هنوز هم میشود صدای مراسمهای جشن و مهمانی دربار صفوی را از لابهلای آجرهای کاخ چهل ستون شنید. معماری عجیب غریب و شگفتانگیز داخل عمارت و نقاشیهای پر از رنگ آن، انگار قصهگوی تاریخ اصفهاناند.
ذوق تماشای این کاخ و قدم زدن در باغ زیبای آن، میتواند نصیب همه کسانی که به اصفهان سفر کردهاند، بشود.
کاخ چهل ستون اصفهان که در نزدیکی میدان نقش جهان قرار دارد، از جاهای مهم گردشگری این شهر است. اینجا یک مجموعه کامل از باغ ایرانی، استخر، ایوان، تالار آئینه، عمارت و دیوارهای نقاشی شده است که دیدناش حتما آدم را سر کیف میآورد.
مسیر دسترسی به چهل ستون اصفهان
پایمان را که در شهر اصفهان میگذاریم، انگار خودمان را در یک سفر تاریخی می بینیم و فرهنگ و هنر ایرانی را حسابی لمس میکنیم.
اگر در گشتوگذار تاریخیتان به میدان نقش جهان رسیدید، حتما باید سری هم به کاخ چهل ستون بزنید. این عمارت که در قسمت غربی میدان نقش جهان قرار دارد، در نزدیکی میدان امام حسین (ع) و خیابان استانداری است و با چند قدم پیادهروی میتوانید به آن برسید.
چهل ستون اصفهان به لحاظ جغرافیایی از غرب به میدان نقش جهان، از شرق به محله قدیمی چهار باغ پایین و از جنوب به خیابان سپه میرسد.
ساعات بازدید از عمارت چهل ستون اصفهان بین ۹ صبح تا ۱۹ و بعضی وقتها تا ۲۱:۳۰ دقیقه است.
بایذبرای بازدید از این بنا هزینه ورودی پرداخت کنیم. این کاخ دارای سه در ورودی است که قدیمیترین در آن در قسمت شرقی قرار دارد. با وارد شدن از این در، به استخر زیبای مقابل کاخ میرسیم و خود عمارت در مقابل ما قرار میگیرد.
اگر تصمیم دارید که برای دیدن کاخ چهل ستون به شهر اصفهان سفر کنید میتوانید همین حالا برای رزرو یا اجاره سوئیت با کیفیت خوب و قیمت مناسب به وب سایت پینورست سر بزنید.
عمارتی با 40 ستون یا 20 ستون؟
خیلیها که برای بار اول این کاخ را میبینند، انتظار دارند که با ۴۰ ستون روبهرو شوند؛ این در حالی است که اینجا ۲۰ ستون دارد.
دلیل نامگذاری هم این است که تصویر ۲۰ ستون بر روی آب استخر مقابل عمارت منعکس شده و به ۴۰ستون تبدیل میشود. البته این نکته هم ممکن است بی تاثیر نباشد که عدد چهل در فرهنگ ایرانی، جزء اعداد معنادار است که نمونههای آن را در شب چله، چله نشستن و … میتوانیم پیدا کنیم. این هم یک دلیل دیگر برای این نام گیج کننده میتوند باشد.
باغ چهل ستون به همراه کاخ معروف آن، از بناهای باقیمانده از دوره صفوی است. این کاخ بخشی از باغ جهاننما بود که به دستور شاه عباس صفوی ساخته شده است. ساختن این کاخ در زمان شاه عباس یکم شروع شد و کاخی که او در این باغ ساخت، به نوعی هسته اولیه را تشکیل داده و شامل تالار میانی کاخ و غرفههای چهار گوشه آن میشد.
ساخت این عمارت در زمان شاه عباس دوم ادامه پیدا کرد و قسمتهای زیادی مثل تالار آینه، تالار بیست ستون، اتاقهای بزرگ شمالی و جنوبی تالار آئینه، ایوانهای دو طرف سالن پادشاهی و حوض مقابل تالار به همراه تمام تزئینات آئینهکاری، کاشیکاری و نقاشی دیوارها و سقفها به آن اضافه شد.
گنجینهای از رنگ و نقش
معماری ساختمان چهل ستون اصفهان، نشاندهنده هنر معماری عصر صفوی با تمام ابهتش است و علاوه بر معماری ایرانی، رگههایی از معماری فرنگی و چینی هم در آن دیده میشود.
این معماری که تلفیقی از بناهای چند ضلعی، کاشیکاری، آئینهکاری و نقاشی دیوارها و سقفها میشود، تصویر شگفتانگیزی را روبهروی ما قرار میدهد که حتی لحظهای هم نمیتوانیم ازش چشم برداریم.
ستونهای کاخ از جنس چوب هستند و چهار ستون مرکزی بر روی چهار شیر سنگی واقع شده است که در مجموع ۲۰ستون میشوند.
نقطه عطف کاخ چهل ستون، نقاشیهایی است که روی دیوارهای عمارت داخلی آن کشیده شدهاند . نقاشیهای این کاخ انگار قصه تاریخ عصر صفوی را بیان میکنند، از جنگ چالدران شاه اسماعیل گرفته تا تصاویری از شاهان صفوی که از مهمانان خارجی خود پذیرایی میکنند، از نقشهایی هستند که در این عمارت به تصویر کشیده شدهاند.
باغ چهل ستون اصفهان، مانند بقیه باغهای تاریخی ایران، نشان دهنده فرهنگ غنی ساخت باغ در ایران است. این باغ که در دل خود کاخ زیبای چهل ستون را جای داده است، داخل بافت شهری اصفهان قرار داشته و به گونهای شکل گرفته است که امکان دسترسی به آن از سایر باغهای شهر امکانپذیر است.
این باغ که ۶۷ هزار متر مربع مساحت دارد، از سمت شرق به غرب کشیده شده و ابعاد آن ۲۲۵ در ۲۷۵ است. همانطور که اشاره شد طرح این باغ در زمان شاه عباس اول شکل گرفت و عمارت مرکزی چهل ستون در آن ساخته شد و سرانجام در زمان شاه عباس دوم، تالارها و ایوانهای دیگری به آن اضافه شدند.
استخری که در وسط باغ ساخته شده و در مقابل عمارت قرار دارد، به طول ۱۱۰ متر و عرض ۱۶ متر، زیبایی خاصی به اینجا بخشیده. همچنین چهار شیری که در چهار گوشه این حوض قرار دارند و آب از دهان آنها درون حوض میریزد هم ابهت خاصی را به این باغ داده است.
پوشش گیاهی باغ چهل ستون، شامل درختانی مانند کاج، نارون، افرا، چنار، توت و سرو میشود. قدم زدن در این باغ، برای طبیعتدوستان و کسانی که بیرون از هیاهوی شهر به دنبال هوای پاک و آرامش هستند، فرصت ارزشمندی است.
پیادهرویهای تاریخی از چهل ستون اصفهان
اصفهان شهر تاریخ و هنر است و گزینههای زیادی برای گشت و گذار تاریخی دارد. از آنجایی که باغ این عمارت، نقطه اتصال بقیه باغهای شهر اصفهان است، دسترسی آن به دیگر بخشهای فرهنگی و گردشگری آسانتر است. بنابراین معرفی جاهای گردشگری نزدیک به این مجموعه، خالی از لطف نیست.
میدان نقش جهان، نزدیکترین بخش تاریخی به این عمارت است که میتوانید پیاده به آن برسید و مجموعههای دیگری مانند کاخ هشت بهشت، مسجد شیخ لطفالله، موزه تاریخ طبیعی اصفهان و بازار مسگرها هم در همین محدوده قرار دارند و بهراحتی میتوانید به آنها برسید.
پیادهروی از نقش جهان تا چهل ستون، برای گردشگرانی که به ساختمانهای تاریخی علاقهمند هستند، بسیار ارزشمند است؛ چون فرصتی پیدا میکنند تا حال و هوای نقش جهان را در ذهن خود مرور کرده و برای بازدید از یک عمارت تاریخی باشکوه که در وسط یک باغ زیبا قرار دارد، آماده شوند.
جالب است بدانید که عمارت دیگری هم به نام چهل ستون در ایران وجود دارد که شاید به اندازه مجموعه اصفهان مشهور نباشد، اما قدمت بیشتری دارد. چند ده سال پیش از آنکه که شاه عباس اول صفوی، باغ و عمارت چهل ستون اصفهان را پایهریزی کند، شاه طهماسب صفوی، پس از انتقال پایتخت صفویه از تبریز به قزوین، دستور ساخت کاخی را میدهد که به عمارت کلاه فرنگی معروف بود.
این بنا در میدان آزادی (سبزه میدان) شهر قزوین قرار دارد و معماری آن به صورت یک ساختمان هشت ضلعی دو طبقه با مساحت تقریبی ۵۰۰ متر مربع است. عمارت موسوم به کلاه فرنگی، در دوره قاجار، توسط محمد باقر سعدالسلطنه فرماندار وقت قزوین بازسازی شد و از آن به بعد، چهل ستون نام گرفت.
شما تا به حال به شهر اصفهان سفر کردید؟ کاخ چهل ستون را از نزدیک دیدهاید؟ آیا قبل از خواندن این مطلب میدانستید که این عمارت در واقع بیست ستون دارد؟ به نظر شما هم نقاشیها و تزئینات داخلی این کاخ بسیار چشمنواز و خارقالعاده است؟ شما دیگر از کدام مکانهای دیدنی نزدیک به این کاخ دیدن کردهاید؟ مکان دیدنی دیگری در نزدیکی اینجا میشناسید که بخواهید دیدنش را به بقیه پیشنهاد دهید؟ حتما نظر و تجربه خودتان را از سفر به اصفهان و دیدن کاخ چهل ستون برای ما بنویسید و با بقیه هم به اشتراک بگذارید.
به یاد داشته باشید که هر زمانی که تصمیم گرفتید برای سفر برنامهریزی کنید میتوانید برای رزرو یا اجاره اقامتگاه به صورت آنلاین به سایت پینورست سر بزنید.