روستای امامه ؛ کوهنوردی در محل عاشق شدن ناصرالدین شاه

    voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
روستای امامه ؛ کوهنوردی در محل عاشق شدن ناصرالدین شاه

رویا و خیال زندگی در روستا همراه با آرامش و هوای دلچسبی که دارد همیشه فکر مردم و به‌خصوص ساکنان شهرهای بزرگ را مشغول می‌کند. حتی پدران و پدربزرگ‌های خیلی از ما خاطرات شیرین زندگی در روستا را تعریف می‌کنند. این علاقه چه در سطح خیال‌پردازی و چه در سطح واقعی همیشه در ذهن بیشتر انسان‌ها وجود دارد. از روستاهایی که این میل را شدیدا در شما بیدار می‌کند روستای امامه از قدیمی‌ترین و وسیع‌ترین روستاهای اطراف تهران در رودبار قصران است.

در این مطلب از زیبایی و دلایل معروف شدن این روستا می‌گوییم.


روستای امامه کجاست و چرا معروفه؟

روستای زیبا امامه از روستاهای قدیمی تهران و در ناحیه خوش آب و هوای شمیرانات قرار دارد. در جنوب شرق این روستا کوه ورجین، در ناحیه شمالی آن، کوه هَم‌هِن،  و قسمت غربی آن کوه اورجین را می‌توان دید.

قرار گرفتن بین این کوه‌ها از دلایل آب و هوای فوق العاده روستای امامه است. این روستا در کیلومتر پنج جاده تهران به شمشک و قبل از فشم قرار دارد.

قدیمترها به‌خاطر محیط سرسخت و آب و هوای سرد و توسعه نیافتن روستا، به‌عنوان تبعیدگاهی برای مبارزان سیاسی انتخاب می‌شد. شاید از شوخی‌ و عجایب روزگار همین است که محل تبعیدی در گذشته امروز مکانی زیبا و مورد علاقه توریست‌ها در سراسر ایران محسوب می‌شود.

روستای امامه

در روستای کوهستانی و سردسیر امامه آب از طریق قنات، چشمه و رودهای اطراف تامین می‌شود. شاید عجیب به‌نظر برسد اما چیزی بیشتر از ۳۵ هکتار باغ با میوه‌های هلو، گلابی، شلیل، آلبالو و سیب در آنجا وجود دارد که از خوشمزه‌ترین انواع این میوه‌ها است.

این ناحیه برای طبیعت‌گردان علاقه‌مند به کوهنوردی و با چشمه و رودخانه‌ای که دارد مورد توجه قرار گرفته است. بخصوص با مناسب‌سازی شدن جاده برای عبور ماشین امامه طرفداران بیشتری برای خود دارد.

بیشتر بخوانید: سفر یک روزه آخر هفته‌ای در روستاهای اطراف تهران


بخش‌ های مختلف روستا و قصه عاشقی ناصرالدین شاه

از دلایل دیگر مشهوریت روستای امامه ماجرای عاشقی و دلباختن ناصر‌الدین شاه به یکی از دختران این منطقه بود. در اصطلاح سوگلی شاه، به‌نام انیس‌الدوله در روستای امامه زندگی می‌کرد و بهانه‌ سفرهای طولانی ناصرالدین شاه در طول تابستان به آنجا بود.

روستای سوگلی ناصر‌الدین شاه، دختری جوان که چوپان بود و در ادامه مسیر پر پیچ و خم زندگی مقامی شبیه ملکه‌ها پیدا کرد. او از نخستین زنانی بود که پس از وصلت با شاه خواستار ادامه درس خواندن شد و اولین زن دربار که به روسیه سفر کرد. آسمان بالای سر ما در این روستا احتمالا زمانی شاهد آروزهای دور و دراز دختر جوانی بوده است.

روستای امامه در آن دوران از توابع لواسانات به حساب می‌آمد. این ناحیه که منطقه‌ای ییلاقی محسوب می‌شود امروز بخشی از منطقه محافظت شده ورجین است که از این طریق می‌توان امید داشت تا بافت شهری و جمعیتی روستا دچار تغییرات ناگهانی و عجیب نخواهد شد.

از گذشته روستای امامه به دو بخش امامه بالا و امامه پایین (علیا و سفلی) تقسیم می‌شد. قبلا فقط راهی مخصوص عبور با چهارپایان بین این دو بخش از روستا قرار داشت اما به مرور و توسعه آهسته روستا منطقه علیا و سفلی تقریبا به هم وصل شده‌اند و جز مردم بومی منطقه دیگر کسی نمی‌داند کدام قسمت را به بالا و پایین تقسیم می‌کنند.

زبان مردم روستای امامه تاتی است و گویشی شبیه به ساکنان بخش‌هایی از مازندران مثل چمستان و نور دارند. روستای امامه به‌علت مسیر دشوار در گذشته هرگز خوش‌نشینی برای مردم ساکن تهران نشد. از حسن‌های این دشواری باقی ماندن خانه‌های کهن در این روستا هستند.

تقریبا همه بناهای قدیمی و تاریخی واقع در امامه سقف چوب دارند و خانه‌های زیبای اعیانی این روستا معماری تزئینات برجسته در ورودی و هشتی دارند. در این روستا بیشتر  مردم به کشاورزی و دامداری مشغول هستند. حبوبات، لبنیات و میوه‌های این روستا می‌توانند سوغات جذابی برای اطرافیان شما باشد.

بیشتر بخوانید: افجه ؛ روستای جویبارها و آبشارها


دیدنی‌های روستای امامه ؛ کوچه‌باغ‌ها و قلعه‌های دیدنی

در روستای امامه لذت قدم زدن در کوچه باغ‌هایی با عطر میوه‌ را تجربه خواهید کرد. هوای تیر ماه در این محل به شما نشان می‌دهد چرا شاهان و شاهزادگان قاجار این ده را برای شکار تابستانی انتخاب می‌کردند.

نکته جالب وجود دیدنی‌های تاریخی در کنار این طبیعت زیبا است. پس حتی برای کسانی که چندان اهل طبیعت‌گردی نیستند مکان‌های تاریخی روستای امامه می‌تواند دلیلی برای سفر باشد.

از مشهور‌ترین یادگارهای تاریخی در روستای امامه باید به قلعه مازیار در ناحیه شمال شرقی آن اشاره کرد. بیش از ۱۲۰۰ سال پیش مازیار مؤسس سلسله زیاریان این قلعه را که شباهت بسیاری به قلعه‌های نظامی روزگاران کهن دارد بنا کرد.

قلعه مازیار امامه

احتمالا برای تبدیل کردن این قلعه به دژی تسخیر ناپذیر بود که در ارتفاع ۲۵۰۰ متری بالاتر از دریا ساخته شد. رسیدن به این قلعه حتی در دوران کنونی نیز چندان کار ساده‌ای نیست. این محل که به قلعه مارون هم مشهور است مهم‌ترین بنای تاریخی روستای امامه محسوب می‌شود و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

از نکات جالب در ساخت این قلعه ساختن آن در شیب تندی می‌باشد که در آن زمان از مهندسی حرفه‌ای بهره‌مند بوده است. دیوارهای خارجی قلعه مازیار از سنگ‌های لاشه و ملات گچ و در داخل آن از آجر استفاده شده است. از روی بقایای باقی‌مانده قلعه مثل برجک‌های آن می‌توان حدس زد ارتفاعی نزدیک به ۶ متر و در سه طبقه احداث شده بود.

از دیگر جاذبه‌های مهم برای گردشگران منطقه باغ تنگه در ناحیه شمالی روستای امامه است. باغ تنگه با درخت‌های انبوه و باغ‌هایی که فشرده در کنار یگدیگر قرار گرفته‌اند صورتی بهشت‌گونه پیدا کرده است. عبور رودخانه از این محل زیبایی و هوای ویژه‌ای به باغ تنگه بخشیده که آن را به محلی مناسب برای تمدد اعصاب و آرامش می‌کند. نکته بامزه‌ قرار داشتن تنگه باغ در مسیر روستای راحت‌آباد است انگار همه چیز در این مکان چه برای ناصر‌الدین شاه و تا امروز برای ما مناسب فراموشی و دمی آسودن خلق شده است.

آبشار گلوکان

بیشتر بخوانید: ۹ اقامتگاه درجه یک در تهران، کردان و لواسان

منطقه تاریخی پیر حمزه را که کتیبه معروف و چشمه زلالی در آن قرار دارد را می‌توان از دیگر جاذبه‌های روستای امامه شمرد. برای رسیده به پیر حمزه نزدیک سه ساعت باید به‌سمت قله‌ پیر توچال حرکت کنید. چشمه و امامزاده کنار آن برای مردم روستای امامه از احترام زیادی برخوردار است و گردشگران در این ناحیه که مهمان آنجا هستند همیشه سعی بر محترم داشتن این منطقه دارند. تقریبا آب شرب تمام روستا از همین چشمه تأمین می‌شود.

در روستای امامه که گردش کنید امامزاده‌های آن نظر شما را جلب خواهد کرد. از جمله امامزاده‌هایی که خیلی قشنگ ساخته شده به امامزاده نور در مسیر امامه سفلی می‌توان اشاره کرد. در این امامزاده درخت سرو تنومند کهن قارا که نشان استواری و مقاومت طبیعت است را می‌بینید. به اعتقاد مردم آن ناحیه عمر آن به ۴۰۰ سال می‌رسد. 

درباره‌ی انیس‌الدوله سوگلی و محبوب‌ترین همسر ناصر‌الدین شاه گفتیم. امامزاده حسین در روستای امامه بنا به دستور ایشان مرمت و بازسازی شد. در معماری آن ظرافت‌های بسیاری می‌بینید که شاید سلیقه‌ی این بانوی دربار بوده است. ضریح امامزاده برخلاف دیگر مکان‌های مقدس از جنس چوب است که آن را به معماری سنتی خانه‌ها نزدیک می‌کند.

در صورت رفتن به روستای امامه دیدن آبشار گلوکان را از دست ندهید. در تابستان که به کلوگان برسید احساسی از پرش زمان رو به جلو و رسیدن فصل پاییز را تجربه خواهید کرد. این آبشار دیدنی در بین راه روستای گلوکان و روستای امامه و در دره‌ای به همین نام قرار دارد.

برای پیدا کردن این آبشار زیبا باید حواستان را جمع کنید تا در راه گم نشوید و ترجیحا از راهنمایی فردی آشنا به منطقه استفاده کنید. برای رفتن به آبشار جاده فشم را در پیش بگیرید و پس از گذشتن از ورجین و پیش از رسیدن به دو راهی لوشان در سمت راست جاده تابلوی روستای گلوکان را می‌بینید. بعد از پیچیدن در این جاده و چند کیلومتر جلوتر به پلی خواهید رسید. از پل به بعد با زنجیر بسته شده چون عملا امکان رفتن به مسیرهای باریک گلوکان با خودرو وجود ندارد. با در پیش گرفتن یک رودخانه فرعی که از مسیر اصلی آب مجزا شده حدود دو یک ساعت و نیم باید پیاده بروید تا کم کم صدای آبشار و سپس منظره آن را ببینید.


زمان مناسب برای سفر به این روستا خوش‌آب‌وهوا

تقریبا در تمامی طول سال به روستای امامه می‌توانید بروید. در زمستان اما این کار بسیار دشوار خواهد بود و از همان ابتدا باید زنجیر چرخ تا تمامی وسایل ضروری را همراه داشته باشید.

روستای امامه و کلوگان در شمیرانات تهران شش ماه نخست سال زمان مناسبی برای دیدن زیبایی‌های روستای امامه به حساب می‌آید و فقط در بعضی روزهای تعطیل و آخر هفته‌ها ممکن است به ترافیک برخورد کنید. پاییز روستای امامه هوا از شهر سردتر می‌شود اما دیدن باغ و درختان این منطقه در پاییز تجربه متفاوتی خواهد بود. با همراه داشتن ضروریات برای این میزان از کاهش دما در پاییز، می‌توان سفر خوشی را روستای امامه تجربه کرد.

بیشتر بخوانید: لواسان ؛ می‌خواهید حال و هوایتان عوض شود؟ خوب جایی آمدید


ضروریات و وسایل مورد نیاز قبل از سفر به روستای امامه

از نکاتی که قبل از سفر به روستای امامه باید بدانید آنتن‌دهی ضعیف موبایل در این منطقه است. در این روستای زیبا و مملو از سیب و گردو حتما میزان کافی آب آشامیدنی همراه خود داشته باشید. همان‌طور که از مطلب حدس زدید امامه روستای کوچکی نیست و اگر می‌خواهید از تمام نقاط آن دیدن کنید حضور یک راهنمای مطمئن و آشنا به منطقه ضروری است. اگر قصد کوهپیمایی در منطقه را داشتید استقامت بدنی خود را بسنجید تا در طول مسیر به مشکل برنخورید. به سمت ارتفاعات که بروید همان آنتن ضعیف هم قطع می‌شود و بهتر است قبل از آن به خانواده یا دوستان خبر بدهید که به کجا می‌روید.


در انتها باید گفت گردش در کوچه باغ‌های امامه به خواب می‌ماند،  همه چیز در این روستا نشان از تازگی و طراوت دارد. حتی اگر به بخش‌های دور روستا نرفتید پیشنهاد می‌کنیم یک‌بار در محله‌های آن قدم بزنید. امیدواریم سفری خاطره انگیز را در روستای امامه تجربه کنید.

برای اجاره اقامتگاه‌های درجه یک و استاندارد به وب سایت پینورست سر بزنید مخصوصا برای سفر به اطراف تهران و جاهای دیدنی‌ش. این‌جا برای شما اقامتگاه‌های مجهز و تمیز با امکانات خوب دستچین شده که خیالتان از بابت هر چیزی که برای یک اقامت خوب و باکیفیت لازم است راحت باشد.

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی

نمایش همه
نظرت چی بود؟

نظر خواننده‌ها