باب همایون از قدیمیترین خیابانهای تهران است که عمرش حداقل به صد و پنجاه سال میرسد. امروز اینجا را به بورس کت و شلوار مردانه میشناسند. اینجا از گذرهای معروف سمت بازار تهران و میدان امام خمینی هم هست. از خیابانهای نزدیک این باب، به خیابان سی تیر و میدان دمشق هم میتوان اشاره کرد.
اگر به تهران سفر کردهاید و قصد بازدید از باب همایون را دارید، با اجاره روزانه سوئیت ارزان در تهران، خیالتان از اقامت راحت میشود.
تاریخچه باب همایون تهران
زمانی که گروهی از افغانها در پایان حکومت صفوی، اصفهان را به چنگ خود درآوردند و در سراسر ایران آشوب شد. آن زمان روستای تهران هم به دست افغانها افتاد و در همین جایی که حالا به باب همایون میشناسیمش دروازهای ساختند که اسمش «درواز دولت» یا «دروازه ارگ» بود.
بعد از گذشت سالها محمدشاه قاجار دستور داد تا این دروازه را مرمت کنند و بعد راهی که دروازه به سمت آن بود به «سر در الماسیه» معروف شد.
«سردر الماسیه» همین باب همایون امروزی است. باب همایون از اولین خیابانهای تهران است.
تغییر نام از سردر الماسی به باب همایون
سردر الماسی با آینه کاری و نمایی از کاشی بود؛ ولی گذرگاه آن کوچهای باریک بود که به دستور ناصرالدین شاه گستردهتر شده و رنگ و رویی گرفت. در همان زمان نام خیابان به باب همایون تغییر پیدا کرد.
حال و هوای باب همایون در زمان ناصرالدین شاه
اینجا در دوران ناصرالدین شاه جایی برای برگزاری جشنها بود. ناصرالدین شان دستور داده بود آن را سنگفرش کنند و اطرافش مغازه بسازند. موقع برگزاری جسنها شاه در بالای سردر الماسیه مینشست و جشن و شادی و آتش بازیها را تماشا میکرد. جوی آب و انبوه درختان سرسبز فضای این خیابان را دلنشینتر میکرد.
مغازههای باب همایون
ساختمان مجمعالصنایع در باب همایون قرار داشت و اولین سازهی صنعتی ایران بود. در همین دوران مغازههایی دو طرف ساختمان وجود داشتند که در آن مشغول صنعتگری بودند.
صندلیهای فلزی، ابزار جراحی، آجیلخوری پایه دار، ساعتهای زنگ دار، آینه های دستی نقشدار، سرقلیان، پارچههای بافته شده و… از کالاهایی بودند که در در این خیابان عرضه میشدند.
کافه لٌقانطه
اولین کافهی تهران به سبک اروپایی در همین زمان افتتاح شد و لُقانطه نام داشت. کافهای که به بستنیها و فالودههایش معروف شده بود و قیمتها در این کافه بسیار گران بودند. لٌقانطه کلمهای بود که عثمانیها برای رستوران استفاده میکردند.
امروزه این خیابان بورس کت و شلوار مردانه شدهاست. جالب این که قیمت کت و شلوار در باب همایون بسیار مناسب است و با بودجهی کم هم دست خالی برنمیگردید.
مغازهای کوچک و بزرگ با ویترینهایی چیده شده از پیراهن و کت و شلوار در باب همایون قرار دارند. کراوات، پاپیون، دستمال گردن، کمربند، انواع مختلفی کفش، عطر و ادکلن هم در بعضی از مغازهها به فروش میرسند.
بیشتر کت و شلوارهای اینجا تولید داخل است و اجناس اکثر مغازهها، در تولیدی خودشان دوخته شده و درصد خیلی کمی از مغازهها برندهای خارجی هم برای فروش دارند.
تعدادی خیاط هم در کنار مغازهها هستند که کت و شلوارهای دست دوز میدوزند؛ با قیمتی گرانتر از صنعتی دوزها و اغلب کسانی که کت و شلواری اندازه تن خود پیدا نمیکنند به این خیاطها سفارش میدهند.
از سال ۱۳۹۰ باب همایون خیابانی بدون خودرو و حتی موتورسیکلت شده و راه ورود با خودرو به آن بسته است.
شاید برایتان جالب باشد که اینجا هنوز باجههای زرد تلفن عمومی و چرخوفلکهای قدیمی دیده میشوند و حس نوستالژیک گذشته را منتقل میکنند. این خیابان سنگفرش، پر شده از مغازههای سنتی، غذاهای خیابانی. اینجا صنایع دستی هم به فروش میرسد.
اگر ساکن تهران نیستین و برای سر زدن به این خیابان تاریخی تا اینجا آمدهاید، میتوانید با اجاره خانه مبله در تهران و خصوصا اجاره خانهای در مرکز شهر، با خیال راحت چند روزی را در پایتخت بگذرانید. اگر مرکز شهر را برای این اقامت انتخاب کنید، هم به خیابانهای قدیمی راه دارید و هم به دیدنیهای دیگر و البته سیستم حملونقل عمومی مثل مترو.
از نیمه فروردین تا آخر تابستان معمولا قیمتها تخفیف زیادی میخورند؛ چرا که با تغییر فصل از تابستان به پاییز مغازهداران باید کت و شلوارهایی با جنس پاییزه برای فروش بیاورند. پس اجناس قدیمیتر تخفیف میخورند. از نیمه فروردین هم که وارد فصل بهار و گرما میشویم روند همینطور است.
شکمگردی در باب همایون
بازار شمالی از ایستگاه مترو امام خمینی شروع شده و به خیابان صوراسرافیل میرسد. وقتی از مسیر شمالی وارد این خیابان میشوید به بازارچهای کوچک میرسید که غذاهای آماده عرضه میشود. باب همایون غذاهای متفاوت ایرانی و فست فود دارد؛ ولی به بزرگی خیابان سی تیر نیست. از غذاهای فوری گرفته مثل بلال، فلافل و سمبوسه تا چلو خورشت و فست فود یا حتی دل و جگری در این خیابان پیدا میشوند؛ غذاهایی با کیفیت و قیمتی معمولی.
دکانهای غذا فروشی در قسمت شمالی باب همایون قرار دارند و این قسمت تراکم بیشتری دارد. اگر تا اینجا آمدید رفتید خوردن بلالهای ذغالی و سمبوسههایش را از دست ندهید!
قورخانه جایی است که در قدیم اسلحه ساخته میشد و امروز به محلی برای استقرار تجهیزات مترو تبدیل شده. چند مغازه لوازم یدکی هم در اینجا فعال هستند.
مخابرات استان تهران یا تلگرافخانه!
در سمت چپ باب ساختمانی با ۱۴ طبقه قرار دارد که اداره کل مخابرات استان تهران نام دارد و در سال ۱۳۴۸ ساخته شدهاست. شاید برایتان بازدید از یکی از قدیمیترین مخابراتهای ایران جالب باشد. جایی که قبلا برای فرستادن پیغام با تلگراف استفاده میکردند.
امامزاده روح الله الحسنی
این امام زاده در پشت ساختمان مخابرات واقع شده است و خیلی از مغازهداران برای نماز در عصر و شب به آن سر میزنند.
حمام باب همایون
گرمابه یا حمامی با ورودی کاشی کاری شده که در زمان قدیم مخصوص شاهزادگان بود. شاید برایتان جالب باشد که این حمام هنوز کار میکند!
باب همایون در میدان امام خمینی قرار گرفته است و فاصله کمی با خیابان سی تیر دارد. از طریق ایستگاه متروی میدان امام خمینی میشود به اینجا راحت دسترسی پیدا کرد.
ساعت کاری مغازههای باب همایون
مغازهها در باب همایون معمولا هر روز از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب باز هستند.
بخاطر قرار داشتن این خیابان در مرکز تهران، به راحتی میتوان به خیابانهایی که در نزدیکی وجود دارند دسترسی پیدا کرد. خیابانهایی که اتفاقا از قدیمیترین و دیدنیترین خیابانهای تهران هستند و دیدن هرکدام مثل بازدید از یک اثر تاریخی است.
خیابان سی تیر تهران
سی تیر یک خیابا سنگ فرش شده و شلوغ تهران است و انواع غذاهای خوشمزه در آن پیدا میشود.
اصلا معروفیت و محبوبیت این خیابان بیشتر به خاطر خوراکی فروشیهای سیار آن است. سی تیر از شمال تا خیابان میرزا کوچک خان و از جنوب تا خیابان امام خمینی امتداد دارد.
میدان دمشق
میدان دمشق از قدیمیترین مناطق شهر تهران است و قدمتش به دوران قاجار میرسد. در دوران پادشاهی رضا خان پهلوی، با نام باغ ملی شناخته میشد. میدان دمشق در جایی بین خیابان امام خمینی و سی تیر واقع شده است. مهرماه سال ۱۳۷۷، میدان دمشق به عنوان آثار ملی در ایران به ثبت رسیده است.
میدان بهارستان
میدان بهارستان محلهای در مرکز تهران، که از شمال به خیابان بهارستان و محله فخرآباد، از جنوب به سرچشمه، از شرق به خیابان شهدا و از غرب به خیابان جمهوری و باغ سپهسالار میرسد و به میدان امام خمینی نزدیک است.
شما تا به حال باب همایون را از نزدیک دیدهاید؟ قصدتان خرید کت و شلوار بوده است یا صرفا دوست داشتید یک خیابان قدیمی تهران را از نزدیک ببینید؟ تجربهتان از این بازدید چه بوده؟ آیا این گشت و گذار را به همراهان وب سایت پینورست توصیه میکنید؟ چقدر قیمت کت و شلوار در اینجا بهصرفهتر از جاهای دیگر تهران است؟ کدام دیدنیهای نزدیک را توصیه میکنید؟ برای ما از تجربه و پیشنهاداتتان بنویسید.