در خیابان چهارباغ اصفهان زندگی جریان دارد

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
در خیابان چهارباغ اصفهان زندگی جریان دارد

در اصفهان اگر به پیاده‌روی علاقه داشته باشید بیشتر از دیدنی‌های این شهر لذت خواهید برد. در نصف جهان با هر قدمی که بر می‌دارید یک دیدنی جذاب و معروف را جلوی چشمتان خواهید دید. اما از بین همه این دیدنی‌ها قدم زدن در خیابانی که ماشین‌ها در آن تردد نمی‌کنند، صدای دل‌انگیز عبور آب از میان آن با سایه خنک درختان قد بلند و گل‌های رنگارنگ باغچه‌های اطراف همراه شده است و آنجا را از هر خیابانی که تابه‌حال دیده‌اید متمایز کرده‌ می‌تواند آرزوی خیلی‌ها باشد.

گشت‌و‌گذار در خیابان چهارباغ اصفهان یکی از لذت‌های وصف‌نشدنی است که تقریبا در هیچ کجا نمونه آن را پیدا نخواهید کرد. امروز با پینورست همراه باشید تا در یک مطلب ویژه شما را با خیابانی که به عقیده بسیاری از گردشگران و جهانگردان زیباترین خیابان کشور و حتی جهان است آشنا کنیم.


خیابان چهارباغ اصفهان؛ زیباترین خیابان؟

این روزها که دیگر زاینده‌رود حس و حال گذشته را ندارد و خبری از انبوه جمعیت مردم شهر و گردشگران در اطراف این رودخانه و پل‌های معروف اصفهان نیست خیابان چهارباغ مثل یک مسکن قوی و جایگزین عالی برای تفریح و خوش‌گذرانی عمل می‌کند. این خیابان تاریخی که خود به سه بخش چهارباغ عباسی، چهارباغ پایین و چهارباغ بالا تقسیم می‌شود شاید در نگاه اول ظاهرا یک خیابان ساده به نظر برسد؛ اما وقتی شروع به قدم زدن در آن می‌کنید کم‌کم به این نتیجه می‌رسید که واقعا حرف «شاردن» که یک جهانگرد معروف فرانسوی بوده بی‌دلیل و منطق نیست و واقعا مثل چهارباغ را در هیچ کجای دنیا پیدا نخواهید کرد.

خیابان چهارباغ اصفهان؛ زیباترین خیابان؟

شاردن که به‌عنوان یک جهانگرد بزرگ کلی از کشورهای دیدنی دنیا و تمام خیابان‌های معروف شبیه به چهارباغ را از نزدیک دیده بود بعد از حضور در اصفهان و تماشای چهارباغ عباسی گفت: «این زیباترین معبری است که من تاکنون دیده و شنیده‌ام».

حقیقتا خیابان چهارباغ یا بهتر است بگوییم چارباغ متفاوت‌تر از هر دیدنی دیگری است که در اصفهان وجود دارد و شما تا به حال دیده‌اید. درست مثل گذشته چهارباغ این روزها هم یکی از اصلی‌ترین و دوست‌داشتنی‌ترین معابر شهر اصفهان است. کل مسیر چهارباغ که از دروازه شیراز در جنوب شهر شروع می‌شود و تا شمال شهر ادامه پیدا می‌کند مملو از درختان سرسبز و گل‌های رنگارنگ است که قدم زدن روی زمین‌های سنگفرش اینجا را به شیرین‌ترین تفریح ممکن تبدیل می‌کند. 

بیشتر بخوانید: گشت‌وگذار در محله جلفا اصفهان

در این خیابان واقعا زندگی در جریان است. عده‌ای از مردم که مشغول خرید هستند از این مغازه به آن مغازه می‌روند تا چیزی که مورد پسندشان است را پیدا کنند. طرف دیگر خیابان عده‌ای را می‌بینید که مشغول نوشیدن قهوه یا چای هستند و با هم گپ می‌زنند. عده‌ای مشغول پیاده‌روی یا دوچرخه‌سواری هستند و عده‌ای هم از گوشه و کنار چهارباغ سوژه عکاسی گیر می‌آورند و مشغول عکاسی و گرفتن عکس‌های هنری هستند.


مسیر‌های دسترسی به خیابان چهارباغ اصفهان

گزینه‌ها برای دسترسی به خیابان چهارباغ متنوع است؛ اما اگر ما به‌ جای شما باشیم از وسایل نقلیه عمومی مثل مترو یا اتوبوس استفاده می‌کنیم. با این کار هم در وقت و هزینه صرفه‌جویی می‌کنید و هم مجبور به تحمل کردن جنگ روانی ترافیک‌های سنگین اصفهان نیستید. از آنجا که خیابان چهارباغ اصفهان خیلی طویل است و به سه بخش اصلی تقسیم می‌شود ما در ادامه سعی می‌کنیم تا بهترین مسیرهای دسترسی برای هر بخش را به شما معرفی کنیم:

دسترسی به چهارباغ بالا

برای دسترسی به چهارباغ بالا می‌توانید از مترو یا اتوبوس استفاده کنید. ایستگاه‌های اتوبوس میدان آزادی، بلوار ملت یا ایستگاه اتوبوس بهارستان، ایستگاه چهارباغ در انتهای جنوبی چهارباغ و ایستگاه میر در حوالی خیابان نظر شرقی می‌توانند به شما برای دسترسی به چهارباغ بالا کمک کنند.

ایستگاه سی‌وسه پل در قسمت شمالی چهارباغ بالا و ایستگاه آزادی یا همان دروازه شیراز نزدیک‌ترین ایستگاه‌ها برای دسترسی به مترو هستند.

دسترسی به چهارباغ عباسی

در چهارباغ عباسی شرایط کمی متفاوت‌تر است. در این قسمت خودروها حق تردد ندارند؛ پس مترو می‌تواند گزینه خوبی باشد. برای استفاده از اتوبوس می‌توانید در ایستگاه انقلاب که در ابتدای بخش جنوبی چهارباغ عباسی قرار دارد استفاده کنید. اتوبوس‌های اینجا مسیرهای مختلفی را طی می‌کنند و می‌توانید از مسئول ایستگاه کمک بگیرید.

برای دسترسی به مترو می‌توانید از ایستگاه انقلاب در قسمت جنوبی و ایستگاه امام حسین در قسمت شمالی استفاده کنید.

دسترسی به چهارباغ پایین

ایستگاه مترو امام حسین در میدان دروازه دولت می‌تواند به شما برای دسترسی راحت‌تر به چهارباغ پایین کمک کند. علاوه بر این می‌توانید از ایستگاه مترو شهدا و ایستگاه‌های اتوبوس در طول مسیر که تعدادشان هم کم نیست استفاده کنید.

اگر زمانی به اصفهان سفر کردید حتما برای گشت‌وگذار سری هم به این خیابان بزنید. این را هم به یاد داشته باشید که می‌توانید برای اجاره سوئیت در اصفهان از پینورست کمک بگیرید.


معبری که به درازای تاریخ خاطره در آن نهفته‌ است

دوره صفویه

نه تنها چهارباغ بلکه خیلی از دیدنی‌های تاریخی دیگر اصفهان که اسم اغلب آن‌ها را بارها شنیده‌اید یادگار دوره صفویه هستند. در دوره صفویه اصفهان به‌عنوان پایتخت کشور باید زیباتر و کامل‌تر از هر شهر دیگری به نظر می‌رسید. شاه‌عباس اول در سال 1000 هجری قمری دستور ساخت چهارباغی که امروزه آن را به‌عنوان چهارباغ عباسی می‌شناسیم را صادر کرد. برای اینکه درک بهتری از قضیه داشته باشید امروزه چهارباغ عباسی از سی‌وسه پل یا همان پل الله‌وردی‌خان شروع شده و به سمت شمال شهر تا دروازه دولت ادامه پیدا می‌کند.

در آن دوره سرتاسر خیابان چهارباغ تا کنار زاینده‌رود پر از باغ‌های سرسبز و بزرگ بود. این باغ‌های بزرگ و باشکوه بین امرا و بزرگان تقسیم شده بودند تا برای خودشان عمارت و کاخ بسازند؛ ولی کل فضای چهارباغ و باغ‌های بزرگ و سرسبز اطراف آن یک تفرجگاه عمومی بود و مردم هم می‌توانستند از همه فضاها و حتی میوه درختان باغ‌ها استفاده کنند.

معبری که به درازای تاریخ خاطره در آن نهفته‌ است

در دوره صفویه جوی آبی از وسط چهارباغ عباسی تا زاینده‌رود ادامه داشت که در محل تقاطع‌ها داخل حوض‌هایی می‌ریخت و سپس مسیرش را ادامه می‌داد. البته این جوی آب چند وقتی می‌شود که دوباره برقرار شده است و به نوعی تداعی کننده حس‌و‌حال آن زمان است. در دوره صفویه در دو طرف خیابان مسیرهای ویژه‌ای برای سواره‌ها در نظر گرفته شده بود و دو ردیف درخت چنار در دو سمت کاشته شده بود.

دوره قاجار

همین‌طور که سوار ماشین زمان کمی به جلو می‌آییم در دوره زندیه و افشاریه هم خیابان چهارباغ اصفهان کمابیش شکوه گذشته را داشت و پررونق و زیبا بود؛ تا اینکه در دوره قاجار همه‌چیز عوض شد و شاهان قاجار که احتمالا رابطه خوبی با حفظ آثار تاریخی و ماندگار کشور نداشتند چهارباغ را تا یک قدمی نابودی کامل پیش بردند. در این بین ولی مردم بودند که با هوشیاری کامل اجازه از بین رفتن این یادگار تاریخی را ندادند.

بیشتر بخوانید: حمام علی قلی آقا ؛ حمامی تاریخی در چهارباغ اصفهان

پسر بزرگ ناصرالدین‌شاه که به‌عنوان حاکم اصفهان منصوب شده بود به دلایلی که نمی‌دانیم چرا دستور تخریب چهارباغ را صادر کرد. کارگرها مشغول قطع درختان چهارباغ بودند که این خبر به گوش یکی از علمای بزرگ اصفهان در آن زمان یعنی حاج آقا نورالله نجفی اصفهانی می‌رسد. به دستور ایشان جمعیت زیادی از طلاب مدارس دینی به چهارباغ می‌روند و با یک درگیری مفصل و کتک زدن کارگران آن‌ها را فراری می‌دهند و مانع از تخریب چهارباغ می‌شوند.

دوره پهلوی

در دوره پهلوی رضاشاه دستور داد که چهارباغ با همان طرح و سبک چهارباغ عباسی گسترش پیدا کند. در این دوره چهارباغ پایین به چهارباغ قدیم اضافه شد. امروزه سی‌وسه پل مثل یک گذرگاه عمل می‌کند؛ به طوریکه چهارباغ عباسی و چهارباغ بالا که تا دروازه شیراز ادامه دارد را به هم متصل می‌کند.


واقعا خیابان چهارباغ اصفهان چهار تا باغ دارد؟

درست مثل سی‌وسه پل که 33 تا پل ندارد یا چهل‌ستون که در آن خبری از 40 تا ستون نیست در چهارباغ هم اثری از 4 تا باغ نیست. ولی انتخاب این اسم برای چهارباغ چندان هم بی‌ربط به‌نظر نمی‌رسد. در طول تاریخ هنر و معماری کشور همیشه عدد چهار یک عدد ویژه و خاص بوده است. عدد چهار برگرفته از چهار عنصر اصلی تشکیل دهنده حیات یا همان چهار آخشیج یعنی آب، خاک، هوا و آتش است. همگی این عناصر نه تنها در یونان، مصر، هند و ژاپن باستان بلکه برای ایرانیان باستان هم مقدس بودند.

واقعا خیابان چهارباغ اصفهان چهار تا باغ دارد؟

اهمیت این عدد چهار به حدی زیاد بود که در معماری بناهای آن زمان نفوذ کرده و بهترین نوع معماری بناها بر پایه چهار قسمتی بودن شکل گرفت. این عدد چهار در نوع معماری باغ‌ها هم تاثیر گذار بود؛ به طوریکه یک باغ بزرگ به وسیله یک سری معبر و گذرگاه به چهار قسمت تقسیم می‌شد و چهارباغ نامیده می‌شد.


گشت‌وگذار در خیابان چهارباغ اصفهان

بازدید از خود چهارباغ حداقل به نصف روز زمان نیاز دارد. اگر از میدان آزادی یا دروازه شیراز به سمت شمال شهر حرکت کنید اولین قسمت از چهارباغ که به شما خوش آمد خواهد گفت چهارباغ بالا است. این قسمت تا سی‌وسه پل و زاینده‌رود ادامه پیدا می‌کند و یک محل عالی برای پیاده‌روی و لذت بردن از تماشای منظره‌های اطراف در اختیار شما می‌گذارد. وسط چهارباغ بالا به شکل یک پیاده‌رو مخصوص پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری است و خودروها از دو مسیر که در دو سمت پیاده‌رو قرار دارند تردد می‌کنند. اگر به دنبال خرید سوغات اصفهان، پوشاک، کتاب و خوردنی‌های خوشمزه هستید مغازه‌های دو سمت چهارباغ بالا از بهترین گزینه‌ها هستند.

گشت‌وگذار در خیابان چهارباغ اصفهان

سمت دیگر سی‌وسه پل یعنی میدان انقلاب نقطه شروع چهارباغ عباسی است. اینجا قدیمی‌ترین و محبوب‌ترین قسمت از خیابان چهارباغ اصفهان است. درختان سر‌به‌فلک‌کشیده اینجا تمام فضا را با سایه خود احاطه کرده‌اند و باغچه‌های دو سمت خیابان پر از گل‌های رنگارنگی هستند که خصوصا در فصل بهار منظره اینجا را به طرز باورنکردنی زیبا می‌کنند. در این قسمت از چهارباغ خودروها حق تردد ندارند و می‌توانید با خیال راحت قدم بزنید و عکاسی کنید. اگر از پیاده‌روی و گشت‌وگذار خسته شدید می‌توانید در کافه‌ها و رستوران‌های رنگارنگ چهارباغ عباسی خودتان را مهمان کنید و از گذراندن اوقاتتان نهایت لذت را ببرید.

بیشتر بخوانید: خانه دهدشتی اصفهان ؛ خانه‌ای قاجاری که به کافه تبدیل شد

ناگفته نماند که تعدادی کافه ون دوست‌داشتنی و جذاب در چهارباغ عباسی وجود دارند که می‌توانید چشیدن طعم انواع نوشیدنی‌ها را در کنار آن‌ها تجربه کنید و با دوستانتان عکس‌های جذاب ثبت کنید. اگر اهل تماشای فیلم هستید در چهارباغ عباسی تعدادی سینمای درجه‌یک هم پیدا خواهید کرد که شما را جذب خود می‌کنند.


چه دیدنی‌های معروفی حوالی خیابان چهارباغ اصفهان وجود دارد؟

چهارباغ و تعدادی از دیدنی‌های خیلی معروف اصفهان تقریبا در یک محدوده از شهر قرار دارند؛ پس موقعیت خوبی است که علاوه بر بازدید از چهارباغ به بقیه دیدنی‌های جذاب اصفهان هم سر بزنید و با یک تیر چند نشان بزنید. شاید برای یک گردش مفصل در چهارباغ به نصف روز یا یک روز زمان نیاز داشته باشید؛ ولی برای بازدید از دیدنی‌های اطراف چهارباغ حداقل به دو روز کامل نیاز خواهید داشت.

پارک و کاخ هشت بهشت

این جاذبه تاریخی معروف و چشم‌نواز اصفهان چسبیده به چهارباغ عباسی است. از ورودی هشت بهشت که در چهارباغ عباسی قرار گرفته می‌توانید به‌راحتی به کاخ هشت بهشت و پارک که در کنار آن قرار دارد دسترسی پیدا کنید.

مدرسه چهارباغ

همین‌طور که مشغول قدم زدن در چهارباغ عباسی هستید بعد از خیابان آمادگاه به مدرسه چهارباغ بر خواهید خورد. این مدرسه آخرین بنای تاریخی باشکوه دوره صفویه در اصفهان است که در فاصله بین سال‌های 1116 تا 1126 ساخته شده است. از این مدرسه تاریخی برای تدریس و تعلیم طلاب استفاده می‌شده است.

مدرسه چهارباغ

سی‌وسه‌ پل

این پل تاریخی که به پل الله‌وردی‌خان هم معروف است مثل یک گذرگاه چهارباغ بالا و چهارباغ عباسی را به هم مرتبط کرده است. ساخت این پل در سال 1011 یعنی زمان سلطنت شاه عباس اول به اتمام رسید و از آن زمان تا به امروز علیرغم همه بی‌مهری‌ها هنوز هم استوار و پابرجاست.

کاه چهل ستون

اگر خودتان را به میدان دروازه دولت در قسمت شمالی چهارباغ عباسی برسانید می‌توانید تنها با چند دقیقه پیاده‌روی از یکی از معروف‌ترین بناهای تاریخی اصفهان یعنی کاخ چهل ستون دیدن کنید.

میدان نقش جهان

گل سرسبد همه دیدنی‌های اصفهان که یادگار ارزشمند دوران صفویه محسوب می شود مجموعه نقش‌جهان است. این مجموعه شامل میدان نقش‌جهان و مجموعه بازارها و دیدنی‌های تاریخی اطراف آن است. اینجا می‌توانید از موقعیت استفاده کنید و علاوه بر تماشای بناهای تاریخی گشت‌وگذاری هم در بازار داشته باشید و عکاسی کنید.

بازار هنر

نرسیده به بوستان هشت بهشت، بازار هنر اصفهان قرار دارد. گشت‌وگذار در این بازار تماشایی که در دوره صفویه ساخته شده است را به همه علاقه‌مندان هنر شدیدا پیشنهاد می‌کنیم.


شما تابه‌‌حال به شهر اصفهان سفر کرده‌اید؟ تا حالا در خیابان طویل چهارباغ قدم زده‌اید؟ کدام بخش این خیابان را بیشتر از همه دوست دارید؟ کافه یا رستوران خاصی در این خیابان وجود دارد که همیشه به آن سر بزنید و بخواهید به بقیه هم معرفی کنید؟ کدام آثار تاریخی این خیابان را دیده‌اید؟ حتما نظر و تجربه خودتان را برای ما بنویسید.

اگر تصمیم دارید که به اصفهان یا هر شهر دیگری سفر کنید می‌توانید برای اجاره آنلاین اقامتگاه به پینورست سر بزنید. در پینورست بهترین اقامتگاه‌ها برای شما گلچین شده است و امکان رزرو ویلا لاکچری ساحلی و آپارتمان مبله تا رزرو خانه روستایی وجود دارد.

محمدرضا قاسم شیرازی
بقیه‌ نوشته‌ها

دانشجوی ژنتیک دانشگاه اصفهان - عاشق روانشناسی و نویسندگی
من خستگی ناپذیرم؛ خستگی ناپذیر از سفر کردن، دیدن چیزهای جدید و نوشتن

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی

نمایش همه
نظرت چی بود؟

نظر خواننده‌ها