افرینه ؛ حافظ خاطرات کهن

    voted 3 stars voted 3 stars voted 4 stars voted 4 stars voted 4 stars
0نظر
افرینه ؛ حافظ خاطرات کهن

اَفرینه یکی از شناخته‌شده‌ترین جاذبه‌های طبیعت‌گردی استان لرستان است. آبشار چهار فصل افرینه از روزگارانی کهن در پایین دست روستای افرینه از دل کوه‌های زاگرس بیرون آمده و رمز و رازهایی را از دوران ساسانیان در دل آسیاب خرابه‌اش پنهان کرده است.

با ما همراه باشید تا به طور کامل در این مطلب پینورست در مورد این روستا و طبیعت زیبایش صحبت کنیم.


چگونه به این روستا برویم؟

افرینه روستایی از توابع بخش معمولان شهرستان پلدختر در استان لرستان است. این روستا مرکز دهستان افرینه است که در جاده خرمآباد اندیمشک و بین دو شهر پلدختر و خرم‌آباد قرار گرفته. آبشار افرینه هم در کنار همین جاده و روستا به چشم می‌خورد.

برای بازدید از روستا و آبشار باید از سمت اندیمشک اول حدود ۳۰ کیلومتر از شهر خارج و دور شوید تا به بخشی به نام حسینیه برسید. سپس از حسینیه به سمت پلدختر حرکت کرده و بعد از پیمودن راهی در حدود ۱۰۰ کیلومتر از پلدختر به سمت خرم‌آباد بروید. بعد از رد شدن از روستاهای بابازید، ملاوی، مورانی، جلگه خلج و زوران تل و پیش از رسیدن به خرمآباد به روستای افرینه می‌رسید.

راه دیگر از سمت معمولان است که راه بسیار مناسبی است؛ چرا که معمولان از سمت شمال نزدیکترین شهر به روستای افرینه است و چیزی در حدود ۱۱ کیلومتر با آن فاصله دارد. بنابراین اگر از بزرگراه به سمت پلدختر حرکت کنید بعد از پیمودن ۵۸ کیلومتر به معمولان رسیده و بعد می‌توانید به افرینه بروید.

موقعیت جغرافیایی این منطقه از دیگر نکاتی است که سالانه باعث جذب مسافران زیادی می‌شود. افرینه در نزدیکی مرز استان‌های لرستان و خوزستان، یعنی سر راه ترانزیت شمال به جنوب قرار دارد و در مسیر بسیاری از مسافران و یا گردشگران است. به همین علت تبدیل به محل خوبی برای استراحت آنها شده.

بیشتر بخوانید: تنگه هلت ؛ هم­نشینی رودخانه و صخره


طبیعت روستای افرینه چطروی است؟

روستای افرینه سکونتگاه اقوام مختلفی از طوایف حسنوند است. فاصله روستا تا مرکز استان لرستان، یعنی خرمآباد حدود ۸۰ کیلومتر است. نام روستا و آبشار با توجه به لغتنامه دهخدا نام گلی است که در قسمت شرقی این روستا می‌روید؛ اما درختان بلند و تنومند بلوط، درختان انجیر و بَنه یا کَلخون بیشترین پوشش گیاهی منطقه را تشکیل می‌دهد. این احتمال وجود دارد که واژه افرینه از واژه اَفرَنگ هم گرفته شده باشد که در اوستا به معنی آب زاینده یا آبزا است.

افرینه

آبشارهای استان لرستان بر اثر ناهموار‌ی‌هایی به وجود آمده‌اند که رودخانه‌های دائمی این منطقه ایجاد کرده‌اند. رودهای افرینه و چمشک از دره پر‌پیچ‌و‌خم چولهول می‌گذرند و پس از تلاقی با یکدیگر در روستای قلعه نصیر تبدیل به سرچشمه آبشار افرینه می‌شوند. این سرچشمه در ۳۸ کیلومتری خرمآباد قرار دارد. آبشار در نهایت به رودخانه کشکان می‌ریزد که یکی از سرشاخه‌های مهم رودخانه کرخه است و خود کرخه به هورالعظیم می‌ریزد.

آبشار افرینه هر چهار فصل سال خروشان است و این خود خاصیتی است که آن را از سایر آبشارها متمایز می‌کند. این آبشار عریض و پرآب از سطح رودخانه ارتفاعی ۱۲ متری دارد و تا بستر رودخانه به ارتفاع ۲۰ متر هم می‌رسد. افرینه جزو آبشارهای دائمی محسوب می‌شود؛ چرا که تا کنون کم آب شده ولی خشک نشده است.

ذرات آبی که از میان شیار صخره‌ها و فاصله بین سنگ‌ها به بیرون می‌ریزد، منظره‌ای دیدنی از آبشاری جاری از میان صخره ها ایجاد می‌کند. صخره‌ها نیم‌دایره‌ای ایجاد کرده و افرینه از آن سرازیر می‌شود؛ به این صورت حوضچه‌ای در میان این نیم دایره تشکیل شده که در فصل تابستان محل بسیار خوبی برای آب‌تنی کردن است.

افرینه

آبشار افرینه به علت قرار‌گیری میان دو پل باستانی معمولان و پلدختر در بین گردشگران طرفداران زیادی پیدا کرده است. این آبشار در امتداد محور رودخانه قرار دارد. در حاشیه شمالی روخانه افرینه زمین‌های کشاورزی بومیان و در حاشیه جنوبی تپه‌ها و خانه‌های روستاییان قرار دارد.

پل ماشین‌رویی در نزدیکی آبشار وجود دارد که ساخت آن به زمان رضاشاه بر می‌گردد. امروزه این پل به راهی فرعی تبدیل شده است و تنها هنگام بروز مشکل در جاده اصلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر طبیعت زیبای اطراف روستا و آبشار نکته دیگری که موجب محبوبیت این جاذبه طبیعت‌گردی شده، دسترسی آسان به آن است. آبشار افرینه در نزدیکی جاده قرار دارد و منظره‌اش هر گذرنده‌ای را جذب می‌کند.

روستای افرینه با بیش از ۲۸۰۰ جمعیت نوعی نان محلی (نان ساجی یا تابه‌ای)، کره و دوغ محلی (دامداری هم در کنار کشاورزی جزو شغل‌های مردم است) دارد که مسافران می‌توانند به عنوان سوغات با خود ببرند. با توجه به پوشش گیاهی این منطقه که پیشتر به آن اشاره کردیم، بلوط به وفور در افرینه یافت می‌شود و در زمان‌های قدیم‌تر نان بلوط هم یکی از نان‌های بومیان بوده و سوغات این منطقه محسوب می‌شده است.


چه زمانی به روستای افرینه سفر کنیم؟

آب‌و‌هوای روستای افرینه مثل بیشتر مناطق استان لرستان در زمستان نسبتا سرد و در تابستان گرم است؛ اما به طور دقیق‌تر باید گفت که چون افرینه در منطقه‌ای کوهستانی قرار گرفته آب‌و‌هوای نسبتا سردتری در زمستان‌ها دارد.

افرینه

بهار و تابستان فصل شکوفایی زیبایی‌های لرستان است. همان‌ طور که پیشتر گفتیم روستا و آبشار افرینه هم از این قاعده مستثنا نیست. پس بهتر است برنامه سفرتان برای دیدن این جاذبه طبیعت‌گردی که جزو ییلاق‌‌های منطقه محسوب می‌شود را به بهار یا تابستان بیاندازید.

درست است که افرینه آبشاری چهار فصل است؛ اما به علت ارتفاع این منطقه و آب‌و‌هوای سرد در زمستان، معمولا مسیر منتهی به روستا و آبشار در این فصل یخ می‌زند و حتی بارش شدید برف هم رخ می‌دهد.

بیشتر بخوانید: دره خزینه ؛ گرند کنیون ایران

هر کدام از دو فصل اول سال را برای بازدید از افرینه انتخاب کنید جاذبه‌های زیادی در انتظارتان خواهد بود. سرسبزی طبیعت در فصل بهار زیبایی روستاو آبشار افرینه را دو چندان و آب‌و‌هوای گرم تابستان امکان آب‌تنی در حوضچه آبشار را لذ‌‌ت‌بخش‌تر می‌کند.


قبل از سفر بدانید

فاصله روستا و آبشار افرینه در حدود ۵ کیلومتر است. حوالی آبشار امکانات رفاهی مثل فروشگاه، سرویس بهداشتی و یا رستوران وجود ندارد. پس اگر رفت‌و‌آمد بین روستا و آبشار برایتان سخت است لوازمی را که احتیاج دارید قبل از رفتن به آبشار تهیه کنید.

اگر قصد دارید شب را در این منطقه سپری کنید باید از منزل‌‌های اجاره‌ای در روستای افرینه استفاده کنید و یا چادر و تجهیزات کمپینگ همراه خود داشته باشید.

افرینه

آب‌تنی در آبشار از تفریحات لذت‌بخش بومیان و مسافران در تابستان است؛ اما توصیه می‌شود در سال‌هایی که بارندگی زیاد بوده و آبشار خیلی پر آب است در آن شنا نکنید.

داشتن حوله و یک دست لباس اضافه برای آب تنی، کفش‌های مناسب برای کوهنوردی و یا پیاده‌روی در تپه‌های اطراف و وعده‌های غذایی سبک از چیزهایی است که باید طی رفنن به آبشار افرینه همراه خود داشته باشید.

اگر از خیس شدن بدتان نمی‌آید می‌توانید بالای این آبشار بایستید و از روی صخره‌ها به منظره اعجاب‌انگیز فرو ریختن آب‌ها نگاه کنید؛ اما مراقب باشید خیلی به لبه صخره نزدیک نشوید و یا کودکان را همراه خود نبرید.


اطراف روستا و آبشار افرینه چه دیدنی‌‌هایی وجود دارد؟

پل تاریخی معمولان یا کلهر همان طور که پیشتر گفتیم در نزدیکی افرینه قرار دارد. این پل به روایتی در زمان هخامنشیان با پایه‌هایی بیضی شکل بنا و در دوران ساسانیان ترمیم شده است. کتیبه‌ای بر سینه کوه و در قسمت غربی پل وجود دارد که گویا به دستور بدر بن حسنویه نوشته شده است.

افرینه

پل تاریخی پلدختر در ورودی شهر پلدختر هم یکی دیگر از  این جاذبه‌هاست. این پل مربوط به دوران ساسانیان است که بر بقایای پلی قدیمی‌تر متعلق به دوران هخامنشیان و بر روی رودخانه کشکان ساخته شده است. این پل که احتمالا مسیر ارتباطی بین شهرهای شاپور خواست و جندی شاپور بوده هشت طاق داشته که امروزه متاسفانه به علت سیل‌های متعدد و دیگر عوامل محیطی فقط یک طاق آن باقی مانده است.

غار کوگان یکی دیگر از جاذبه‌هایی است که در این ناحیه وجود دارد. این غار دو طبقه در ۵۰ کیلومتری خرم‌آباد و در منطقه چمشک قرار دارد و دارای چندین طاق، آبریزگاه، مهرابه و پنجره‌های مشرف به دره کوگان است. این غار توسط انسان‌ها و در دوران اشکانیان ایجاد شده است.

بیشتر بخوانید: آبشار چکان ؛ صدای جریان حیات کوه را بشنوید

امامزاده سید محمد هم در شهر معمولان واقع شده و گفته می‌شود مربوط به یکی از نوادگان امام هفتم شیعیان است. این امامزاده از اماکن زیارتی این منطقه است که محل خوبی برای مسافرینی است که به افرینه آمده‌اند و به زیارت بقعه‌های مذهبی هم علاقه دارند.

رفتن به جنگل‌های بلوط جزو بهترین گزینه‌های طبیعت‌گردی در محدوده معمولان است. پیک‌نیک کردن، پیاده‌روی، چیدن بلوط‌های تازه در فصل پاییز و به طور کلی جنگل‌نوردی از فعالیت‌هایی است که می‌توان در سفر به روستای افرینه انجام داد.


بازدید از منطقه افرینه می‌تواند برای شما خاطره‌ا‌‌ی دل‌انگیز از سفر به استان لرستان باشد. چرا که آبشار با چشم‌انداز خیال‌انگیزش میزبانی گرم و صمیمی برای هر گذرنده‌ای است. روستا هم با مهمان‌نوازی ساکنانش و به طور کلی فرهنگ زیبای مردم لر تجربه‌ای متفاوت از گردش در منطقه‌ ییلاقی و روستاهای اطراف شهر برایتان رقم خواهد زد. حتما نظر و تجربه خودتان را برای ما بنویسید. 

افراد زیادی به سفر رفتن و دیدن جاهای جدید علاقه دارند. اما پیدا کردن محل اقامت مناسب همیشه یکی از دغدغه‌های اصلی این افراد است. اگر شما هم اهل سفر و ماجراجویی هستید می‌توانید با رزرو اقامتگاه در پینورست خیال خودتان را راحت کنید. امکان اجاره انواع مختلف اقامتگاه از کلبه جنگلی و بومگردی تا اجاره اقامتگاه ساحلی در این سایت وجود دارد.

شیوا جودکی
بقیه‌ نوشته‌ها

من شیوا جودکی دانشجوی ادبیات نمایشی در مقطع کارشناسی هستم و ادبیات رو با علاقه‌ بسیار دنبال می‌کنم. سعی دارم در نوشتن، تجربه‌های متفاوتی کسب کنم و مهارت‌هام رو توی حوزه‌های مختلف گسترش بدم.

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی