سد لفور یا سد البرز یکی از زیباییهای بکر شمال است. فضایی آرامشبخش که جان میدهد برای عکاسی و خاطرهسازی. برای رسیدن به سد لفور باید از فیروزکوه و پل سفید عبور کنید و به شهر شیرگاه برسید. در اینجا دریاچه و جنگلی وجود دارد که کمتر کسی از آن خبر دارد.
راستی اگر دنبال جای مناسب اقامت آن هم نزدیک دریاچه میگردید و دوست ندارید به هتل بروید به سایت پینورست سری بزنید و ویلاها و سوئيتهای نزدیک دریاچه را هم ببینید.
سد لفور درست در کنار دهستان لفور قرار دارد و جزو دیدنیهای سوادکوه محسوب میشود. بهترین مسیر دسترسی به سد، جاده شیرگاه-بابلکنار است. از شیرگاه که عبور کردید، تابلوی این جاده را میبینید. در راه، کلیج خیل و اسلام آباد را هم پشت سر میگذارید. در انتهای جاده سد البرز را خواهید دید. اما اصل زیباییهای سد لفور در جای دیگری است.
وقتی دریاچه سد جلوی چشمتان سبز شد، راه سمت چپ را در پیش بگیرید. پس از ۱ کیلومتر به روستای بورخانی میرسید. از روستا دو راه برای رسیدن به پشت سد وجود دارد. سمت راست بپیچید و حرکت کنید. پس از ۳ کیلومتر به دریاچه سد میرسید.
راه سمت چپ به آبشار گزو میرسد. ۸ کیلومتر رانندگی کنید تا به دوراهی برسید. سمت چپ بروید و ۳۰ کیلومتر به راه خود ادامه دهید. مسیر خاکی به آبشار گزو ختم میشود.
فاصله تهران تا سد لفور، ۲۶۳ کیلومتر است. حدوداً ۴ ساعت راه در پیش دارید.
سد لفور در عید فطر حسابی خبرساز شد. چند تن از گردشگران سد البرز با پوشش نامتعارف در دریاچهی سد قایقسواری کردند. عکسهای سد لفور و حاشیههای بعدی برای علاقهمندان به طبیعتگردی خبر خوبی نبود. ظاهرا به تازگی دور دریاچه حصار کشیدهاند. اگر قصد سفر به این ناحیه را دارید احتمالاً نتوانید قایق سواری در سد لفور را تجربه کنید. باید ببینیم در روزهای بعدی چه پیش میآید.
جاده خاکی منتهی به آبشار گزو خیلی ناهموار است. حتما وسیله نقلیه مناسب داشته باشید. می توانید در کلبههای روستای شرقلات شب را صبح کنید. به امامزاده سه تن گزو که رسیدید، خودرو را در پارکینگ بگذارید. حالا ۲ کیلومتر پیادهروی خواهید داشت.
جنگل های هیرکانی بسیار زیبا هستند، اما نباید فریبش را بخورید. در فصل گرما پشهها و موجودات مزاحم زیاد هستند. جیپیاس و وسایل ناوبری هم حتما همراه داشته باشید. اگر مسیر آبشار گزو را گم کنید، معلوم نیست از کجا سر دربیاورید.
آبشار گزو از ارتفاع ۵۳ متری سرازیر میشود. در پایین آن نیز یک دریاچه شکل گرفته. لذت آبتنی و هوای خنک ناشی از شبنمها واقعا وصفناپذیر است.
دریاچه سد لفور یک جزیره دارد. جزیرهای که به نظر یک قبرستان قدیمی است. برای رسیدن به جزیره، باید قایق داشته باشید یا اینکه مسیر را شنا کنید. حتما توصیههای ایمنی را جدی بگیرید. در جزیره یک امامزاده هم هست که میتوان شب را در آنجا گذراند. البته توصیه ما در پینورست این است که مواظب سلامتی و ایمنی خودتان باشید که از هرچیزی مهمتر است.
روستای عالم کلا هم زیباییهای خودش را دارد. فاصله عالم کلا تا سد تنها ۱۰ کیلومتر است. چند دقیقه راه بیشتر نخواهید داشت. رودخانه بابلک و شالیزارهای اطراف روستا واقعا زیبا هستند.
در ۴۵ کیلومتری سد لفور، پارک جنگلی جوارم قرار دارد. جوارم پر از حیوانات زیبا مانند خرگوش، قرقاول و جوجهتیغی است. پارک جنگلی جوارم امکانات رفاهی خوبی هم دارد. نگران آنتندهی موبایل هم نباشید. جوارم از این نظر هیچ مشکلی ندارد.
روستای بورخانی هم در ۷ کیلومتری سد است. دو استاد بزرگ نجاری در این روستا هستند، مشهدی جان علی درزی و استاد حسین درزی. امامزاده بوبر کیاسلطان هم معماری زیبایی دارد و دیدنش خالی از لطف نیست.
در دل جنگل های هیرکانی، آبشار آهکی اسکلیم قرار دارد. آبشاری خاص که پلکانی است و اطراف آن را سنگهای آهکی فرا گرفتهاند. آب آبشار اسکلیم خاصیت درمانی دارد. به آبشار آهکی عروس آبشارهای سوادکوه هم میگویند.
بیشتر بخوانید: دریاچه شورمست ؛ هم نشینی با دریاچه ای آرام در دل سوادکوه
در گوشه کنار سد لفور چند جای دیدنی هست که دیدنشان برای شما خالی از لطف نیست.
از سد لفور بیست کیلومتر که فاصله بگیرید، به روستای شیردارکلا میرسید. اینجا از زیباترین روستاهای ایران است.
شیردارکلا فقط یک کیلومتر با دریا فاصله دارد و برای همین رطوبتش نسبت به بعضی شهرهای شمال کمتر است. در روستای شیردارکلا خوراکیهای محلی و صنایع دستی شمالی پیدا میشود.
بیشتر بخوانید: جذاب ترین روستاهای ایران برای سفر – سفر به دل ابرها و صخرهها
میشود در راه رفتن به سد البرز، پل ورسک را هم دید. ورسک یک شاهکار مهندسی است و خیلیها آن را نماد راهآهن ایران میدانند.
دانمارکیها پل ورسک را در سه سال ساختند و تحویل دادند. ورسک طولش ۸۶ متر است. بعد از جنگ جهانی به ورسک پل پیروزی معروف شد.
نمیشود به سد لفور رفت و به یکی از معروف ترین رستوران های شمال سر نزد. رستوران ماهی لفور را حالا همه به خاطر غذاهای باکیفیتیش میشناسند.
رستوران ماهی لفور سال ۱۳۹۴ افتتاح شد و خیلی زود اسمش همه جا پیچید. اینجا آلاچیق و سوئیت دارد و هر روز میتواند از ۱۵۰ نفر پذیرایی کند.
غذاهای رستوران ماهی همه خوب هستند، ولی ماهی کبابیاش چیز دیگری است. چون همینجا ماهیها را پرورش میدهند و جلویتان کباب میکنند. میشود حوضچه پرورش ماهی را هم دید.
اگر میخواهید کنار دریاچه سد لفور کمپ بزنید، باید چند نکته را رعایت کنید. اولا چادر مسافرتی مناسب همراه خود داشته باشید. در شب حشرهها و جانوران موذی زیاد میشوند. در جنگل هم همیشه باران میبارد. پس چادر شما باید در برابر رطوبت مقاوم بوده و توری برای جلوگیری از ورود حشرات داشته باشد. البته فضای اطراف سد در شب امنیت بالایی ندارد. بهتر است چند نفری کمپ بزنید.
در روستاهای اطراف سد لفور هم میتوانید اقامت داشته باشید. روستای شرقلات در نزدیکی آبشار گزو، کلبههای روستایی باصفایی دارد. اقامتگاههایی هم برای اسکان مسافران ساخته شده. مردم روستای بورخانی به گرمی از شما استقبال خواهند کرد. کلبههای جنگلی هم برای ماندن در شب وجود دارد. اگر دنبال سایت اجاره کلبه جنگلی میگردید هم میتوانید به پینورست سری بزنید.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که ایدهی پینورست چطور شکل گرفته است؟ داستان از یک سفر دستهجمعی دوستانه به شمال شروع میشود. وقتی که پینورستیها دنبال جای بکری میگشتند که ده سال قبل پاتوقشان بوده اما به جایش با ساختمانهای تازه روبهرو شدند؛ ساختمانهای خالی با درهای بسته و با حفاظهایی که آن منطقه بکر را پنهان کرده بودند، بدون هیچ میزبانی که آنها را بپذیرد.
بیشتر بخوانید: آبشار ترز ؛ آبشار رویایی سوادکوه
آنجا بود که تصمیم میگیرند چیزی بسازند که دیگر هیچ تکهای از بهشتهای روی زمین گم نشود و این همانجایی ست که پینورست وارد قصه میشود. پینورست یک سایت اجاره اقامتگاه هست که میتوانید انواع اقامتگاه را در آن پیدا کنید و رزرو کنید. از اجاره ویلا و آپارتمان مبله گرفته تا اقامتگاه بومگردی و کلبهجنگلی همگی در پینورست پیدا میشوند.