کویر ابوزیدآباد ؛ گشتی تاریخی در بین تپه‌های شن

    voted 3 stars voted 3 stars voted 3 stars voted 3 stars voted 3 stars
0نظر
کویر ابوزیدآباد ؛ گشتی تاریخی در بین تپه‌های شن

اگر تصویر کویر ابوزیدآباد در نزدیکی کاشان را از قاب دوربین فرضی نگاه کنیم تپه‌های بلند شنی، رمل‌های ماسه‌ای و آسمان پرستاره به چشممان می‌خورد. ابوزیدآباد هم مثل مصر و مرنجاب از کویرهای محبوب بین کسانی است که به کویرگردی علاقه دارند.

پس در این مطلب با ما همراه باشید تا به دل این کویر جذاب برویم و ببینیم چه چیزی منتظر ماست.


کویر ابوزیدآباد کجاس و چطور جاییه؟

کویر ابوزیدآباد در استان اصفهان و شمال شرقی کاشان قرار گرفته. در واقع این کویر بخشی از بیایان بندریگ است. نزدیکی ابوزیدآباد با تعداد زیادی از آثار تاریخی دوره صفویه و قاجار باعث شده تا با سفر به آن با دو تیر یک نشان را بزنید؛ در یک طبیعت زیبا با تاریخ هزار ساله قدم بزنید.

جالب است بدانید که این منطقه به پایتخت گویش‌ها (گویش‌های کهن ایرانی) مروف است. چون در طول تاریخ قوم‌های مختلف زیادی در آن زندگی کرده‌اند. گویش بیذوی هم در بین این گویش‌ها از همه معروف‌تر است. فرهنگ مردم منطقه هم از چیزهایی است که خیلی برای گردشگران جذاب است.

کویر ابوزیدآباد

کویر ابوزیدآباد دقیقا همه چیزهایی که یک کویر باید داشته باشد را دارد؛ تا چشم کار می‌کند تپه‌ها شنی با ماسه‌های روان داغ می‌بینید، شب‌ها ستاره‌های آسمان به شما چشمک می‌زنند و هیچ صدایی جز صدای حیواناتی که در کویر زندگی می‌کنند آرامش شما را بهم نمی‌زند.

بیشتر بخوانید: تپه سیلک ؛ بازمانده یک تمدن هشت هزار ساله

همان‌طور که مشخص است در کویر ابوزیدآباد پوشش گیاهی کویری دیده می‌شود. همین پوشش گیاهی باعث شده تا حیواناتی مثل شاهین، عقاب، خرگوش،‌ روباه شنی،‌گربه شنی،‌ شغال، گرگ،‌ جرد، هوبره، انواع آگاما و مار،‌ لاسرتای مرنجابی و پامسواکی در این کویر زندگی کنند.


چطوری به این کویر برسیم؟ کی بریم خوبه؟

قبل از اینکه بگوییم چطوری باید به کویر ابوزیدآباد بروید این را بگوییم که بهترین فصل برای سفر پاییز و زمستان است.

این کویر در 30 کیلومتری شرق کاشان قرار دارد. پس هر جا که باشید باید اول خودتان را به کاشان برسانید. در شهر کاشان به میدان بسیج بروید. بعد از بلوار ملاصدرا وارد مسیر انحرافی راست شوید. در جاده باید آنقدر مستقیم بروید تا به ابوزیدآباد برسید. در طول مسیر هم تابلوهای راهنما به شما کمک می‌کنند تا از مسیر درست خارج نشوید.

اگر می‌خواهید قبل از رقتن به این کویر چند روزی را در کاشان بمانید و آثار تاریخی شهر را ببینید می‌توانید برای اجاره آقامتگاه به وب سایت پینورست سر بزنید.


این وسایل رو با خودتون ببرین و به این نکته‌ها دقت کنین!

برای گشت‌وگذار در کویر همراه داشتن یک سری وسیله لازم است. پس موقع جمع کردن وسایل حتما کرم ضد آفتاب، آب آشامیدنی کافی، کفش مناسب، جعبه کمک‌های اولیه، نایلون زباله، خوراکی‌های کم حجم و مقوی، لباس مناسب، پاوربانک، چراغ‌قوه و هدلایت را فراموش نکنید. اگر هم قصد کمپ کردن دارید باید چادر و کیسه‌خواب همراهتان ببرید.

کویر ابوزیدآباد قلعه کرشاهی

قلعه کرشاهی

این چند نکته را هم رعایت کنید:

  • زباله‌هایتان را در کویر رها نکنید؛ حتی زباله‌هایی مثل پوست میوه که بعد از مدتی تجزیه می‌شود. این کار طبیعت را زشت می‌کند.
  • حتما باک بنزین ماشینتان را در مسیر رفتن پر کنید.
  • سعی کنید خیلی از گروهتان مخصوصا در شب دور نشوید. آنتن تلفن که ندارید و جهت‌یابی در کویر هم کار آسانی نیست.
  • اگر آتش روشن کردید حتما از خاموش شدن آن مطمئن شوید.

چه تفریحاتی در کویر ابوزیدآباد منتظر ماست؟

اگر اهل عکاسی هستید یادتان نرود که دوربین عکاسیتان را با خودتان ببرید. چون می‌توانید بهترین عکس‌هایتان را در این کویر بگیرید.

کویر ابوزیدآباد

پیاده‌روی و کویرپیمایی بر روی شن‌ها و ماسه‌های داغ یکی از راحت‌ترین کارهایی است که می‌توانید در کویر انجام دهید. تماشای آسمان شب با ستاره‌های درخشان هم یک تفریح رایگان و صد البته جذاب است. در کویر ابوزیدآباد می‌توانید شترسواری، آفرود و موتور چهارچرخ را هم تجربه کنید.

بیشتر بخوانید: کویر مرنجاب؛ از تپه‌های شنی تا کاروانسرای تاریخی


کاروانسرای شاه عباسی ابوزیدآباد

بعضی از مسافران کویر اقامت در مکان‌های باستانی را به خوابیدن بر روی تپه‌های شنی ترجیح می‌دهند. اگر شما هم جزو این افراد هستید می‌توانید به‌جای کمپ کردن به کاروانسرای ابوزیدآباد بروید و شب را در آنجا بمانید. این کاروانسرا حدود ۴۰۰ سال است که از مهمان‌هایش پذیرایی می‌کند و از زمان ساخت در دوره صفویه تا امروز فعال بوده است. البته این مکان در سال ۱۳۹۷ مرمت و بازسازی شد.

کاروانسرای ابوزیدآبد در میدان دولت و بلوار صفوی در فاصله‌ ۱۰ دقیقه‌ای کویر قرار دارد.


دیدنی‌های کویر ابوزیدآباد

جاذبه‌های دیدنی کویر ابوزیدآباد بیشتر در شمال منطقه قرار دارند. به ۸ کیلومتری شهر که برسید می‌توانید تپه‌های شنی و رمل‌های ماسه را ببینید. ولی اگر دنبال تپه‌های بزرگ‌تر و زیباتر هستید باید مسیر کویر و کنارگذر دریاچه نمک چال عروس را ادامه دهید.

بالاتر در مورد اینکه در این منطقه آثار تاریخی زیادی وجود دارد صحبت کردیم. در واقع اگر قاب دوربین فرضیتان را یک مقدار به چپ و راست ببرید می‌توانید کوه یخاب، روستای ابیانه،‌ آب‌انبار صفوی، قلعه کرشاهی و شهر زیرزمینی نوش‌آباد را ببینید.

شهر زیرزمینی نوش‌آباد

شهر زیرزمینی نوش‌آباد که به اسم شهر تاریخی اویی هم معروف است در 5 کیلومتری شهرستان آران‌وبیدگل در مسیر نوش‌آباد قرار دارد. این شهر تاریخی سال‌ها از چشم مردم مخفی و به‌طور اتفاقی کشف شد؛ چند سال پیش فردی در حال حفر چاه برای استفاده شخصی بود که به این شهر رسید.

جالب است بدانید که اویی به زبان محلی همان «آهای» خودمان است. احتمالا می‌توانید حدس بزنید چرا اسم شهر این شده. چون مردم مجبور بودند از داخل راهروهای باریک و تودرتوی شهر همدیگر را این‌طوری صدا بزنند که توی تاریکی این شهر مرموز گم نشوند.

کویر ابوزیدآباد شهر زیرزمینی نوش آباد

گویا این شهر که با ابزارهای دستی کنده شده در دوره ساسانی برای پناه گرفتن مردم در زمان جنگ ساخته شده بوده. بعضی‌ها می‌گویند که مردم در زمان حمله مغول‌ها هم به این شهر پناه برده بودند. پیدا شدن ظرف‌های سفالی مربوط به دوره‌های تاریخی مختلف در این مکان نشان می‌دهد که شهر زیرزمینی نوش‌آباد در دوران ساسانیان، صفویه و حتی قاجار محل زندگی بعضی از مردم بوده است. 

این شهر سه طبقه تعداد زیادی راهرو، چاه‌های گوناگون ،اتاق‌، سکوهایی برای نشستن ،حجره‌ و دالان‌ داشته است. جای چراغ‌ها بر دیواره‌های این شهر هم بسیار جالب و دیدنی است. این شهر دو ورودی دارد که ظاهرا ورودی اول فقط برای ورود حاکم شهر بوده. بعد از اینکه از 50 تا پله پایین رفتید می‌توانید گشت‌و‌گذار در دالان‌های مرموز، اتاق‌های کوچک و محوطه‌هایی شبیه آتشکده را شروع و درباره زندگی مردم 1000 سال پیش رویا‌پردازی کنید.

قلعه کرشاهی

اگر دوست دارید تصویر یک قلعه با روح باستانی را در حالی که در دل کویر زیر نور مهتاب ایستاده است در حافظه دوربین خود ذخیره کنید قلعه کرشاهی را فراموش نکنید. این قلعه دومین بنای خشتی ایران بعد ارگ بم است و قدمت آن به پیش از اسلام می‌رسد.

بیشتر بخوانید: کویر مصر؛ از چاه یوسف تا تپه‌های شنی و آسمان پر ستاره

ظاهرا این قلعه گاهی در دست شاهان و گاهی در دست شورشیان بوده است. آخرین صاحب این قلعه یکی از راهزنان بزرگ اواخر عصر قاجار، نایب حسین کاشی بوده که به دست رضا‌شاه کشته شده است.

روستای ابیانه 

اگر هوس کردید که بعد از یک کویرگردی حسابی یک روستای متفاوت را ببینید و خاطرات سفرتان را تکمیل کنید روستای ابیانه را فراموش نکنید.

این روستای 1500 ساله در 40 کیلومتری جنوب کاشان و غرب نطنز قرار گرفته. رنگ سرخ خانه‌های آجری رنگی که در شکل و اندازه‌های گوناگونی در دامنه کوه کرکس ساخته شده‌اند منظره متفاوتی به این روستا داده است. دیدن کوچه‌های باریک‌، زنانی که با لباس‌های زیبای محلی در کنار مردان مشغول دامداری و کشاورزی هستند و ایوان‌های چوبی برای هر مسافری جذاب است.

کویر ابوزیدآباد روستای ابیانه

قدمت خانه‌های ابیانه که معماری خاصی دارد به دوره صفویان و سلجوقیان بر‌می‌گردد. دیدن بناهای تاریخی مثل آتشکده هارپارک (مربوط به یکی از مردان مشهور عصر هخامنشی)، مساجد زیبا، سه قلعه هامان، پاله و هرده به‌همراه حمام‌های تاریخی و آسیاب‌ها سفر شما را کامل می‌کند.

روستای قهررود

درست در شرق ابیانه و شمال قمصر روستای قهرود قرار گرفته است که دیدن آن خالی از لطف نیست. این منطقه از قدیم مورد توجه گردشگران خارجی مثل «ادوارد براون»، «مادام دیالافوا» و «لرد کرزن» بوده است.

این روستای خاص با هوای خنک یک جای عالی برای فرار از گرماست. در این روستا بناهای تاریخی مثل کاروانسرای شاه‌ عباسی،‌ مسجد علی، مسجد قدیم جامع و باغ‌های خشکبار زیادی وجود دارد.

بیشتر بخوانید: نارین قلعه نایین ؛ این قلعه از دل افسانه‌ها بیرون آمده


شما تا به‌حال به کویر ابوزیدآباد رفته‌اید؟ آیا در کویر کمپ کردید یا شب را در کاروانسرا شاه عباسی ماندید؟ شترسواری بر روی تپه‌های شنی را تجربه کردید؟ توانستید از آسمان شب عکاس کنید؟ از کدام دیدنی‌های این منطقه کویری دیدن کردید؟ حتما نظر و تجربه خودتا را برای ما بنویسید.

اگر اهل سفر هستید باید خوب بدانید که پیدا کردن محل اقامت مناسب در سفر کار راحتی نیست. شما می‌توانید برای اجاره آنلاین اقامتگاه در سرتاسر ایران به سایت پینورست سر بزنید. در پینورست انواع مختلف اقامتگاه از آپارتمان مبله و ویلا استخردار تا کلبه جنگلی ارزان با کیفیت خوب برای شما گلچین شده است.

بهاره نوروزی
بهاره نوروزی

من بهاره نوروزي هستم. سال‌هاست كه با عناوين مختلف می‌نويسم؛ گاهی در قالب خبرنگار و گاهی در قالب نويسنده. تلاش می‌كنم جوری بنويسم كه بشه تصورش كرد.

برچسب ها :

اقامتگاه های همین حوالی

این‌ها رو هم ببینی ضرر نمی‌کنی