل بهار که زمان روییدن این گیاه منحصر به فرد است مناظری بسیاری زیبا و چشم نواز ایجاد میکند. بیشتر از هرجای دیگری در جهان در باقیماندههای جنگل راشی در نزدیک داماش سوسن چلچراغ وجود دارد. محلی که در سالهای اخیر به برگزاری جشن سوسن چلچراغ نیز اختصاص پیدا کرده است.
مثل سایر نواحی کوهستانی گیلان مردم داماش هم با زبان دیلمی حرف میزنند. این مردمان بیشتر به دامداری، پرورش طیور و تولید صنایع دستی اشتغال دارند. در سالهای اخیر پرورش زنبور عسل هم در این روستا رواج پیدا کرده است.
لباسهای محلی و سنتی در بین اهالی داماش همچنان مورد استفاده قرار میگیرند و به خصوص در جشنها و مراسم آیینی مانند جشنواره سوسن چلچراغ به کار میروند.
سوغات داماش بیشتر شامل صنایع دستی کار اهالی این روستا مانند انواع جوراب و گلیم میشود. این صنایع دستی در بین گردشگران به شدت محبوب هستند. از دیگر سوغاتیهای داماش میتوان به فراوردههای لبنی و دامی آنجا اشاره کرد.
غذاهای محلی داماش هم کم و بیش مانند سایر نقاط گیلان است و غذاهای گیلانی در این منطقه پخت میشوند. از جمله این غذاها میتوان به فسنجان یا سیاه قاتوق، باقالی قاتوق، میرزاقاسمی، ترشتره، شامی رودباری و همچنین قیمه لاپلو و انواع کباب اشاره کرد.
جشنواره سوسن چلچراغ هر ساله در خرداد ماه و همزمان با گل دادن این گیاه در داماش برگزار میشود. در این جشن اهالی داماش معمولا با لباسهای محلی حاضر میشوند و علاقمندان از سراسر کشور در آنجا حضور پیدا میکنند. در کنار این جشنواره تعدادی از بازیهای و سرگرمیهای سنتی گیلان مانند کشتی گیله مردی و … اتفاق میافتد که باعث پرشورتر شدن این جشنواره میشود.
روستای کوهستانی داماش علاوه بر سوسن چلچراغ محل چشمههایی با آب زلال معدنی هم به شمار میرود. در اطراف روستا چندین چشمه وجود دارد. همین امر سبب شده که کارخانه شناخته شده آب معدنی داماش در این روستا تاسیس شود. آب معدنی داماش از چشمههای داماش آبش را تامین میکند و با فناوری مدرن در کارخانه بسته بندی و سپس توزیع میشود.
جاهای دیدنی این روستا
بدون شک اصلیترین جاذبه روستای داماش منطقه حفاظت شده سوسن چلچراغ است. این منطقه ۴ هکتاری در فصل بهار و در ماه خرداد پر از این گلهای زیبا و منحصر به فرد میشود. منظرهای بینظیر که که به عطر گلها آغشته میشود و توصیف ناپذیر است. قبلتر در این راهنمای سفر اشاره کردیم در این موقع از سال جشنوار سوسن چلچراغ نیز در داماش برگزار میشود.
دیگر جاذبه دیدنی داماش چشمه آب معدنی در نزدیکی این روستاست. این چشمه آب معدنی در ارتفاع ۲۲۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و آب آن به حوضچهای در روستا هم هدایت میشود. برای گشت و گذار در داماش میتوانید برنامه پیادهروی به سمت چشمه را تدارک ببینید.
هر روستایی که در منطقه کوهستانی، آن هم در گیلان قرار گرفته باشد حتما دیدنیهای طبیعی بسیاری دارد. با کمی گشتن در حوالی روستا از کوه و دشت تا جنگل گزینههای متنوعی برای تفریح کردن خواهید داشت. پس نکات ایمنی را در نظر داشته باشید و از چرخیدن در طبیعت شگفت انگیز داماش لذت ببرید.
قبل از سفر به داماش حواست باشه!
کفش، لباس مناسب برای طبیعت گردی، کیسه خواب، ضروریات به اندازه روزهای سفر از جمله مواد خوراکی و … از جمله مواردی است که باید حتما به همراه داشته باشید. همچنین در هنگام اقامت در داماش به طبیعت احترام بگذارید و زبالهها را در طبیعت رها نکنید. برای آتش روشن کردن در طبیعت هم موارد ایمنی را مد نظر داشته باشید.
اگر لوازم ضروری برای سفر زمستانه ندارید به هیچ وجه در فصل سرما به داماش سفر نکنید.
لطفا در محدوده گل سوسن چلچراغ کاملا مراقب باشید و سعی کنید هیچ آسیبی به این گلهای منحصر به فرد و منطقه حفاظت شده رویش آنها نرسانید.
داماش به دلیل موقعیت جغرافیایی که در آن قرار گرفته است در اطرافش چندین دیدنی طبیعی دارد. در ادامه به برخی از این جاذبهها اشاره میکنیم و توضیح مختصری درباره آنها میدهیم.
روستای نوده فاراب یکی دیگر از روستاهای بخش عمارلو شهرستان رودبار است که در نزدیکی داماش قرار دارد. این روستا مسیر دشواری دارد اما باور بفرمایید که ارزش این دشواری را دارد. روستای نوده فاراب دیدنیهای طبیعی و تاریخی فراوانی دارد و خودش به تنهایی میتواند به عنوان مقصدی مناسب برای سفر در نظر گرفته شود. این روستا همچنین محل برگزاری چند مراسم آیینی و سنتی است.
یکی از دیدنیهای نوده فاراب غارچپلک است. قدمت این غار به دوران نوسنگی بر میگردد و در آن شواهدی از حضور انسان از همان زمان به دست آمده است. غار چپلک در دهه ۸۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در کنار این غار چند قبرستان تاریخی و جالب هم در حوالی این روستا وجود دارند. همچنین نوده فاراب چندین چشمه و حتی آبشار دارد که حتما برای طبیعت گردان جاذبههای خاص خودشان را دارند. همچنین اشاره کردیم که این روستا محل برگزاری چندین مراسم آیینی است. یکی از این مراسم و معروف ترین آنها جشن انارچینی است که هر ساله در فصل پاییز برگذار میشود. در این مراسم اهالی لباس محلی میپوشند.
دریاچه خلشکوه در نزدیکی روستاهای کلیشم و خرمکوه دیگر جاذبه حوالی اماش محسوب میشود. این دریاچه یا سل طبیعی مساحت قابل توجهی دارد و برای ماهیگیری و تفریحات دیگر بسیار مکان مناسبی است. پس اگر اهل تفریحات آبی و ماهیگیری هستید حتما در سفر به داماش تجهیزات خودتان را به همراه داشته باشید و به خلشکوه هم سری بزنید.
دریاچه بره سر که به آن ویستان هم میگویند در نزدیکی بره سر و در ده کیلومتری داماش قرار دارد. نکته جالب درباره این دریاچه این است که پس از زلزله رودبار در سال ۶۹ شکل گرفته است. دریاچه بره سر در دل جنگل قرار گرفته است و چشماندازی بسیار دیدنی دارد.
من دانشگاه سوره ادبیات نمایشی خوندم. تخصصم ساختن فیلم کوتاهه و تا حالا ۴ فیلم کوتاه ساختم و توی پروژههای فیلمسازی و مستندسازی زیادی هم در نقشهای مختلفی حضور داشتم.