اگر دوست دارید در کنار یک آبشار زیبا اطراق کنید که هم از صدای جریان آب لذت ببرید، هم در هوایی تمیز نفس بکشید و هم طبیعت زیبایی را ببینید ما به شما آبشار آسیاب خرابه در شهر جلفا را پیشنهاد میکنیم. آبشاری زیبا در مرز ایران که در واقع نه یک آبشار بلکه مجموعهای از آبشارهای مختلف است.
در ادامه همراه ما باشید تا در این مطلب پینورست بیشتر با این جاذبه زیبا آشنا شویم.
این آبشار زیبا در استان آذربایجان شرقی در نزدیکی شهر جلفا و در حاشیه رود مرزی ارس است.
اگر میخواهید به سراغ این آبشار بروید باید از تبریز به سمت جاده مرند حرکت کنید. پس از اینکه به مرند رسیدید باید دوباره وارد جاده جلفا شوید. در اینجا دو انتخاب دارید:
مسیر اول: جاده جلفا را تا خروجی هادی شهر ادامه دهید و سپس وارد جاده هادی شهر شوید تا به جاده خمارلو برسید.
مسیر دوم: جاده جلفا را تا خود جلفا ادامه دهید و سپس از جلفا وارد جاده خمارلو شوید.
در امتداد جاده خمارلو یک خروجی به نام جاده آسیاب خرابه خواهید دید. در انتهای این جاده به مقصد میرسید. مسیر دوم کمی طولانیتر است اما مگر بخشی از لذت سفر به همان مسیرش نیست؟ برای همین پیشنهاد میکنیم که مسیر دوم را انتخاب کنید چون با این کار یک و تیر و سه نشان میزنید؛ هم میتوانید شهر جلفا را ببینید، هم بیشتر مسیر را در حاشیه رود ارش طی کنید و هم اینکه به آبشار برسید.
البته اگر خودرو شخصی هم ندارید بهترین مسیر همان مسیر دوم است چون برای رسیدن به جلفا دسترسی راحتتری وجود دارد و میتوان از اتوبوس، قطار یا هواپیما برای رسیدن به آن استفاده کرد. اگر هم میخواهید با وسیله شخصی به اینجا بروید خیالتان راحت باشد که اینجا پارکینگ بزرگی دارد و نباید نگران خودرو خود باشید.
فاصله تبریز تا جلفا کم و در حدود یک ساعت و نیم طول میکشد. اگر زمانی به تبریز سفر کردید دیدن این آبشار زیبا را هم در برنامه بگذارید. این را هم بدانید که میتوانید برای دیدن نرخ اجاره روزانه آپارتمان و رزرو آن در تبریز به پینورست سر بزنید.
در زبان محلی به این آبشار خارابا دییرمان و گاهی درمان دره میگویند. زمانی که به این آبشار برسید با آبشاری ۱۰ متری روبهرو میشوید که در چالهای به مساحت ۲۰۰ متر میریزد.
این آبشار در واقع مجموعهای از چند آبشار مختلف است که سر منشا آن چشمههای کوه کیامکی هستند. آب این آبشارها از این چشمهها میجوشد و از کوه به پایین میریزید که همین مساله دیدن آن را به شدت جذاب میکند.
در مسیر این آبشار و بر روی سینه کوه، گیاهان آبزی و خزههای رنگارنگی روییده که در ترکیب با آبشار صحنه زیبایی را خلق کرده است.
همان طور که از اسم آن مشخص است در نزدیکی این آبشار یک آسیاب آبی هم وجود دارد. البته انتظار دیدن یک آسیاب بلند و عظیم مثل آسیاب بادیهای دن کیشوت را نداشته باشید. این آسیاب طی سالها بیتوجهی تقریبا از بین رفته بود و به معنای واقعی کلمه به خرابه تبدیل شده بود.
بیشتر بخوانید: سفر به جنگل ارسباران ؛ بکرترین جای دیدنی آذربایجان شرقی
طی چند سال گذشته این آسیاب بازسازی شده است. حتی گردشگران میتوانند مراحل آسیاب کردن گندم و پخت فرآوردههای آردی را در اینجا انجام دهند که میتواند سوغاتی آبشار آسیاب خرابه باشد.
اطراف این آبشار پر از درختهای بلند انجیر است که سایه خوبی را برای ماندن ایجاد میکند. البته در سالهای گذشته و با توجه به استقبالی که از این آبشار شده در اطراف آن آلاچیق، کافه، غذاخوری، و فروشگاههای مواد غذایی هم تاسیس شده است بنابراین خیالتان از این موارد راحت باشد.
واقعا انتخاب بهترین فصل برای دیدن اینجا سخت است. در بهار و تابستان که میتوانید از سرسبزی و خنکی هوا لذت ببرید. در پاییز هم طبیعت این منطقه پر از رنگهای پاییزی میشود و قدم زدن بر روی برگهای زردی که روی زمین ریختهاند واقعا دوست داشتنی است.
در زمستان هم واقعا هوای سردی را تجربه میکنید اما این سرما به دیدن آبشاری که یخزده و قندیلهای یخ از سراسر آن آویزان است واقعا میارزد.
اگر میخواهید به آبشار آسیاب خرابه سفر کنید بهتر است نکاتی را از قبل بدانید.
تمام مسیر منتهی به این آبشار جاده است اما در انتهای مسیر نیاز به پیادهروی دارد که متاسفانه این مسیر پیادهروی برای ویلچر یا معلولان حرکتی مناسب نیست.
درست است که تماشای آبشار یخزده و قندیلهای آن بسیار لذتبخش است اما باید بدانید که این آبشار در زمستان ممکن است خطرناک باشید. قندیلهای تشکیل شده بر روی آبشار وزن زیادی دارد و ممکن است پوشش خزهای آن تحمل وزن قندیلها را نداشته باشد که در نتیجه این قندیلها سقوط میکند و خطرناک است.
بیشتر بخوانید: روستای کندوان ، خانههای صخرهای سرزمین هابیتها
جاده خمارلو که مسیر دسترسی شما به این آبشار است یک جاده مرزی است که باید دو نکته را توجه کنید. یکی اینکه در طول مسیر خود در جاده و حاشیه رود ارس برای عکاسی توقف نکنید. دوم اینکه بهتر است مراقب سرویس تلفن همراه خود باشید تا به اشتباه به رومینگ بینالمللی متصل نشود و هزینه زیادی را به دوش شما نیندازد.
در مسیر خود به این آبشار میتوانید جاذبههای گردشگری مختلفی را ببینید که لذت سفر را برای شما دو چندان کند.
جلفا یکی از مهمترین شهرهای مرزی ایران است و یک بازار مرزی عالی دارد. علاوه بر آن شما میتوانید در سراسر این شهر زیبا بچرخید و از آثار تاریخی و طبیعی آن لذت ببرید. حمام جلفا، کاروانسرای خواجه نظر و پارک کوهستان همگی در این شهر قرار دارند و ارزش دیدن دارند.
روستایی سرسبز در شرق جلفا که بسیار تاریخی و دیدنی است. حمام کردشت و قلعه کردشت از مهمترین دیدنیهای این روستا هستند.
در میانه جاده هادی شهر میتوانید راه خود را کج کنید تا به زنوز و روستای زنوزق برسید. زنوزق بزرگترین روستای پلکانی ایران و مشهور به ماسوله آذربایجان است. زنوز هم شهری تاریخی با قدمت ۸۰۰ سال است که سد زیبایی در آن قرار دارد. زنوز به شهر چشمهها معروف است و اصلا یکی از سرچشمههای اصلی آبشار آسیاب خرابه در همین زنوز قرار دارد.
نمیشود به این منطقه از ایران رفت و از رود ارس و ساحل زیبای آن دیدن نکرد. رودی بزرگ که مرز ایران را میسازد و سالها بر سر حدود و مرزهای آن جنگ بوده است. البته سعی کنید خیلی در مسیر این رود توقف نکنید چون اینجا مرز ایران است.
بیشتر بخوانید: گنبد سرخ مراغه ؛ بازمانده میراث سلجوقیان در شهر برج ها
سفر به آبشار آسیاب خرابه میتواند یک سفر چند مقصدی باشد که علاوه بر آبشار از جاذبههای اطراف آن هم دیدن کرد. این آبشار مقصد آسانی است چون پیادهروی سختی نمیخواهد، امکانات رفاهی خوبی در اطراف آن است و نیاز به وسایل و ملزومات خاصی ندارد. شاید فقط یک حوله و دمپایی آن هم برای کمی آبتنی کافی باشد. حتما نظر و تجربه خودتان را از رفتن به این آبشار زیبا برای ما بنویسید.
ایران پر از جاذبههای طبیعی و دیدنی است. افراد زیادی به سفر و دیدن این مکانها علاقه دارند. البته پیدا کردن محل اقامت مناسب یکی از دغدغههای اصلی این افراد است. شما میتوانید برای اجاره اقامتگاه به صورت آنلاین به سایت پینورست سر بزنید. امکان اجاره انواع مختلف اقامتگاه از کلبه جنگی و خانه روستایی تا اجاره ویلا با پارکینگ بزرگ در این سایت وجود دارد.
من محمدم. عاشق عکاسی و کسی که مینویسه چون دوست داره یاد بگیره. برای من نوشتن مثل یک کلاس میمونه که چیزای جدیدی یاد میگیرم ازش. بر خلاف اینکه آدم کمحرفی هستم، نوشتن برام خیلی راحتتره البته نه درباره خودم