آتشکده چک چک یزد چند پله دارد؟ عروج به نیایشگاه مقدس زرتشتیان

    voted 3 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
آتشکده چک چک یزد چند پله دارد؟ عروج به نیایشگاه مقدس زرتشتیان

بین شما و آتشکده چک چک یزد ، حدودا 360 پله وجود دارد، پله‌هایی بلند و طاقت‌فرسا که بالا رفتن از آنها در تابستان بسیار سخت است. اصلا تاریخچه آتشکده چک چک چیست؟ واقعا پیر سبز ارزش تحمل سختی و بالا رفتن از 360 پله را دارد؟


آتشکده چک چک یزد کجاست؟

چک چک در دل کوه‌های انجیر ساخته شده. زیارتگاه پیر سبز در 96 کیلومتری شهر یزد قرار دارد. حدودا یک ساعتی در راه خواهید بود. وارد بزرگراه یزد – میبد شوید و مسیر را در کمربندی میبد – احمد آباد ادامه دهید. به میدان که رسیدید، جاده سمت راست را در پیش بگیرید تا به پیر سبز یا به قول یزدی‌ها چک چکو برسید.

اگر از شهر اردکان حرکت کنید، 43 کیلومتر راه در پیش خواهید داشت. از بلوار بهشتی وارد بلوار ولیعصر شده و میدان پیش رویتان را رد کنید تا به جاده آتشکده چک چک برسید.

یزد

زمان بازدید از چک چک ، ساعت 9 تا 16 بعد از ظهر است. دمای هوا در روستای چک چک به 40 درجه هم می‌رسد، پس در فصل گرم دیدن آتشکده چک چک (یا به قول زرتشتی‌ها زیارتگاه پیر سبز) را توصیه نمی‌کنیم.

قلعه تاریخی نزدیک به چک چک را هم فراموش نکنید. فاصله قلعه خرانق تا چک چک 30 کیلومتر است. خرانق 1800 سال قدمت دارد و ساختش به دوران ساسانیان باز می‌گردد.


دیدنی‌ها اطراف چک چک یزد

در نزدیکی این آتشکده می‌توانید به شهر اردکان سربزنید. می‌توانید جاهای دیدنی این شهر را ببینید جاهایی مثل مسجد جامع اردکان، کوچه ضیایی، موزه مردم‌شناسی و…بافت این شهر خیلی شبیه یزد است و کاروانسراهای قدیمی و تاریخی آن واقعا دیدنی هستند. این‌جا یک شهر کویری‌ست پس بهترین زمان سفر به آن اوایل بهار است.

خانه تقدیری هم که در شهر اردکان وجود دارد یکی از جاذبه‌های این اطراف است. این‌جا یک خانه قاجاری با معماری زیبای همان زمان است. شما با رفتن به این‌جا یک خانه دو طبقه با بادگیرهای بلند و اتاق‌های ۳دری و پنج دری می‌بینید.

روستای خرانق جای دیگر دیدنی ای دور و بر است. این روستا سن و سالی ۴۵۰۰ ساله دارد. در این‌جا می‌توانید پل خرانق، مزار باباخادم، کاروانسرای خرانق و قلعه خرانق را ببینید.

قلعه خرانق یکی از مهمترین جاهای دیدنی این روستاست که برای محافظت روستا از دست راهزنان ساخته شده. درون این قلعه خانه‌های ۲ یا ۳ طبقه وجود دارند.

بیشتر بخوانید: کویر کاراکال ؛ کویر برنزی در بافق یزد


افسانه‌ها و داستان‌های آتشکده پیر سبز

زرتشتی‌ها اعتقاد دارند در زمان حمله مهاجمین، بعضی دخترها و زن‌ها در دل کوه پناه می‌گرفته‌اند. ساسانیان برای جلوگیری از سوءاستفاده دشمن این کار را انجام می‌دادند.

آتشکده چک چک

نقل است نیک بانو دختر دوم یزدگرد سوم شاه ساسانی، به چک چک پناه می‌آورد. کوه هم به او پناه داده و نیک بانو را در خودش می‌بلعد. به خاطر این اتفاق، چک چک به مکانی مقدس برای زرتشتی‌ها تبدیل می‌شود.

چشمه آتشکده چک چک ، سال‌هاست از دل کوه می‌جوشد. آتشکده‌ها همیشه در جایی بنا می‌شوند که آب هم جاری باشد. آب به نوعی مظهر پاکی و روشنایی است.

چرا به آتشکده مقدس زرتشتیان در یزد، چک چک می‌گویند؟ آب از دل کوه سرازیر بوده و صدای چکیدن آب ایجاد می‌کرده. برای همین به آتشکده پیر سبز، چک چک می‌گویند.

یک سری روایت‌های دیگر هم برای چک چک می‌گویند. مثلا اینکه وقتی نیک بانو در دل کوه پنهان می‌شود، قطره‌هایی از آب روی زمین می‌ریزند. زرتشتی‌ها می‌گویند این قطره‌ها اشک‌های نیک بانو هستند. البته نمی‌شود درباره درست بودن چنین حرف‌هایی مطمئن بود.

هر سال 24 خرداد روز مقدسی برای زرتشتیان است. آنها در آتشکده چک چک جمع شده و برای 4 روز اهورا مزدا را ستایش می‌کنند و به اوستا خوانی می‌پردازند. حتی بعضی زرتشتی‌های هندی هم برای زیارت به اینجا می‌آیند.

در 16 مهر هم جشن مهرگان در چک چک برگزار می‌شود. مناسبت جشن مهرگان، شروع پاییز است. در این جشن، مردم لباس ارغوانی می‌پوشند و شش روز به شادی می‌پردازند. ورود به مراسم زرتشتی‌ها آزاد نیست، باید حتما کارت دعوت داشته باشید.


درون آتشکده چک چک یزد ، آرامشی از جنس آتش و آب و عود

آتشکده چک چک

درب ورودی آتشکده چک چک ، برنزی است. به محض وارد شدن، ناخودآگاه متوجه می‌شوید که در مکانی مقدس پا گذاشته‌اید. بوی عود و چوب همه جا پیچیده. راستی حواستان به ظاهرتان باشد.

نمی توانید همین طوری وارد آتشکده چک چک شوید. زرتشتی‌ها به این موضوع حساسند و آداب خاصی برایش دارند.

ابتدا باید کفش‌های خود را دربیاورید. اگر بدون جوراب هم باشید، زرتشتی‌ها بیشتر خوشحال می‌شوند. پای خود را روی سنگ های مرمر آتشکده بگذارید و وارد شوید. مردها باید کلاهِ سفید و زن‌ها روسری سفید بر سر داشته باشند. لباس روشن هم به تن داشته باشید.

دیوارهای آتشکده پیر سبز، تیره و کدر هستند. این تیرگی به دلیل آن است که آتش همیشه در زیارتگاه روشن است. همیشه یک نفر مسئول روشن کردن آتش می‌شود. به شخصی که کارهای آتشکده را انجام می‌دهد، هیربد می گویند.

در آتشکده می‌شود نقاشی‌های آدم‌های معروف و مقدس زرتشتی‌ها را هم دید.

آتش مقدس درست در وسط زیارتگاه قرار گرفته. ظرف‌های گرد پایین آن همراه با خود آتش، شکل یک گل را دست کرده‌اند. زرتشتیان در کنار این آتش مراسمشان را برگزار می‌کنند.

چشمه آتشکده چک چک ، خود مکانی دیدنی است. در کنار چشمه درخت چناری تنومند وجود دارد، به قدمت تاریخ اسلام. زرتشتی‌ها می‌گویند که چنار کهن، عصای نیک بانو بوده است.


زیارتگاه ستی پیر یزد

یزد شهری است که زرتشتی‌ها از قدیم در آن بوده‌اند و برای همین به جز چک چک، زیارتگاه‌های دیگری هم در آن پیدا می‌شود.

اینجا شبیه به قلعه است و در آن چیزهای زیادی را می‌شود دید. بد نیست داستان ستی پیر را بشنوید. مادر مهربانو فرزندش را به موبد می‌دهد و خودش را برای فرار از دست دشمنان، در چاه می‌اندازد.

بعد عرب‌ها قصد می‌کنند جنازه‌اش را بالا بیاورند، ولی آب چاه زیاد می‌شود و جسد مه ستی برای همیشه آنجا می‌ماند. این ماجرا دلیلی می‌شود برای ساختن زیارتگاه، اما داستان هنوز به پایان نرسیده است.

در روزگار قدیم، یک فرد زرتشتی که قصد زیارت مشهد داشته را به خاطر دینش به زندان می‌اندازند. او در زندان خواب جالبی می‌بیند و زندگی‌اش عوض می شود.

در خواب چند نفر با لباس سفید و سبز به سراغش می‌آیند و می گویند دعایت مستجاب شد؛ وقتی بیدار شدی اینجا زیارتگاه بساز.

وقتی مرد زرتشتی بیدار می‌شود، خودش را بالای یک چاه می‌بیند. بعد به کمک یک نفر دیگر، روی چاه ساختمانی می‌سازد که به قلعه هستندان و زیارتگاه ستی پیر معروف می‌شود.

در زیارنگاه سنگی قدیمی هست که برای سالها روشن بوده و به نوعی مقدس به شمار می‌آید. عکس‌های آدم‌های مقدس زرتشی را هم می‌شود اینجا دید.

یک راهنما و نگهبان در ستی پیر هست که همه چیز را برایتان توضیح می‌دهد و اگر سوالی داشته باشید، می‌توانید از او بپرسید.

ستی پیر در خود یزد است و با آتشکده چک چک 100 کیلومتر فاصله دارد.


شما هم این آتشکده را دیده‌اید؟ جاهای دیگر دیدنی یزد را بلد هستید؟ چه خاطره یا تجربه‌ای از گشت و گذار د یزد داردی؟ دیدن این آتشگکده را پیشنهاد می‌کنید. برای مت در قسمت نظرات اطلاعات خود را بنویسید ما حتما آن‌ها را می‌خوانیم و به مطلب اضافه خواهیم کرد.

بقیه‌ نوشته‌ها

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی